![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-07-2012
Model: Hyundai i20
Silnik: 1.2 84 KM
Rocznik: 2019
|
Od pewnego czasu zauważyłem, że odczuwalne jest przy zmianie z 1. na 2 bieg (przy zmianie z 2 na 3 też, ale mniej) przy lekkim wciśnięciu gazu takie jakby ślizganie odczuwalne na pedale sprzęgła. Muszę bardzo ostrożnie puszczać sprzęgło, żeby zniwelować ten efekt. Jak silnik jest mocniej obciążony (klimatyzacja), to z reguły objawy się nasilają. Czasem te objawy są jednak mniej odczuwalne, ale nie wykluczam, że ja sam inaczej operuje sprzęgłem.
Czy to rzeczywiście wskazuje na zużyte sprzęgło? Przebieg mam aktualnie ok. 155 tys., więc nie tak wiele, ale auto użytkowane w cyklu miejsko-miejskim.;-) PS: Za wymianę sprzęgła i koła dwumasowego mechanicy chcą od 2800 do 3300 zł. Ostatnio edytowane przez Harun ; 02-07-2017 o 17:30 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Jak szybko zmienisz bieg i mocno wciśniesz gaz, to obroty lecą w górę, a auto nie przyspiesza ?
Nie wiem jak do 1.6, ale do 2.0 było taniej, części 1800 + 400 wymiana. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-07-2012
Model: Hyundai i20
Silnik: 1.2 84 KM
Rocznik: 2019
|
Takiego objawu raczej nie ma. Może problemem jest noe tyle tarcza, co docisk albo wysprzeglik?
W każdym razie autem jeździ się gorzej niż kiedyś. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Adam
Model: Focus mk3 lift mondeo mk4 lift
Silnik: 1.5tdci 95kM 1.6 115KM
Rocznik: 2018 2013
|
kolego. sprzeglo ci sie konczy. jak tak dlugo pojezdzisz to bedziesz mial do wymiany tez kolo zamachowe. nity sprzegla wyslizgaja rowek. mialem juz to samo. nie wymienilem na czas i lipa byla. wszyscy kazali wymienic wysprzeglik ale nie wymienilem i pociagnal do sprzedazy czyli jakies 70 tys jeszcze przejechal. jesli dwumasa ok to wymien tylko docisk i tarcze. koszt wymiany 500 zl.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|