![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005
|
Potrzebuję dobrać nowy wentylator do Forda Focusa II, silnik 2.0 benzyna, 107kW z 2005 r.
Poprzedni właściciel prawdopodobnie zamontował wentylator nie od tego typu samochodu. Wyglądem przypomina taki wentylator: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Natomiast szukając wentylatorów w sklepach internetowych dopasowanych do typu samochodu natrafiam jedynie na takie wentylatory Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy mógłby ktoś potwierdzić, czy ten drugi wentylator, jest odpowiedni do mojego typu Focusa i czy w takim wentylatorze moduł sterowania jest z nim zintegrowany. Prawdopodobnie obecny wentylator nie daje rady schłodzić chłodnicy klimatyzacji, co powoduje, że przy niskich prędkościach (np. jeżdżąc po mieście w korkach) klimatyzacja grzeje. Problem znika przy szybszej jeździe powyższej 60 km/h, wtedy klimatyzacja bardzo dobrze chłodzi. Osoba zajmująca się klimatyzacjami, stwierdziła, że w pewnym momencie wentylator powinien zwiększać swoje obroty (drugi bieg?), czego mój wentylator nie robi i przy niskich prędkościach chłodnica nie schładza odpowiednio dobrze czynnik. Dodatkowo z tego co widzę, wentylatory na stronach internetowych posiadają dwa wiatraki (obecnie jest tylko jeden wiatrak), co sądzę, że może mieć wpływ na odpowiednie schłodzenie chłodnicy klimatyzacji. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Maciej
Model: Ford Focus MK2 Lift
Silnik: 1.8 TDCi 115KM
Rocznik: 2009
|
W Focusie mk2 w żadnej wersji silnikowej nie występował podwójny wentylator. Ten który jest na pierwszym zdjęciu jest oryginalny. Sprawdzona ilość czynnika w klimatyzacji?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0
Rocznik: 2005
|
Tak. Ogólnie w poszukiwaniu rozwiązania problemu sprężarka została oddana do regeneracji i wymieniony został przy tej okazji osuszacz i dławik. Nie rozwiązało to jednak problemu, więc podejrzenie padło na skraplacz (który już był dosyć zdezelowany). Po wymianie skraplacza, zauważyłem lekką poprawę, ciepłe powietrze pojawiało się po dłużej niż zwykle jeździe.
Ostatnio byłem w innym warsztacie zajmującym się klimą. Tam podłączyli samochód pod stację klimatyzacji i sprawdzane było jak zachowuje się ciśnienie, gdy zaczęło ono rosnąć, schłodzono lekko chłodnicę za pomocą zimnej wody co powodowało powrót ciśnienia do normy. Stąd też wniosek, że wentylator nie działa poprawnie. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|