Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-08-2015, 13:47   #1
artuoi
ford::amateur

Imię: Artur
Model: Focus Mk2FL Silver X
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2010
Domyślnie Niepokojące dźwięki ze skrzyni

Witam szanowne grono.
Od jakiegoś czasu borykam sie z problemem przegubu wewnętrznego strona prawa. Jako że uznałem że trzeba coś z tym zrobić pojechałem dziś do warsztatu. Podczas sprawdzania auto zostało podniesione silnik odpalony pierwszy bieg delikatne puszczenie sprzęgła i obroty na poziomie 1500. I tu szok z mojej strony. Zaczeły dobiegać baardzo niepokojące dźwieki ze skrzyni po lewej stronie. Opisałbym to jako tarcie ale wyjątkowo głośne. Co do przegubu z prawej strony diagnoza sie potwierdziła i idzie do wymiany. Mnie jednak bardzo niepokoją dźwięki jakie wtedy usłyszałem, nie powiem przeżyłem coś na kształt szoku. Mechanik stwierdził ze bez ociążenia skrzynia może wydawać różne dźwięki, ale kurcze to było ewidentne tarcie! Co o tym sądzić w zapewnienia że to normalne jakoś nie chce mi się wierzyć. Macie jakieś pomysły co może być powodem? Auto to focus 1.6 Tdci 90 km z manualną skrzynią. przebieg 82 tys.
Miał ktoś podobne doświadczenia lub zna przyczynę takich dźwięków?

artuoi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2015, 16:07   #2
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Niepokojące dźwięki ze skrzyni

Mi tam sprzęgło już od roku piszczy.
Zaczęło tylko przy wciśniętym pedale w zimowe poranki, na dzień dzisiejszy piszczy mi czasami nawet na luzie stojąc w rozgrzany dzień.
Najważniejsze to nie popadać w panikę, jakiekolwiek problemy z wrzucaniem biegów? Jesteś w stanie zgasić auto stojąc na ręcznym i ruszając z trójki?
Jakiekolwiek dźwięki podczas jazdy?
edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2015, 16:49   #3
salom

Mechanik z prawdziwego zdarzenia słysząc takie dżwieki ze skrzyni, majac podniesiony pojazd pierwsze co robi,to sprawdza stan oleju w skrzyni biegów. A co zrobił Twój, sprawdził? czy kazał szykować kasę.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2015, 16:55   #4
artuoi

Żadnych problemów ze sprzęgłem i skrzynią nie było, może trochę krótki skok pedału sprzęgła jak juz baaardzo chciałbym się czepiać. W czasie jazdy a właściwie przyśpieszania lekko drgała kierownica (stąd wymiana przegubu wewnętrznego). I czasmi trochę głośniej przy predkosci ok 130km/h. Objawy które opisałem usłyszałem dziś po raz pierwszy i tylko wtedy gdy auto było podniesione. Ten dźwięk to połączenie tarcia i z jakimś hurgotaniem. Po opuszczeniu auta i przejażdżce wszystko wróciło do normy. Niesmak jednak pozostał i powiem szczerze że mnie mocno to zaniepokoiło. Przy odpalaniu żadnych dziwnych dźwięków przy gaszeniu też cisza. Pedał sprzęgłaprzy lekkim dociśnięciu nie drży więc dwumasę moge chyba wykluczyć. W trakcie jazdy czuć przegub i dziwne wrażenie jakiejś niespójności. Poduszki drążki końcówki sprawdzone są ok tarcze i klocki troche zużyte ale jeszcze tragedii nie ma. Łączniku stabilizatora wymienione w zeszłym miesiącu.Auto na postoju pracuje równo nie ma żadnych drgań. Ot zagadka...

Bump:
Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mechanik z prawdziwego zdarzenia słysząc takie dżwieki ze skrzyni, majac podniesiony pojazd pierwsze co robi,to sprawdza stan oleju w skrzyni biegów. A co zrobił Twój, sprawdził? czy kazał szykować kasę.
No właśnie nic, co prawda przegub mi potwierdził i jutro mam podjechać na wymianę. Opierd.. tylko pracownika że przy podniesionym aucie delikatnie z gazem bo są opuszczone półosie. Wycieków nie ma pod spodem żadnych silnik i skrzynia suchutkie. Ale dobrze że mówisz upomnę sie i o sprawdzenie oleju w skrzyni. O kasie była rozmowa ale w temacie przegubu i tarcz. Jak zobaczył moją minę uspokajał mnie tylko że przy opuszczonych półośkach różne dźwięki pojawić się mogą. Spokojniejszy d tego nie jestem bo dodatkowe szumy zaakceptować mogę ale tarcie i hurgotanie budzą we mnei niepokój o stan portfela i nei tylko...
Stary 19-08-2015, 17:30   #5
SRS
Moderator

Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012

a po co miał sprawdzać dzisiaj , jak jutro i tak po wymianie przegubu będzie musiał uzupełnić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SRS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-08-2015, 18:05   #6
artuoi

Cytat:
a po co miał sprawdzać dzisiaj , jak jutro i tak po wymianie przegubu będzie musiał uzupełnić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
"tys prawdo" Kwiczoł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania