![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Kamil
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 DURATEC-HE 145
Rocznik: 2006
|
Witajcie !
Czy ktoś mógłby mi pomóc zdiagnozować moje sprzęgło ? Otóż jak samochód się nagrzeje to sprzęgło ciężko chodzi aczkolwiek wystarczy zmienić bieg, dać mu buta do 4-5tys obrotów i 2,3 następne wciśnięcia są leciutkie, to samo dzieje się jak naprawde mocno przyhamuje , kwestia odpowietrzenia sprzęgła a może płyn hamulcowy do wymiany ? macie jeszcze jakieś inne pomysły ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzesiek
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
|
Po odpaleniu auta, na postoju gdy wcisniej kilka razy pedal hamulca i bedziesz trzymal wcisniety to po chwili wejdzie glebiej? Jezeli nie to jest problem z zaworem cisnieniowym przy servo.
Sprzeglo i hamulec zasilane sa jednym plynem, kiedy ostatnio go wymieniales? Odpowietrzenie raczej nic nie zmieni. A jaki masz kolor plynu? Jasno czy ciemnozolty czy moze wpadajacy w zielen? Nikt ostatnio nie dolewal? Np podczas wymiany klockow? |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
lecz nie jestem pewny czy puszczajacy zawor nie wytwarza cisnienia na sprzegle,
teoretycznie poniewaz nigdy sie z tym nie spotkalem. a kolejnym przypadkiem twardego pedalu sprzegla moze byc padajacy wysprzeglik |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Zrobiłem Twój test i hamulec działa prawidłowo. No właśnie to jest dobre pytanie kiedy ten płyn był wymieniany, samochód mam dopiero 5 miesięcy. Na moje oko to ten płyn był zielony, co to oznacza ? W ciągu mojej jazdy tym samochodem płyn nie był dolewany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Też bym podejrzewał wysprzęglik ale kurcze na zimnym wszystko działa bardzo dobrze, a na ciepłym tak jak pisałem, mocne hamowanie albo mocne przyspieszenie i następne 2,3 wciśnięcia są leciutkie
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Wymien plyn, zalecane jest co 20tys km lub 2 lata.
Pamietaj ze plyn DOT4. Jego kolor jasnozolty. Jezeli twoj wpada w zielony lepiej go wymien. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Jutro go wymienię, dam znać czy pomogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Bardzo mało prawdopodobne, by pomogło. To raczej będzie coś w samym sprzęgle, docisk, tarcza, lub wysprzęglik.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
A jednak pomogło ! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Stary płyn miał już dużo wody, na ten moment zrobione kilkanaście kilometrów po mieście i pedał chodzi ze stałym dużo mniejszym oporem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Jestem zaskoczony, bo woda w płynie hamulcowym powinna się najpierw objawić złym działaniem hamulców. Woda pod wpływem ciepła wytwarzanego przy hamowaniu wrze i powoduje powstawanie bąbli pary w układzie hamulcowym, co objawia się słabym hamowaniem i efektem zapowietrzonych hamulców.
Gratuluję rozwiązania problemu. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|