Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-05-2017, 20:19   #1
fahir
ford::beginner

Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
Domyślnie Szarpie na niskich obrotach po wymianie rozrządu.

Witam,

widziałem podobny temat ale mam bardziej szczegółowe pytania odnośnie mojego problemu.

Wymieniłem rozrząd dzisiaj u mechanika wraz z pompą wody i pompą wspomagania. Pojawił się po wymianie problem, a mianowicie na bardzo niskich obrotach od 300 do ok. 1500 obrotów zaczął szarpać silnik, czyli wtedy kiedy chce się w miare szybko zebrać. Przerwie ze 3 razy, obroty sie podnoszą i później jest ok. Przy wyższych obrotach tego już nie ma, na luzie też jest ok.

Wyczytałem, że rozrząd może być źle założony i przesunięty o ząbek, natomiast w wielu przypadkach okazywało się na forum że przyczyna była zupełnie inna. Posiadam rachunek i potwierdzenie wymiany rozrządu od tego mechanika, brać to jakoś reklamować? Powinni rozwiąć problem nieodpłatnie jeżeli to faktycznie wina źle założonego rozrządu? I na co zwrócić uwagę przy reklamowaniu tego, bo podejrzewam że jak każdy serwis będą chcieli naciągnąć mnie na dodatkowe koszta, a przyznam że ostatnio wybulili ze mnie ponad tysiac za pierdoly. Mial ktos podobna sytuacje? Ciekawi mnie czy przy ponownym ustawianiu rozrządu dochodza jakies koszty przy rozbieraniu tego i skladaniu spowrotem.

fahir jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2017, 09:57   #2
Pikolo85

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Szarpie na niskich obrotach po wymianie rozrządu.

Jeżeli oddajesz do warsztatu auto na wymiane rozrządu i wczesniej nie było takich objawów to ja bym to reklamował...
Pikolo85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2017, 11:03   #3
sajmonista
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007

Dokladnie. Tez bym tak zrobil. Byle szybko, bo potem moga marudzic.
sajmonista jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-05-2017, 14:49   #4
fahir

Odebrałem wczoraj ( piątek ) więc najszybciej mogę podjechać do nich w poniedziałek. Ale dziś zauważyłem, że tak jakby na zimnym silniku tych objawów prawdopodobnie nie ma w ogóle ( tyle co zdążyłem przejechać z pracy i z powrotem ). To nie jest tak, że przy przesuniętym ząbku powinien szarpać niezależnie od obrotów?

Co mogę sprawdzić u siebie w garażu, żeby wykluczyć inne możliwości niż rozrząd? Świece, kable WN, co jeszcze?

W innych podobnych tematach na forum 75% przypadków to nie wina rozrządu, tylko czegoś innego. Nie chcę do nich jechać na pałę bo znowu wpakują mnie w koszta, a żaden mechanik nie przyzna się do swojego błędu, tym bardziej że mają bardzo dobrą opinie w Krakowie - typowy serwis Forda.

To musiałoby już być zrządzenie losu, że akurat w tym czasie wyskoczyło coś innego niż rozrząd.

Ostatnio edytowane przez fahir ; 20-05-2017 o 14:54
Stary 30-05-2017, 19:46   #5
krisus
ford::average

Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001

W przypadku Zeteca, wymiana rozrządu to nie tylko ustawienie "ząbków". Prawidłowa wymiana wiąże się z ustawieniem całego rozrządu "od zera", łącznie z wymianą śruby od koła zębatego na wale korbowym i napinacza paska na nowe (zalecana też wymiana pompy wody). Ja bym jechał z reklamacją, ale jak już koniecznie chcesz kombinować to zrób diagnostykę jakimś interfejsem OBDII i sprawdź czy nie wypada gdzieś zapłon.
krisus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2017, 20:05   #6
K@mix
ford::advanced

Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005

jeździsz na 300 obrotach ??? Da się?? Obstawiam układ zapłonowy i tyle
K@mix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-05-2017, 21:31   #7
audiobayern
Zablokowany

Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009

Jak znam życie to źle Ci ustawili (wymienili) rozrząd. Ktoś poszedł na łatwiznę albo nie wiedział jak się w tych autach ROZRZĄD WYMIENIA. To nie polonez.......
audiobayern jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2017, 04:43   #8
krisus

Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał fahir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

widziałem podobny temat ale mam bardziej szczegółowe pytania odnośnie mojego problemu.

Wymieniłem rozrząd dzisiaj u mechanika wraz z pompą wody i pompą wspomagania. Pojawił się po wymianie problem, a mianowicie na bardzo niskich obrotach od 300 do ok. 1500 obrotów zaczął szarpać silnik, czyli wtedy kiedy chce się w miare szybko zebrać. Przerwie ze 3 razy, obroty sie podnoszą i później jest ok. Przy wyższych obrotach tego już nie ma, na luzie też jest ok.
Przypomniało mi się jeszcze, że na pompie wspomagania jest taki czujnik, który ma za zadanie zwiększać obroty silnika jak kręci się kierownicą na postoju (bo ciśnienie w obwodzie wtedy spada i pompa obciąża dodatkowo silnik). Może to wina tego czujnika w nowej pompie, ale mało prawdopodobne.

Jeśli chodzi o koszty ustawienia rozrządu na nowo "od zera", to są pewnie zbliżone do wymiany rozrządu minus koszt części oprócz nowej śruby na wał korbowy (ok. 20-30pln), bo to jednorazówka. Wymiana i ustawienie rozrządu w Zetec-SE to kupa roboty. Trzeba odkręcić lewą łapę silnika, kilka osłon, śrubę trzymającą koło zębate i koło napędowe paska wieloklinowego, pokrywę głowicy, i jeszcze trzeba mieć odpowiednie przyrządy do kalibracji. Możliwe, że da się skalibrować to jakoś "na skróty", ale śrubę i tak trzeba wymienić na nową.

Jeśli przed wymianą nic takiego się nie działo, to wina warsztatu jest oczywista i nie ma na co czekać.
krisus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2017, 08:33   #9
DiscoLED

Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: 1.6 benzyna/LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał fahir Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tym bardziej że mają bardzo dobrą opinie w Krakowie - typowy serwis Forda.
Co to za serwis? Przepraszam za off, ale szukam serwisu w krakowie, który specjalizuje się w fordach...
DiscoLED jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2017, 15:48   #10
fahir

Cytat:
Napisał DiscoLED Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co to za serwis? Przepraszam za off, ale szukam serwisu w krakowie, który specjalizuje się w fordach...
Auto As na Saskiej 23.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania