![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Mustang S550
Silnik: 3,7L /305KM
Rocznik: 2016
|
Witam
Dużo szukałem o prawidłowym ustawianiu rozrządu i pompy w silnikch 1.8D/TD, jednak nie znalazłem informacji o możliwości KOREKCJI statycznego kąta wtrysku. Silnik jest ok, rozrząd ok, silnik chodzi normalnie, natomiast słabo zapala na zimnym, za co może odpowiadać nieco opóźniony kąt wtrysku, zatem mam pytanie czy można go ciut przyśpieszyć bez zakładania żadnych blokad ? Czy można poluźnić tylko 3 śruby na "fasolkach" i pokręcić dużą centralną śrubą na pompie w kierunku zgodnym z ruchem zegara aby nieco przyśpieszyć kąt wtrysku ? Czy też muszę mieć zablokowany wał korobowy i/lub wałek rozrządu ? Oczywiście inne przyczyny słabego zapalania na zimnym sprawdziłem, chcę po prostu troszkę - na wyczucie przyśpieszyć zapłon. pzdr! Nix Ostatnio edytowane przez mariusz gorzów ; 25-11-2015 o 19:52 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
Model: Fiesta
Silnik: 1,4 Zetec
Rocznik: 1996
|
kolego z kąd jesteś w lubelskim
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Z Sulechowa tj. 20Km od Zielonej Góry.
No i to lubuskie, nie lubelskie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pzdr Nix |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2003
|
Prawidłowo powinieneś użyć blokad, czujnika zegarowego i znać wartość jaka powinna być dla początku tłoczenia dla danej pompy.
Przykładowo dla pompy bosch 0 460 484 150 początek tłoczenia na zegarze to 0,85 +- 0,02 mm. Znając wartość dla swojej pompy dopiero możesz dawać na plus. Z tym że to naprawdę są minimalne ruchy kołem, milimetrowe a nawet mniej, więc bez zegara ciężko tak na oko. Jeśli nie masz tego co wyżej to lepiej oddaj komuś z serwisu bo zmienisz ustawienia pompy i nie wrócisz do tego co masz teraz.
|
|
|
#5 |
|
|
Zrobię specjalną rysę na fasolkach żeby wrócić w razie co do poprzedniego ustawienia.
Na konkurencyjnym forum Eskorta jeden z Kolegów pisze jednak że bez problemu i bez blokad mogę skorygować ustawienie. pzdr Nix |
|
|
|
|
|
#6 |
|
![]() Imię: Daniel
Model: Focus mk1
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2003
|
Bo możesz bez problemu "na pałe" robić korekte. Jak poluzujesz 3 śruby to kręcisz tylko pompą (w sensie jej wałem i kołek) koło po którym idzie pasek stoi w miejscu.
Powodzenia i wyczucia przy ustawianiu.
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki, przyda sięGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dla zapalania liczy się jedynie ten "statyczny" - ustawiony na pompie kąt wtrysku, a elektromagnetyczny korektor kąta wtrysku zimnego silnika działa jedynie już na obrotach i przy określonej temperaturze silnika i jego obciążeniu? Sprawdziłem w moim aucie i napięcie na w/w korektorze jest przy włączonym zapłonie, przy kręceniu rozrusznikiem i zapaleniu zimnego silnika napięcia nie ma, pojawia się po ok. 2 minutach od zapalenia, czy to jest prawidłowe ? pzdr Nix |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|