![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-12-2015
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 Benzyna
Rocznik: 2008
|
Witam
Być może było już to na forum ale nie znalazłem podobnego przypadku. Mam nowy komplet tarcz i klocków z tyłu, przód w bdb stanie. ABS działa sprawdzałem na śniegu. Objaw jest następujący, wciskając pedał hamulca w czasie jazdy miękko wchodzi w podłogę a przy końcu stawia opór, efektem tego jest słabe hamowanie, mimo że wciskam z całych sił pedał hamulca auto nie zatrzymuje się tylko "zwalnia". Przy zaciągniętym ręcznym nie ruszę z miejsca. Przed odpalaniem auta wciskam kilkakrotnie pedał hamulca i robi się twardy, trzymając nadal na nim nogę odpalam auto, pedał idzie w dół. W trakcie jazdy kiedy hamuję i naciskam pierwszy raz hamulec mam wrażenie jakby nie hamował jak powinien, następnie puszczam i hamuję jeszcze raz i czuć lekką poprawę. Pytanie, czy taki objaw może wskazywać na zapowietrzony układ? czy może coś innego? ps. pedał hamulca nie jest bardzo miękki przed i po odpaleniu auta, uważam że jest w normie, ale samo działanie układu hamulcowego jest słabe. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: radek
Model: KUGA
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2011
|
Na to wyglada,że zapowietrzony układ. Najlepiej wymień płyn w całym układzie, koszt od 70 do 150 zł.
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
|
Wymiana płynu to jedno ale trzeba sprawdzić czy nie masz wycieku pod autem, czy i ile ubyło ci płynu w zbiorniku plynu hamulcowego trzeba takze sprawdzić pompę servo może nie jest szczelna i bierze powietrze
|
|
|
#4 |
|
|
Płynu nie ubywa, pompę servo sprawdzę - pytanie czy jestem w stanie sam to sprawdzić, jeśli tak to w jaki sposób?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-03-2009
Model: C-max / Transit
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM / 2.0 TDDI 100 KM
Rocznik: 2008 / 2003
|
Ja tak miałem w R21 gdy przepuszczały uszczelki na tłoczku pompy hamulcowej - pedał schodził powoli do podłogi. I wtedy pomagało pod-pompowanie kilku krotne.
Jak odpowietrzenie układu nic nie da to przyjrzał bym się pompie.
|
|
|
#6 |
|
|
W dodatku podczas hamowania występują drgania (piszę o tym także w innym wątku na tym forum), ciekawe czy to jest powiązane właśnie ze słabym hamowaniem. Wydaje mi się że podczas hamowania pedał hamulca bardzo delikatnie "pulsuje". Wciskając pedał w podłogę auto zwalnia a nie hamuje, przy małych prędkościach 10-50km/h jest w miarę ok, powyżej przy gwałtownym hamowaniu jest bardzo słabo ...
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|