![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Mateusz
Model: Transit 2003
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
|
Witam
Ostatnimi czasy widzę dużo tematów związanych z problemem ze skrzynią biegów. Problem który opisze dotyczy problemu z wyborem przede wszystkim pierwszego i drugiego oraz czasami piątego i wstecznego. Do operacji sprawdzenia gdzie mamy problem potrzeba dwóch osób. Jedna rusza lewarkiem zmiany biegów na boki. Ale lekko 1-2 cm na boki a druga osoba patrzy na wybierak na skrzyni. Sprawdzamy czy jedna z linek się porusza a przy tym porusza się wybierak góra dół (ta część z tym ciężarkiem). Jeżeli zauważymy że linka porusza się delikatnie a wybierak nie to mamy problem z wybierakiem. Problemem jest taki kawałek plastiku w którym jest osadzona kulka na dźwigni. U mnie ten kawałek plastiku miał z jednej strony aż 3mm luzu co powodowało że końcowe położenie drążka zmiany biegów nie do końca wciskało biegi w skrzyni. Miałem problem z wyskakującą jedynka i częstymi zgrzytami skrzyni biegów najczęściej na jedynce i dwójce. Biegi te też ciężko wchodziły. Rozebranie mechanizmu jest banalne. Ściągamy linki przez podważenie dużym śrubokrętem płaskim. Na tym elemencie z ciężarkiem odkręcamy całkowicie śrubę - klucz 10. Z tego drugiego ruchomego elementu ściągamy zawleczkę też płaskim śrubokrętem. Wszystko nam wychodzi. Problem jest prosty do rozwiązania ten zużyty kawałek plastiku obracamy o 90 stopni i piłujemy go z 0,5mm z dwóch stron bo jest minimalnie za duży. Całość składamy (ten kwadratowy plastik musimy obrócić żeby nie było luzu), ja wszystko nasmarowałem grubo smarem takim co go woda nie zmywa. Operacja jest na maksymalnie 1 godzinę (mi to tyle zajęło z rozebraniem, złożeniem i wymyśleniem jak to naprawić). Wybieranie biegów chodzi jak w nowej skrzyni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Żadnych zgrzytów więcej nie ma, biegi wchodzą jednym palcem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Bump: Czy to co naprawiłem to się fachowo nazywa wybierak, może trzeba tytuł zmienić ??? Bo sam nie wiem co naprawiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez 1985matti ; 31-03-2016 o 19:53 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|