![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-03-2014
Model: Galaxy
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2006
|
MPV i LPV
Czym w zasadzie się różnią? LMV - Light Multirole Vehicle (lekki ciężarowo-terenowy do 7,5 t) Po przetłumaczeniu - Lekki pojazd wielozadaniowy MPV - MultiPurpose Vehicle (silnik poprzeczny, podwyższona przestrzeń pasażerska) Po przetłumaczeniu - pojazd wielozadaniowy Poprzednia generacja Galaxy mk2 była lżejsza i miała oznaczenie MPV Ostatnio edytowane przez gcd ; 26-08-2017 o 18:38 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
MPV ma homologacje osobową a nie ciężarową, i nie jest terenowy.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Rozumiem, ale jaki Galak mk3 ciężarowy i terenowy?
Chociaż widziałem go, jako ambulans i może tu jest klucz? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
skąd Ty bierzesz takie informacje? podział na kategorie typu mpv czy kombi jest umowny. Z homologacyjnego punktu widzenia wszystkie auta osobowe do 9 osób to M1, dostawcze i cięzarowe do 3,5t to N1. Rozróżnia się jeszcze ilość drzwi, która może ale nie musi określać typ nadwozia. Tyle mówi prawo. Natomiast podział na suvy, mpv, kombi, liftbagi to już umowny podział znawców motoryzacyjnych.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ano na prosty, chłopski rozum...
Zmieniłem Galka Mk2 na Mk3 jeden i drugi to dla mnie VAN, czy miniVan, dlaczego zatem pierwszy to MPV, a drugi LMV. Tyle samo miejsc, tyle samo drzwi, zbliżona nośność i pojemność. A wszystko to czytam z dostępnych opisów producenta oraz innych branżowych. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Large Multi Van? nie wiem
Van to określenie bardziej pasujące do Custom i Transit. Typowa homologacja N1. Mini Van to auto typu Multi Van to Custom i Transit osobowy (tzw. kombi i tourneo) MPV to typowe Galaxy |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|