![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
Imię: Michał
Model: Focus MK3 FL
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
|
Witam,
Od jakiegoś czasu podczas odpalania (dzieje się to sporadycznie 1 na 20 odpaleń) wyświetlacze od paliwa i temperatury: słupki wznoszą się i opadają (chyba raz), obrotomierz nawet nie drgnie po czym wskakuje normalnie na 1000 obr, dzieję się tak przez 3-4 sekundy potem już jest wszystko normalnie. Natomiast silnik od samego początku pracuje równo i pali od strzała^^ Co może być przyczyną? I czym skutkuje ten błąd? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Jan
Model: Kuga
Silnik: 1.6 150KM
Rocznik: 2013
|
Ile lat ma akumulator?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nie wiem ile ma lat, jutro jak znajdę chwile zmierzę napięcie na wyłączonym i włączonym silniku i poszukam daty na akumulatorze, może coś znajdę...
Połączenie klem akumulatora wygląda dobrze, klemy są nawet zapryskane bezbarwnym lakierem elektrycznym. http://zapodaj.net/20772e83cb0f6.jpg.html Czy po tych numerach można określić wiek akumulatora? Zmierzyłem napięcie: na wyłączonym silniku jest 12.6 V a na włączonym 14.3V Ostatnio edytowane przez Jitter ; 24-10-2014 o 10:44 Powód: Dodano link do zdjęcia akumulatora |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Jan
Model: Kuga
Silnik: 1.6 150KM
Rocznik: 2013
|
Takie objawy są przy starym lub nie doładowanym akumulatorze.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Fusioneer
![]() Imię: Rafał
Model: Fusion Trend Gold-X
Silnik: DuraTec 1.4 (FXJA)
Rocznik: 2009
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- Zdjęcie, które załączyłeś, jest niewidoczne na forum.
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Był: Ford Fusion FX Gold był: Fiat Croma jest: Ford Focus kombi
Silnik: duratec 1,4 80 KM; 1,9 JTD 150KM; Duratorq 1,6TDCi
Rocznik: 2006, 2006, 2016
|
Po numerach "wybitych" na akumulatorze z reguły nie daje się odczytać daty produkcji. Odczytać datę produkcji akumulatora może na podstawie tych numerów tylko producent. Tak przynajmniej jest z akumulatorami produkowanymi w Polsce (taką informację uzyskałem w jednej z firm produkującej aku- pewne cyfry z ciągu wytłoczonego na obudowie akumulatora oznaczają serię, a te dane gromadzi tylko firma, która produkuje baterie). Podejrzewam, że z akumulatorami Motorcrafta może być podobnie.
Ostatnio edytowane przez michalpodroznik ; 23-10-2014 o 05:54 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki za odpowiedzi, też poczytałem i to prawda z tymi datami, na to wygląda że kupując nawet nowy akumulator możemy kupić stary akumulatorGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kontynuując temat dziś auto odpaliło za 3 razem. 1 i 2 na chwilę zaskoczył i zgasł za 3 razem już dodałem gazu, oczywiści historia z ikonkami i obrotomierzem się powtórzyła. Podczas odpalania wszystko mam wyłączone. Dziwi mnie jedynie to, że rozrusznik kręci żwawo nie słychać charakterystycznego żyndolenia jak przy słabym akumulatorze. W weekend wyciągnę aku i podładuje przez noc i zobaczymy co będzie. Czytałem trochę o nowych akumulatorach i zdań tyle co użytkowników, myślałem żeby kupić centre bo miałem ja przez 5 lat w escorcie i nie było żadnego problemu jednak może miałem szczęście bo jest grom negatywnych opinii. Co polecacie? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Był: Ford Fusion FX Gold był: Fiat Croma jest: Ford Focus kombi
Silnik: duratec 1,4 80 KM; 1,9 JTD 150KM; Duratorq 1,6TDCi
Rocznik: 2006, 2006, 2016
|
Ja w zeszłym roku zamontowałem akumulator ZAP Sznajder Silver. Niezła jakość za rozsądną cenę. W zimie zachowywał się ok. Auto pali od pierwszego razu i aku kręci dobrze rozrusznikiem. Gość w sklepie pozwolił mi zadzwonić do producenta, aby sprawdzić sobie na infolinii datę produkcji akumulatora. W ZAP-ie połączyli mnie od razu z kompetentną osobą i dowiedziałem się, że bateria jest świeżutka.
Ale - gdybym miał bliżej do serwisu forda, to pewnie kupiłbym oryginała (Motorcraft). Tu masz temat o akumulatorach do fofu 1.4 benzyna: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Mój wpis do tego tematu: #42. Ostatnio edytowane przez michalpodroznik ; 23-10-2014 o 18:30 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
W weekend dolałem wody i naładowałem akumulator, auto odpala normalnie i nie gaśnie.
Raz (chyba 2 odpalenie po naładowaniu aku) auto odpaliło normalnie zaś obrotomierz drgnął po okołu 3 sec. Kiedyś czytałem, że ford ma problemy z obrotomierzem ale nie mogę znaleźć tej informacji znowu... pisali coś o kostce przyłączeniowej(nie pamiętam) |
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Grzegorz
Model: Fusion
Silnik: 1,4 Tdci
Rocznik: 2005
|
patrząc na markę aku (Motorcraft) to pewnie od nowości nie wymieniany chyba że na gwarancji walnął ponieważ takie są fabrycznie montowane a potem w Polsce raczej nikt nie wymienia na orginał. Ja w swojej fuzji tez miałem Motorcrafta i jak walnął paląc również alternator (na wakacjach pod Budapesztem w zeszłym roku) to powiedzieli w serwisie że to był orginał z pierwszego montażu więc podejrzewam że u Ciebie jest podobnie
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|