![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Grand C-max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2011
|
Witam serdecznie. Proszę o pomoc bo jestem u kresu sił. Może od początku. Miesiąc temu mój C-max (2011) stracił moc i zaczął szarpać jakby nie palił na jeden gar. Auto oddałem do warsztatu tam diagnoza ciśnienie wtrysku na drugim cylindrze 0. Udało mi się kupić słupek od rozbitka podobno 39 tyś. km (stan wizualny silnika i innych części eksploatacyjnych daje 70% prawdopodobieństwo autentyczności przebiegu). Tak więc wymiana słupka, przy okazji rozrządu, sprzęgła, dwumasy i regeneracja turbiny. Samochód złożony - ja zadowolony i ... kicha. Samochód nie odpala. Bo kilku godzinach problem zlokalizowany - brak napięcia na wtryskiwaczach. Jak już pisałem mija miesiąc, wtryski ponownie zakodowane, wszystko posprawdzane, warsztat odwiedziło już 5 innych mechaników i 4 elektromechaników, wymontowano mi alarm (bo podobno imobilajzer głupiał) efekt - udało się odpalić silnik raz i znów to samo. Zaczynam się poważnie bać, kolejne pomysły to przeprogramowanie sterownika a następnie grzebanie w komputerze. P.S. cztery różne komputery diagnostyczne (łącznie z oryginalnym forda) nie wykazują błędów. Przecież samochód dojechał do warsztatu sam. Proszę o jakieś rady, wskazówki. Z góry dziękuję.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
Miałem podobny objaw w zeszła sobotę odpaliłem samochód, wszystko pięknie miałem ruszyć i w tym momencie jak u ciebie przestał palić na jeden gar. Maska do góry odłączyłem wtyczki od wtrysków spryskałem preparatem do czyszczenia styków założyłem i zaczął silnik znowu pracować jak powinien. Może tu jest przyczyna braku napięcia na wtryskiwaczu.
Ostatnio edytowane przez krzys1968 ; 16-02-2017 o 05:39 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Grand C-max
Silnik: 1,6 TDCi