![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krystian
Model: s-max
Silnik: 2.0 tdci 140km
Rocznik: 2007
|
Witam jestem nowym użytkownikiem forum.Ostatnio zatankowałem s-maxa pod korek z kanistrów aż się przelewało po czym auto długo stało.Gdy już za czołem nim jezdzić zauważyłem że strzałka od paliwa cały czas pokazuje pełny bak choć paliwa ubywa i te wyliczenia przez komputer do opróżnienia baku jakieś dziwne są bo raz 1200km pokazuje do przejechania potem spada do 900km i znowu rośnie?Jaka może być przyczyna??Mógł sie zawiesić pływak czy coś innego i jak się do niego dostać bo ja tam nie widzę w podłodze jakiegoś dostępu do niego.Pozdrawiam i przepraszam jak coś nie tak.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jacek
Model: Galaxy '14
Silnik: 2.0 TDCI 163KM
Rocznik: 2014
|
ile kilometrów przejechałeś od tankowania?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Imię: Sławek
Model: mondeo,S-max,C-max
Silnik: tddi by HEKO , 2xtdci
Rocznik: 2000,2008,2007
|
Komp przelicza przelicza spalanie w zależności od stylu jazdy. Zaczniesz cisnąć to wyliczy ,że przy takim stylu jazdy przejedziesz 700 km, a jak zaczniesz jechać emerycko to kom wyliczy, że przejedziesz jeszcze 1000. Po prostu przelicza na bieżąco.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Witam ta usterka pojawia się w połowie Września i do tej pory już parę razy dolewałem paliwa raz po przejechaniu 400km ale nic,potem 700km ale też nic,myślałem ze może sie odblokuje jak będzie mało.Potem miałem stracha bo nie wiedziałem ile mam paliwa jeszcze.A tak na marginesie to czy mimo tego że strzałka pokazuje pełny bak to w Lampka rezerwy sie zapali jak będzie mało paliwa,bo na km jezdzić to ryzyko.Pozdrawiam
Bump: Tak tylko że ja przejechałem 700km a on dalej pokazuje ze paliwa na np 1200km jeszcze czasami spadnie do 900km ale za chwile znowu rosnie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
to faktycznie pływak do sprawdzenia
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Pytanie?Czy mimo że wskaznik paliwa nie działa(pokazuje cały czas pełny bak)to zapali sie rezerwa jak będzie mało paliwa czy są razem jakoś za sobą powiązane.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
na teście zegarów masz stan paliwa, procentowy.
jego podchodną i parametru RAFE jest zasięg i tym samym zapalenie rezerwy. Jesli stan paliwa masz cały czas na full, jak wskaźnik, tzn że nie zauważysz rezerwy. OPtymistycznie, tankuj do pełna, resetuj trip, i jak wyjeżdzisz 800 km to szukaj stacji. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Trochę nie bezpieczne tak jezdzić na km.Pojadę do warsztatu niech zobaczą.Ok dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-07-2014
Model: Mondeo MK3/ mk4/ Jag XF
Silnik: 2.0, 2.0 Pb/ 4.2SC Pb+LPG
Rocznik: 2002 / 2008 / 2010
|
Może mu full nie służy. Spróbuj wyjeździć tak zebyś miał połowe baku pi razy oko oczywiście i próbuj autem na boki trochę pokiwać. po prostu otwórz drzwi złap za słupek dachowy i parę razy porządnie rozbujaj. Jeśli się przywiesił pływak to duża szansa że to pomoże jeśli nie to rozbieranie niestety. Metoda przynajmniej nie kosztownaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
|
Miałem kiedyś podobnie w VW b6 okazało się że pływak wskazywał jak chciał bo w zbiorniku leżał na boku niczym nie zamontowany . Nigdy nie zaglądałem w S max ale wydaje mi się że dojście jest pod fotelami 2 rzędu pod wykładziną trzeba by wyjąć fotel i rozkręcić ten dekielek wtedy zobaczysz co i jak to raczej nic trudnego i nie ma co tam popsuć .
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|