Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2016, 12:34   #1
Bremic
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Fiesta
Silnik: 1.25
Rocznik: 2000
Domyślnie Falujące obroty i gasnący silnik przy zatrzymywaniu

Witam forumowiczów. Mam taki problem z moja Fiestą. Dokładniej z falującymi obrotami i gasnącym silnikiem. Oto co zaobserwowałem
Zimny silnik: Odpala bez problemu a obroty ustawiają sie na ok 1200. Wszystko gra.
Średnia temperatura, automatyczne przełączenie na gaz: tu jest najgorzej. Silnik potrafi zgasnąć przy dojeżdżaniu do skrzyżowania a na postoju mocno faluje. Gorzej jest na PB niż na LPG i potrafi tez zgasnąć przy powrotnym przełączeniu. Obroty falują miedzy 400-1000. Jak zgaśnie to odpala bez problemu.
Temperatura optymalna: Przełączanie miedzy paliwami odbywa się z lekkim jednorazowym falowaniem. Na gazie na postoju obroty są prawie ok, bo i tu zdarza się chwilowe falowanie choc nie zawsze. Przy zatrzymywaniu się spadają najpierw do ok 500 i wracają do okolo 900. Tak sie dzieje jak dojeżdżam na luzie, na biegu i sprzęgle tak się nie dzieje. Na PB jest cały czas ok ale przy mocniejszym wciśnięciu pedału gazu odczuwalne jest szarpnięcie przy okolo 2300rpm. Poza tym auto przyspiesza jak należy wg mnie.
To chyba tyle. Instalacja to Stag 200 i siedzi w aucie od 6 lat i 60000km. Samochód kupiłem 2 tygodnie temu więc nie wiem co bylo kiedy wymieniane, ale jeszcze przejrzę w domu papiery bo jest ich dużo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto w sobotę miało zmieniam ty rozrząd i pompę i podczas jazdy próbnej mechanikowi spadła fajka ze świecy i silnik zaczął źle pracować. Nie wiem czy to może miec znaczenie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do mechanika mam zaufanie, jest drobiazgowy jeśli chodzi o swoje auto i swoich znajomych. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mówił ze czyścił silnik krokowy bo juz wcześniej mówiłem o falowaniu obrotów.
Proszę o propozycje co może być nie tak. Najlepiej od najprostszych rzeczy które mogę sam zrobić. Specem nie jestem ale kluczami posługiwać się umiem i z dobrym manualem prostsze rzeczy zrobię. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzis wieczorem wracając z pracy jeszcze raz poobserwuję prace silnika dla pewności czy wszystko dobrze opisałem. Na mój amatorski rozum skoro defekty pojawiają się w różnych sytuacjach to obstawiałbym cos z elektryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mariusz gorzów ; 15-02-2016 o 21:47 Powód: coś sobie przypomniałem
Bremic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2016, 13:14   #2
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: 1.25 Faluje i gaśnie

Witam

Być może do wymiany zawór regulacji ilości powietrza biegu jałowego (IAC)

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2016, 16:48   #3
Bremic

Domyślnie Odp: Falujące obroty i gasnący silnik przy zatrzymywaniu

Poprawiłem. Mam nadzieję że o to chodziło. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli jednak pierwsze podejrzenie to tzw silnik krokowy. Da się organoleptycznie sprawdzić czy jest do wymiany czy może jeszcze warto go tylko przeczyścić?

Ostatnio edytowane przez mariusz gorzów ; 15-02-2016 o 17:44
Stary 15-02-2016, 18:23   #4
Basra
ford::professional

Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006

Witam

Zawsze wymieniałem na nowy.Nigdy nie czyściłem.

pozdrawiam
Basra jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2016, 19:23   #5
hak64
ford::advanced

Imię: Henryk
Model: inny
Silnik: 3,6
Rocznik: 61
Domyślnie Odp: Falujące obroty i gasnący silnik 1.25 przy zatrzymywaniu

Za falowanie obrotów jest odpowiedzialny silniczek krokowy, ale do jego poprawnego działania potrzebne są prawidłowe odczyty czujników temperatury, otwarcia przepustnicy i sondy lambda. Jeśli któryś czujnik nawalił, to krokowiec nie będzie działał prawidłowo. Podobny objaw może dawać nieszczelny dolot (lewe powietrze).
Stary 17-02-2016, 22:33   #6
Bremic

Silniczek krokowy wyczyszczony 2 raz i nic to nie pomogło zatem przymierzam się do wymiany. Jednak okazuje się, że w moim 1.25 siedzi krokowiec od 1.6, oznaczenie XS4U-9F715-DA. Z takim oznaczeniem na allegro jest tylko jakiś no-name i firma SKV która ma bardzo słabe opinie. Z kolei silniki krokowe do 1.25 można kupić firmy GETZ z lepszymi już opiniami, ale tutaj są 2 wersje. Czym one się różnią oprócz umiejscowieniem wtyczki? Bo przecież kiedyś tutaj musiał siedzieć oryginalny silniczek od 1.25 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez Bremic ; 17-02-2016 o 22:36
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania