![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 29-03-2016
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
Witam,
widziałem podobny temat ale mam bardziej szczegółowe pytania odnośnie mojego problemu. Wymieniłem rozrząd dzisiaj u mechanika wraz z pompą wody i pompą wspomagania. Pojawił się po wymianie problem, a mianowicie na bardzo niskich obrotach od 300 do ok. 1500 obrotów zaczął szarpać silnik, czyli wtedy kiedy chce się w miare szybko zebrać. Przerwie ze 3 razy, obroty sie podnoszą i później jest ok. Przy wyższych obrotach tego już nie ma, na luzie też jest ok. Wyczytałem, że rozrząd może być źle założony i przesunięty o ząbek, natomiast w wielu przypadkach okazywało się na forum że przyczyna była zupełnie inna. Posiadam rachunek i potwierdzenie wymiany rozrządu od tego mechanika, brać to jakoś reklamować? Powinni rozwiąć problem nieodpłatnie jeżeli to faktycznie wina źle założonego rozrządu? I na co zwrócić uwagę przy reklamowaniu tego, bo podejrzewam że jak każdy serwis będą chcieli naciągnąć mnie na dodatkowe koszta, a przyznam że ostatnio wybulili ze mnie ponad tysiac za pierdoly. Mial ktos podobna sytuacje? Ciekawi mnie czy przy ponownym ustawianiu rozrządu dochodza jakies koszty przy rozbieraniu tego i skladaniu spowrotem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 20-06-2015
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2012
|
Jeżeli oddajesz do warsztatu auto na wymiane rozrządu i wczesniej nie było takich objawów to ja bym to reklamował...
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.4 benzyna
Rocznik: 2007
|
Dokladnie. Tez bym tak zrobil. Byle szybko, bo potem moga marudzic.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-03-2016
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6
Rocznik: 1999
|
Odebrałem wczoraj ( piątek ) więc najszybciej mogę podjechać do nich w poniedziałek. Ale dziś zauważyłem, że tak jakby na zimnym silniku tych objawów prawdopodobnie nie ma w ogóle ( tyle co zdążyłem przejechać z pracy i z powrotem ). To nie jest tak, że przy przesuniętym ząbku powinien szarpać niezależnie od obrotów?
Co mogę sprawdzić u siebie w garażu, żeby wykluczyć inne możliwości niż rozrząd? Świece, kable WN, co jeszcze? W innych podobnych tematach na forum 75% przypadków to nie wina rozrządu, tylko czegoś innego. Nie chcę do nich jechać na pałę bo znowu wpakują mnie w koszta, a żaden mechanik nie przyzna się do swojego błędu, tym bardziej że mają bardzo dobrą opinie w Krakowie - typowy serwis Forda. To musiałoby już być zrządzenie losu, że akurat w tym czasie wyskoczyło coś innego niż rozrząd. Ostatnio edytowane przez fahir ; 20-05-2017 o 14:54 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001
|
W przypadku Zeteca, wymiana rozrządu to nie tylko ustawienie "ząbków". Prawidłowa wymiana wiąże się z ustawieniem całego rozrządu "od zera", łącznie z wymianą śruby od koła zębatego na wale korbowym i napinacza paska na nowe (zalecana też wymiana pompy wody). Ja bym jechał z reklamacją, ale jak już koniecznie chcesz kombinować to zrób diagnostykę jakimś interfejsem OBDII i sprawdź czy nie wypada gdzieś zapłon.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Focus mk2
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2005
|
jeździsz na 300 obrotach ??? Da się?? Obstawiam układ zapłonowy i tyle
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zablokowany
Imię: Robert
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
Jak znam życie to źle Ci ustawili (wymienili) rozrząd. Ktoś poszedł na łatwiznę albo nie wiedział jak się w tych autach ROZRZĄD WYMIENIA. To nie polonez.......
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
![]() Zarejestrowany: 01-11-2012
Model: Focus Mk I
Silnik: 1388cc Zetec-SE
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Jeśli chodzi o koszty ustawienia rozrządu na nowo "od zera", to są pewnie zbliżone do wymiany rozrządu minus koszt części oprócz nowej śruby na wał korbowy (ok. 20-30pln), bo to jednorazówka. Wymiana i ustawienie rozrządu w Zetec-SE to kupa roboty. Trzeba odkręcić lewą łapę silnika, kilka osłon, śrubę trzymającą koło zębate i koło napędowe paska wieloklinowego, pokrywę głowicy, i jeszcze trzeba mieć odpowiednie przyrządy do kalibracji. Możliwe, że da się skalibrować to jakoś "na skróty", ale śrubę i tak trzeba wymienić na nową. Jeśli przed wymianą nic takiego się nie działo, to wina warsztatu jest oczywista i nie ma na co czekać. |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Imię: Adam
Model: Focus
Silnik: 1.6 benzyna/LPG