Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2017, 20:10   #1
dk26
ford::beginner

Imię: Damian
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCi 109
Rocznik: 2005
Domyślnie Dziwnie niski stan na wskaźniku poziomu paliwa zaraz po tankowaniu

Witajcie, mam pewien problem z wskazaniem poziomu paliwa w moim Focusie mk2. Otóż problem polega na tym, że po zatankowaniu paliwa do pełna, do momentu odskoczenia pistoletu, wskaźnik poziomu paliwa nie pokazuje pełnego stanu. Problem powtórzył się już chyba trzeci raz. Tankowałem na różnych Orlenach.
Nie wiem czy ma to znaczenie, ale podam - silnik 1.6 TDCi 109 KM.
Czy, szanowni użytkownicy forum, macie jakiś pomysł co to może być?

W załączniku dodaję zdjęcie obrazujące jak to w rzeczywistości wygląda, zdjęcie po 7 km od zatankowania.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 16465985_1612802828746243_1907723228_o.jpg (71.5 KB, 64 wyświetleń)

dk26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2017, 21:32   #2
Vojta
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Dziwnie niski stan na wskaźniku poziomu paliwa zaraz po tankowaniu

Może coś blokuje pływak? Trzeba by zajrzeć do baku, to jest bardzo prosty układ pomiarowy...
Vojta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2017, 22:10   #3
K@mix
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Domyślnie Odp: Dziwnie niski stan na wskaźniku poziomu paliwa zaraz po tankowaniu

Focusy tak mają. Mój też raz pokazuje po zatankowaniu full a czasami właśnie poniżej mimo iż tankuje do 2 odbicia.
K@mix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2017, 22:54   #4
dk26

Cytat:
Napisał Vojta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może coś blokuje pływak? Trzeba by zajrzeć do baku, to jest bardzo prosty układ pomiarowy...
Czy to wiąże się z jakimś konkretnym rozbieraniem? Powiedzmy sobie szczerze, jakieś proste naprawy sam robiłem, ale jakoś boję się mocno ingerować w samochód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał K@mix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Focusy tak mają. Mój też raz pokazuje po zatankowaniu full a czasami właśnie poniżej mimo iż tankuje do 2 odbicia.
Czy próbowałeś coś z tym zrobić? Zauważyłeś jakąś zależność kiedy to się dzieje? Czy może zależy od temperatury na dworze, czy co?
Tak się nad tym zastanawiam jeszcze, co by tu zrobić, bo trochę mnie to irytuje.
Stary 02-02-2017, 08:29   #5
irosz

Imię: Ireneusz
Model: B-max, Grand C-max
Silnik: 1.0 Pb, 2.0 Tdci
Rocznik: 2017, 2018

Miałem to samo, nie ma związku to z temperaturą. Mi w focusie zrobiło się to w sierpniu po za tankowaniu pod korek pokazał lekko ponad 3/4 baku co ciekawe komputer rozpoznał pełny bak bo pasował mi zasięg jaki pokazał się w komputerze po zatankowaniu. Miałem taką usterkę przez około 2 miesiące i samo się naprawiło. Teraz od 1,5 roku mam spokój i zawsze pokazuje pełny bak.
irosz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 08:37   #6
jacekcrv

Imię: Jacek
Model: Focus,Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI, 2.2 TDCI
Rocznik: 2011, 2011

Z wskaźnikiem miałem podobny problem. Badalem problem i podobno skuteczne rozwiązanie to fizyczne wyczyszczenie plywaka. Ja temat odpuściłem bo po prostu nie chce mi się zrzucac zbiornika. Po pewnym czasie naprawiło się samoistnie i po zatankowaniu do pełna czasem wskazówka jest równo z pełnym a czasem nawet wychyli się dalej ponad 1/1.
jacekcrv jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 11:19   #7
dk26

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.
Stary 02-02-2017, 15:31   #8
Vojta

Imię: Wojtek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009

Nie wiem jak jest w focusie, w mojej starej poczciwej BMW E36 po wyjęciu tylnej kanapy i odkręceniu dwóch śrubek był dostęp do baku paliwa, w którym "włożony" od góry był pływak wraz z pompą paliwa. W focusie powinno być podobnie i raczej wątpie że trzeba wyjmować bak, no ale dopóki nie sprawdzisz nie będziesz wiedział. Pozdrawiam
Vojta jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 15:32   #9
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004

nie ma w focusie "dziury" pod siedzeniem chyba że weźmiesz boszkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2017, 17:09   #10
CHARONSKI
ford::advanced

Imię: krzysztof
Model: FORD FOCUS mk3
Silnik: 1,5tdci 134Km 360Nm
Rocznik: 2017

Witam
Potwierdzam czyszczenie plywaka pomaga, pomimo oporu mechanika, który twierdził, że to nic nie pomoże.
Pozdrawiam Krzysztof
CHARONSKI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania