![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2003
|
Witam mam mały problemik przy wymianie kierownicy uciekł mi trzpień i nie mam zielonego pojęcia jak go wyciągnąć i zblokować aby założyć kierownicę
Rozebrałem wszystko dookoła kolumny kierowniczej , próbowałem wyciągnąć trzpień długą śrubą z uszkiem i wychodzi całkiem ale nie wiem jak to zblokować ażeby zostało Jeżeli ktoś miał taki przypadek lub wie jak sobie z nim poradzić proszę o odpowiedź . A auto na jutro jak nic mi potrzebne bo jadę w podróż ( Tak wiem zachciało się wymiany dzień przed xD)
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1.6 16V
|
Prosiłbym moderatora o usunięcie owego tematu , bo bez sensu żeby był bo chyba nikt nie wie jak ogarnąć mój problem :d Pozdrawiam
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-08-2008
Model: Focus I
Silnik: 1.8 TDCi 100 PS
|
Witaj, kiedyś miałem taki sam problem i z tego co pamiętam to wysunąłem trzpień przy pomocy śruby i zablokowałem blokadą kolumny (poprzez wyjęcie kluczyka ze stacyjki).
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-08-2017
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2004
|
Dla potomnych na wypadek gdyby komuś przy okazji zdemontowania kierownicy również uciekł do środka kolumny trzpień ściągnięty przez sprężynę - u mnie było to: Ford Focus benzyna 1.6 2004 i na szczęście obyło się bez rozbierania kolumny.
Będzie potrzebna długa śruba pasująca w gwint trzpienia oraz poszerzana podkładka.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Krystian
Model: Focus MK1
Silnik: 1.4
Rocznik: 2004
|
Ten sam problem wystąpił u mnie w zasadzie wczoraj. Dzięki koledze irreality za podsunięcie pomysłu.
Faktycznie trzpień z gwintem trzeba najpierw podciągnąć do siebie najlepiej za pomocą długiej śruby aż do poczucia oporu ze sprężyny (kiedy trzpień nie chce iść dalej). W moim przypadku po podciągnięciu trzpienia do oporu sprężyny użyłem krótszej śruby (ale nadal o wiele dłuższej niż fabryczna, dokładnie 10 x 60). Posłużyła ona do wyciągnięcia gwintu "na powierzchnię", żeby można było wkręcić już fabryczną śrubkę. Podczas tego kroku było słychać charakterystyczny dźwięk ze sprężyny, ale nadal trzeba było jeszcze kręcić, żeby trzpień znów się nie cofnął. Widziałem na zagranicznych forach i filmikach, że ludzie mają z tym straszny problem i w zasadzie nigdzie tam nie ma przydatnej odpowiedzi, jak się z nim uporać. A dobrze o tym wiedzieć, bo to chyba najprostsze z możliwych rozwiązań. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|