Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-01-2024, 15:22   #1
Misiojaga
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Trzymanie wysokich obrotów na biegu jałowym

Witam, jakiś czas temu moje Mondeo mk3 jeździło po mechanikach, ze względu na mocne dymienie na czarno i brak mocy, mechanicy mówili, że do wymiany jest cały układ wtryskowy, ewentualnie wymiana silnika, jednakże zrezygnowałem z tego pomysłu i udałem się do jeszcze jednego serwisu Boscha, gdzie został wymieniony EGR i dymienie ustało, a moc wróciła.
Jednakże w drodze na wymianę opon na zimowe zapaliła się kontrolka ze sprężynką, moc zniknęła, po ponownym odpaleniu kontrolka zgasła a Ford normalnie jechał jak wcześniej. Kilka lat temu miałem ten sam problem i została wymieniona turbina, sporadycznie występuje jeszcze problem trzymania wysokich obrotów na biegu jałowym, tzn po dodaniu gazu na np. 2000 obrotów utrzymują się one przez chwilę po puszczeniu gazu.

Proszę o pomoc i nakierowanie mnie, na co mogę jeszcze zwrócić uwagę, chyba że to już czas na ponowną wymianę turbo.

Misiojaga jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania