Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2016, 14:58   #1
edmun
ford::expert

Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Jakie są nagrody w EcoMode

Witam serdecznie

Niestety - instrukcja nie podaje żadnych informacji co "można osiągnąć" a z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć czy są jeszcze jakieś "tytuły" czy "puchary" do wygrania w EcoMode w Focusach.

Na razie udało mi się przyuważyć dwie różne nagrody/dwa różne tytuły:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odchodząc od kwestii potrzeby takiego wynalazku, to bardziej mnie po prostu ciekawi, czy są jeszcze jakieś do "zdobycia".

------------------------------------
Przy okazji muszę przyznać że panowie z Forda zaskoczyli mnie myślą technologiczną jeśli chodzi o licznik średniego spalania.

Specjalnie ostatnio zerowałem wszystkie liczniki aby zobaczyć jak to dokładnie działa i wyszło mi mniej więcej tak.

Na trasie 50km spod domu/stacji paliwowej do biura średnie spalanie wyszło mi 5.6 litra na 100km. Nie ukrywam, że był to jeden z tych poranków gdzie akurat trafiała się zielona fala na światłach, ruch był na tyle duży że nie było szans/nie było sensu zbytnio się rozpędzać i jakoś nie zależało mi żeby dojechać do biura na czas.
Ale zaskoczyło mnie, że powtórzyłem tą samą trasę przy wyzerowanym liczniku od nowa, ale na ostatnich dwóch kilometrach depnąłem na trzecim biegu.
I ciekawostka taka... z 5.6 wskoczyłem na 7.7. Niby logiczne, ale z drugiej strony, przecież to średnie spalanie, więc teoretycznie jeśli z 50-kilometrowej drogi, 48 kilometrów przejechałem ze spalaniem 5.6, to na ostatnich dwóch kilometrach średnie miałem w okolicach ilu? 12-15 litrów?

Tak czy inaczej, w Focusie bardzo łatwo jest zawyżyć "średnie spalanie" które chyba jednak ze "średnim" nie ma dużo wspólnego. Tak.. można powiedzieć że wskaźnik mniej więcej stara się trzymać "średniej matematycznej" ale jest bardzo czuły na nagłe zwiększone spalanie paliwa.
W drugą stronę niestety to nie działa. Można bardzo łatwo osiągnąć 7.2 litra na 100km, żeby potem wskoczyć na autostradę, włączyć tempomat na 100km/h (chwilowe spalanie na płaskiej drodze wyjdzie zapewne gdzieś w okolicach 5.5-6.2 litra na 100km), żeby zauważyć że dopiero po 200km takiej bardzo ekonomicznej jazdy mieć zmianę z 7.2l/100km na 7.1l/100km.

Ale z 7.1 na 7.3 można przeskoczyć na odcinku kilometrowym.

Ale to tak przy okazji.
-------------------------------------------

Bardziej mnie interesuje czy są jeszcze jakieś "tytuły" eco zawodowca.

edmun jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 16:01   #2
Szymon_Zy

Domyślnie Odp: Jakie są nagrody w EcoMode

kiedy dostales tego eco-spec? Ja widzialem tylko tego zaawansowanego kierowce eco, a mam komplet zielonych listow od jakiegos 1000 km.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 16:07   #3
NieznanySprawca
ford::beginner

Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 2007

Postaraj się jeszcze trochę, a wygrasz talon na k...ę i balonGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
NieznanySprawca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 16:13   #4
edmun

Chciałbym móc odpowiedzieć, ale powiem tak - do końca to sam nie wiem.

Zauważyłem, że puchar pojawia się tylko do pierwszych odwiedzin tego menu? Znaczy się jak uzbieramy wszystkie i wejdziemy w to menu, to wtedy możemy wyświetlić puchar, ale np. na drugi dzień w ogóle nie ma tej zakładki z "tytułem/pucharem". Jeżdżenie z wszystkimi listkami nie dodaje dodatkowych "nagród". Aby puchar i tytuł wyświetlił się ponownie, należy zresetować licznik i nabić listki od nowa.
Stary 01-09-2016, 18:15   #5
SLIP
ford::average

Imię: Michał
Model: MONDEO MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180KM by tedi_k
Rocznik: 2016

Te "nagrody" mogą Cię sporo kosztować, zwłaszcza jak podpowiadacz zmiany biegu pokazuje żeby wrzucić z 4 na 5 przy 50 km/h i 1400 obr
SLIP jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 18:21   #6
edmun

Wiele razy poruszany był ten temat więc nie chcę zaczynać tutaj dyskusji, pytanie jest dosyć proste, czy są jakiekolwiek inne tytuły w EcoMode?
Stary 01-09-2016, 19:04   #7
SLIP
ford::average

Imię: Michał
Model: MONDEO MK5
Silnik: 2.0 TDCi 180KM by tedi_k
Rocznik: 2016

Te nagrody rozumiem wyskakują jak zdobędziesz wszystkie listki? Bo mnie się jeszcze nie zdarzyło uzbierać kompletu
SLIP jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 19:33   #8
pjetrucha
ford::advanced

Model: Focus
Silnik: 1.6 EB 150 KM
Rocznik: 2014

Faktem jest że dużo łatwiej wejść na wyższe niz zejść na niższe ale do tej pory nie zdarzyło mi się zeby komp okłamał mnie więcej niż 0.3 więc chyba tak już jest w turbobenach że jak ja kręcisz to chwilowe skakać może nawet ponad 40l/100 i przy takich liczbach nie trzeba dużo że podbić średnie.
Inna kwestia jest to że średnie spalanie w kompie używa trochę magii i wylicza je na podstawie stylu jazdy.
Co do pucharów to 2. komunikat widziałem chyba tylko raz, natomiast pierwszy widuje dosyc często. Jest jeszcze coś w stylu "dalsze wskazania w instrukcji obsługi" ale to chyba wtedy gdy nie ma listków.
pjetrucha jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 20:00   #9
edmun

No dalsze wskazania w instrukcji to pamietam nawet z MK2FL (z resztą listki też). Ale instrukcja o całej zabawie ma tyle informacji, że można odpuścić instrukcję. Co do zawyzania średniej, ma to pewnie działać tak żebyś często nie siorbal (chwilowo) po 40 litrów na 100 bo wtedy średnie na wyświetlaczu Ci wzrasta i ma to po prostu odstraszac.
Stary 01-09-2016, 20:25   #10
krystianen
FCP member

Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013

Dzis dostalem pucharek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

609 535 500 | krystian@fordplus.pl
krystianen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania