Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-06-2015, 20:23   #1
Madb
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008
Domyślnie Nawiew włącza się z opóźnieniem

Mam taki problem, odpalam auto, włączam klimę i nawiem zamiast dmuchać od razu tak jak było to do tej pory to dmucha tylko na nogi, a po kilku sekundach startuje dopiero "reszta". Niezależnie od tego czy jest ustawiony na jedną kreskę czy na więcej (auto z climatronikiem). Dodatkowo samochód przy dojeżdżaniu do świateł (sprzęgło, hamulec) przygasa - spadaja obroty poniżej 750, wraz z tym słychać jak wiatrak nawiewu zwalnia i po chwili znów przyspiesza, czego to może być wina, i czy może to mieć związek z EGR czy turbina które mam w tej chwili uszkodzone (naprawa jutro) czy też szukać przyczyny gdzieś indziej?

Madb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2015, 01:13   #2
burczybass

Imię: Michał
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nawiew włącza się z opóźnieniem

z nawiewem mam dokładnie tak samo tzn. startuje z pełną mocą po kilku sekundach
(1.8 tdci 2010)
burczybass jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2015, 13:35   #3
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

to ze klima elektroniczna sama po uruchomieniu zachowuje sie wedlug swoich instrukcji to nic niema do rzeczy.

A to ze wentylator zmniejsza obroty jak silnik spada ponizej 750rpm to normalne jak zaczyna brakowac ladowania-spada napiecie ladowania-bo jak masz obciazony bardzo elektrycznie pojazd -duze zuzycie pradu-lub slaby akumulator to moze tak byc ze alternator nie wyrabia na wolnych obrotach. to tez jest norlmalne.
Natomiast mniej normalne jest to ze obroty spadają ponizej 750 rpm -dzieje sie tak zawsze? czy tylko na właczonej klimatyzacji?
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-06-2015, 18:02   #4
Madb

Imię: Piotr
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008

To czy jest klima włączona czy nie - nie ma znaczenia, dzieje się tak przy dohamowywaniu do 0km/h, zarówno przy hamowaniu na sprzęgle jak i biegami, natomiast nie dzieje się tak za każdym razem tylko powiedzmy przy 60% hamowań, mam wrażenie że jak hamowanie jest delikatne to wtedy jest ok.

Zatrzymałem się pare dni temu na parkingu, włączyłem radio, klimę, długie światła, halogeny, grzanie szyb ale z obrotami wszystko było ok, natomiast przy hamowaniu jest taki spadek niezależnie od tego czy jest klima czy nie.
Madb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-06-2015, 09:31   #5
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

czyli czasami ci obroty spadają a czasami nie? jak dojezdzasz do swiateł i czasami jest dobrze? wowczas obroty nie spadają?
bez wzgledu na obciązenie swiatłami klimatyzacją itp?

może masz nieszczelność gdzies wokół silnika-układ odlotowy odma z silnika przepustnica...wówczas potrafią takie rzeczy szwankować i obroty robią sie nistabilne.

Ostatnio edytowane przez mjprzem ; 18-06-2015 o 09:33
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania