Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-11-2015, 10:27   #1
Slash3006
ford::amateur

Model: Transit
Silnik: 2.0 TDCi 125
Rocznik: 2003
Domyślnie bębny nie mieszczą się na piastę

Witam.
Posiadam Transita 2003r. 2.0l 125km 260 FWD. Zabrałem się wczoraj za wymianę hamulców z tyłu (bębny). Wszystko ładnie udało mi się zrobić wymieniłem szczęki, cylinderki i przyszło do założenia nowych bębnów, niestety bębny blokują mi się na piaście. Pomierzyłem stare i nowe bębny i jest różnica 1 mm średnicy w miejscu gdzie powinna wchodzić pisata. nie wiem co mam robić czy oddać bębny do planowania czy wymienić je na inne. przy wymianie mogę dostać takie same i znowu będę miał problem z ich założeniem a po planowaniu chyba mogą powstać luzy na tylnych kołach?? Może ktoś się kiedyś spotkał z takim problemem?

Slash3006 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2015, 13:10   #2
BSN
ford::average

Model: 3xTransit/1xGalaxy
Silnik: 1x2.0adblue/2x2,0Tddi/2,3+LPG
Rocznik: 1x 2017/2x2004/1999
Domyślnie Odp: bębny nie mieszczą się na piastę

Mnie trafiły się odwrotne z luzem. Taki to urok zamienników. Założyłem ale szpilki nie wycentrują bębna. Dowiedziałem się o tym w czasie jazdy bo dostały mocnego bicia aż pedał skakał. Niestety kilka kilometrów musiałem tak przejechać. Bębny poszły do wymiany i następne były już dobre.
W twoim przypadku uznałbym to za plus, że masz jakby nad wymiarowe. Podjedź do dobrego tokarza i niech ci dokładnie dotoczy do każdej piasty i będziesz miał idealne.
Przy okazji po dotoczeniu niech sprawdzi powierzchnię roboczą czy jest równa a nie jakiś owal.
BSN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2015, 14:26   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI

Jeżeli dokładnie oczyściłeś piastę i bęben nie wchodzi, a w dodatku otwór ma o 1mm mniejszą średnicę od oryginalnych - to moim zdaniem jest to błąd wykonawczy bębnów.
Ten otwór musi być bardzo dokładnie spasowany z piastą i jednocześnie wytoczony z jednego mocowania razem z powierzchnią cierną szczęk i powierzchnią przylegania do piasty - inaczej bęben będzie bił przy hamowaniu. To nie takie proste - to musi być spora tokarnia ze specjalnymi szczękami.

Jeżeli masz pod ręką dobrego tokarza, to zanieś mu stary i nowe bębny, niech spróbuje podtoczyć ten otwór - ale ja bym raczej oddał te bębny i wziął innej firmy.

W warsztacie p. Wasia ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) przy wymianie bębnów, nowe bębny są zakładane (prawie zawsze biją) i każą pojeździć miesiąc, potem się przyjeżdża, zdejmują i delikatnie je podtaczają aby nie biły - bardzo dokładnie, używając czujnika podczas toczenia. Bicie bębnów w tym aucie to duży problem, nawet po założeniu podtoczonych można je jeszcze "optymalizować" przekładając je na szpilkach piasty i wykonując próbne hamowania. Przy dużej dozie uporu można doprowadzić do tego, że przy hamowaniu bębny nie biją. Najczęściej do... następnego zdjęcia koła.

Fordowskie oryginały są najlepsze, ale cena jest sufitowa i zaporowa.
Zamienniki są tanie, ale bębny jako żeliwny odlew powinny być sezonowane przed obróbką mechaniczną wiele miesięcy. Producenci zamienników tego nie robią i po założeniu takie bębny są zawsze lekko zowalizowane i biją.
Drugi problem to sam proces odlewania bębnów - jeżeli są za szybko schładzane, to zamiast żeliwa szarego (prawidłowego) powstaje żeliwo białe lub tzw. pstre. Jest twardsze, ma mniejszy współczynnik tarcia. Jeżeli nawet taki bęben ma prawidłowe wymiary, to też będzie bił przy hamowaniu.
Więc wybór jest taki: albo ryzykować i kupić zamiennik za 300 zł, albo mieć pewność jakości za 3.500zł...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-11-2015 o 15:06
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2015, 17:13   #4
Slash3006

piasta jest czysta nie ma ani odrobiny brudu ani rdzy na rantach. Bębny firmy Kraft więc raczej nie jest to najtańszy zamiennik... poprzednie bębny wchodziły dość lekko i mocowane są razem z kołem szpilkami więc raczej minimalny błąd tokarni nie będzie odczuwalny podczas jazdy??
Stary 08-11-2015, 18:05   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI

Jednak przy hamowaniu przy większej szybkości nawet małe bicie jest odczuwalne.
Ale jak pisałem można potem próbować przestawiać bęben na szpilkach i na lekko zaciągniętym ręcznym sprawdzać, czy bęben nie przyciera w jednym miejscu, nawet poluzowanie nakrętek koła i jego poruszenie (stuknięcie) często likwiduje owalizację bębna na piaście.

Te wibrujące, zowalizowane bębny to w Transitach jest duży problem, zjawisko pojawia się nawet przy wymianie kół z letnich na zimowe i odwrotnie. Bo zdjęcie koła może spowodować minimalne przesunięcie bębna względem piasty i już jest wibracja. Zjawisko występowało także w moich trzech kolejnych Osiołkach 2,5D. Wielu kolegów nie radzi sobie z problemem wibracji po wymianie kół - kilka razy temat był poruszany kiedyś na Forum.

Jeżeli oddasz bębny do tokarza, to po roztoczeniu otworu na odpowiedni wymiar niech odwróci bęben, zamocuje go w tym otworze i niech liźnie powierzchnię cierną i powierzchnię przylegania do czoła piasty.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 08-11-2015 o 18:09
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2015, 18:20   #6
Slash3006

Po tym co przeczytałem stwierdziłem że lepiej je wymienić. Jeśli tokarzowi coś nie wyjdzie to już ich nie wymienię, tak to mogę wymieniać aż nie trafię dobrego bębna. Dziękuję za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-11-2015, 00:00   #7
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:
Napisał Slash3006 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bębny firmy Kraft więc raczej nie jest to najtańszy zamiennik...
to jest najtańszy zamiennik...
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania