![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus MK1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2000
|
Witam,
Szukałem, czy ktoś już opisywał taki problem - ale nie znalazłem. Zatem proszę o pomoc w następującej sprawie. Mama ma Focusa MK1 (przedlift z kierunkami w zderzaku). Problem objawia się tym, że podczas jazdy często zaczynają wariować wskazówki, w szczególności prędkościomierza. Albo nie działają wcale, albo nagle wskazówka wskazuje prędkości 200km/h, albo skacze z jednej na inną wartość. Czasem gaśnie całość podświetlenia zegarów. Dzieje się to nie zawsze, ale np. dzisiaj miałem to z 10x jak jechałem samochodem. Dodatkowo - auto dusi się podczas dynamicznego przyspieszania na 1,2 i 3 biegu. Czytałem, że to akurat może być cewka (podobno przypadłość tych Fok). Czy mogę prosić o pomoc? Z góry dzięki! Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 02-08-2015 o 18:21 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
|
Czy teraz jest w porządku z tematem? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
WAŻNA RZECZ, o której nie wspomniałem. Przy okazji świrowania zegarów ZAWSZE występują samoczynne podgłaszanie lub zciszanie się radia! Wydawało mi się, że może to mieć związek z jakimś układem, który odpowiada za stabilizację napięcia? Jest coś takiego w Fokach? Są Wam znane tego typu usterki modelu? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-06-2012
Model: Focus MK3
Silnik: 1,6 TDCI DPF (115 KM)
Rocznik: 2012
|
Wałkowane wielokrotnie: czujnik VSS, czyli czujnik prędkości znajdujący się w skrzyni biegów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Klasyka ale mechanicy stękają, bo jeżeli wyjmie się go nieprawidłowo wpada do skrzyni i robi się mecyja. Tak czy siak prawidłowo przeprowadzona naprawa jest szybka i tania.
Pasuje do tego głośność radia i wskazówka. Nie pasuje podświetlenie zegarów co oznacza, że po wymianie VSS i obserwacji należy prawdopodobnie w pierwszej kolejności przyjrzeć się złączce przy zegarach. Rzecz jest prosta, zdejmujesz osadzony na wcisk skaj i pod spodem masz z tego co pamiętam dwie śrubki, odkręcasz i wyciągasz zegary. Ale najpierw VSS. Ostatnio edytowane przez mtl ; 02-08-2015 o 20:47 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź kolego mtl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten VSS musi być oryginał, czy jakiś zamiennik? A jeśli o drugi problem chodzi - cewka w pierwszej kolejności, tak?
Jeszcze pytanie - czy ten manual jest OK? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie ma teraz mojego mechanika (urlop) i sam spróbuję to ogarnąć. Ostatnio edytowane przez tarjei86 ; 03-08-2015 o 10:07 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
pamiętaj, że wyciągając czujnik nie można nim obracać na boki - bo będzie do zrzucenia skrzynia. tylko ciągnąć. powodzenia.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Fulara - dzięki za radę. A okręcanie wchodzi w grę?
No i ponowię pytanie - czy czujnik tylko oryginał, czy zamiennik może być? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dobrze radze, nie wsadzaj rączek gdzie nie trzeba, chyba że swędzi Cie kieszeń.Nie dotykaj czujnika, poczekaj na mechanika. Samochód jeżdzi nawet jak wskazówka drga.
Zacznij od docisnięcia wtyczki w zegarach, tam nic nie zepsujesz. |
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
Cewkę odpuść - jeżeli komputer dostaje bzdury z czujnika prędkości to szarpanie może być tego objawem. Kolejność roboty: 1. Zrób u mechanika VSS. 2. Jeżeli wciąż szarpie szukaj przyczyny (np. cewka właśnie). 3. Popraw styki w zegarach. |
|
|
|
|
|
|
#9 | ||
|
|
Rozmawiałem z mechanikiem via telefon i powiedział, że jeśli czujnik się urwie, to i tak będzie musiał zrzucić skrzynię i mnie za to skasować. Także... chyba warto spróbować jednak samemu. W mojej okolicy niestety nie ma zbyt wielu fachowców, którzy podejdą do sprawy jak trzeba... takie czasy.
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Plusem robienia tego u mechanika jest to, że w razie czego auto jest już na podnośniku i nie trzeba go nigdzie transportować, zwłaszcza z czujnikiem w skrzyni. Twoja wola. |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|