Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-12-2015, 14:25   #1
staszek1
ford::beginner

Imię: Staszek
Model: transit
Silnik: 2.0 tdci 125 km
Rocznik: 2003
Domyślnie Nawiew przedniej szyby

Mam takie oto pytanko . Kratki nadmuchów na przednią szybę działają jak dla mnie trochę dziwnie te po bokach z prawej działają sprawnie a te w środku przykładając rękę wieje tylko delikatnie . Pytanko moje czy te typy tak maja czy coś jest nie tak . Dodam że jedynie jest kłopot odparować szybę jak zaparuje dosyć mocno ale już potem nie ma żadnego problemu nie paruję ani trochę .

staszek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-12-2015, 20:08   #2
Olo133
ford::average

Imię: Olek
Model: Transit
Silnik: 2000
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Nawiew przedniej szyby

Moim zdaniem układ nawiewu w Transicie (przynajmniej Mk6) jest "do bani". Chyba, że w moim mam coś nie tak. Np. żeby wiało na dół, trzeba zamknąć nawiewy w przód. Nawiewy na boczne szyby też są słabe. Szczerze mówiąc, żeby odparować przednią szybę, włączam jej ogrzewanie :-)
Olo133 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2015, 10:07   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI

Cytat:
Napisał Olo133 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Np. żeby wiało na dół, trzeba zamknąć nawiewy w przód.
Nawiewy w przód na desce można zawsze otworzyć lub zamknąć, bo działają w dowolnej pozycji gałki kierunku nawiewu. To chyba dobre rozwiązanie.
Ale nie kumam zupełnie, dlaczego z tych nawiewów leci całkowicie zimne powietrze w pośrednich położeniach gałki temperatury - dopiero przy ustawieniu jej na maks. temperaturę, leci z nich gorące powietrze. Natomiast w nawiewach górnych (na szybę) i dolnych (na nogi) można uzyskiwać pośrednie temperatury. Tak jest u mnie...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 31-12-2015 o 10:12
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2015, 17:13   #4
staszek1
ford::beginner

Imię: Staszek
Model: transit
Silnik: 2.0 tdci 125 km

U mnie nie ma problemu z temperaturami tylko dziwi mnie fakt że z nadmuchów na szybę przednią z kratek po bokach dmucha mocno a ze środkowych słabiej . Z tego co widzę a mam tranzola od wakacji to one żyją swym życiem czasem coś się zepsuje potem samo naprawi itd normalnie czarna magia
staszek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-12-2015, 17:18   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał staszek1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylko dziwi mnie fakt że z nadmuchów na szybę przednią z kratek po bokach dmucha mocno a ze środkowych słabiej . Z tego co widzę a mam tranzola od wakacji to one żyją swym życiem czasem coś się zepsuje potem samo naprawi itd normalnie czarna magia
Sprawdź może, czy plastikowe rury idące od nagrzewnicy do wylotów są prawidłowo powkładane jedna w drugą...
Stary 08-01-2016, 09:05   #6
Olo133

A czy tylko w moim nie działa nawiew na boczne szyby przy lusterkach? Nawet po przełączeniu nawiewu na przednią szybę i zamknięciu nawiewu na przód, w bok wieje tak słabo, że boczne szyby nie odparowują.
Stary 08-01-2016, 09:16   #7
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

U mnie te boczne nawiewy też ledwo co wieją, ale spora część trójkąta odparowuje... Może masz wilgoć w kabinie - sprawdzałeś co się dzieje pod przednimi dywanikami?
Stary 08-01-2016, 10:02   #8
Olo133

Pod dywanikami jest sucho. Taka sytuacja występuje, jak na zewnątrz jest deszcz lub śnieg.
Stary 08-01-2016, 10:56   #9
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał Olo133 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod dywanikami jest sucho. Taka sytuacja występuje, jak na zewnątrz jest deszcz lub śnieg.
Wiem, że to zabrzmi jak rada małego Kazia, ale w szybkim odparowaniu szyb pomaga uchylenia na 3-5 cm bocznej szyby (najlepiej pasażera). To działa szybciej i wydajniej niż włączenie ciepłego nawiewu nawet na full.
Ewentualnie - kiedy nie ma mrozu i masz klimę, można ją włączyć dodając grzanie, zwłaszcza gdy jedzie się busem z kpl pasażerów i cały tył jest zaparowany.
Stary 09-01-2016, 17:12   #10
bksfuo
ford::advanced

Imię: Michał
Model: mk5, mk6, master,LT46,canter
Silnik: 2.5d;2.0;1.9 ;2,2; 2,8; 2,8
Rocznik: 1997, 2003, 2005, 2005, 1997,2003

przetestowałem temat z jakiegoś Galileo czy innego programu: Kup żwirek silikonowy taki koci, 2 skarpety uzupełnij zawiąż szczelnie, 1 na szybę w kącie 2 pod nagrzewnice. Tydzień i nie masz problemu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodatkowo Ci powiem, że w jednym aucie miałem problem z parowaniem przez niesprawną klimatyzację. Zamarzał parownik i przez wloty dawało parę do auta
Jeszcze jeden wątek sprawdź szybę przednią czy gdzieś klej nie puścił: zdejmij plastiki boczne sprawdź tam i całą podsufitkę w przy szybie.
Nasze Fordy mają nawet po 16 lat usterki będą pojawiać się coraz nowsze.. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez bksfuo ; 09-01-2016 o 17:16
bksfuo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania