Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2018, 06:43   #1
Wojtek_

Domyślnie Zakup ST220

Witam

Jestem nowy na forum z racji używania innych samochodów. Chciałbym zostać posiadaczem St220 więc proszę Was o drobną pomoc.

Widziałem kilka egzemplarzy na otomoto interesuje mnie cena do 14 tys i sprzęt z gazem wolałbym żeby bud a nie była w kombi.

Czy ktoś zna lub oglądał podane przeze mnie samochody. Proszę o ocenę czy warto się nimi interesować. Nie szukam sprzętu w stanie idealnym tylko takiego który będzie dobrze jeździł drobne wady są do akceptacji.

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-m...-ID6zMZ0L.html

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-m...-ID6BsTa3.html

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-m...-ID6BwIDW.html

Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2018, 08:37   #2
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Domyślnie Odp: Zakup ST220

Z każdym powyżej na porządny przegląd do kogoś kto się na nich zna, bo można łatwo wtopić na naprawach.
Stary 26-11-2018, 13:13   #3
kopson
ford::advanced

Imię: Tomasz
Model: Focus Mk3, Skoda Karoq, Opel Astra V
Silnik: 1.6 EB 150>182KM, 1.5 TSI 150KM, 1.4T 150KM
Rocznik: 2014,2022,2019

W takiej kwocie trudno kupić dobre Mondeo, a tym bardziej w usportowionej wersji, która kosztowała wtedy w salonie grubo ponad 100 tys.zł.
Sam silnik V6 jest udany i trwały, ale po tylu latach zawsze może coś szwankować, a koszty napraw takiej wersji są wysokie. Zastosowano tam np. koło dwumasowe (!), 2 łańcuchy rozrządu (teoretycznie się ich nie wymienia ale po dużym przebiegu mogą być rozciągnięte i hałasować) i 3 katalizatory (!), które nie bardzo lubią instalację LPG. Sprawdź sobie, ile kosztuje wymiana każdej z tych części Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A to nie wszystko. Największym problemem Mondeo (i nie tylko) z tamtych lat jest korozja.
Z tych ofert, które podałeś, to w komisie w Zwoleniu odrzuciłbym od razu. To drugie srebrne też jest moim zdaniem "podejrzane". Dlaczego ktoś inwestuje w samochód nowe opony, instalację LPG, a potem po roku sprzedaje?
Lepiej byłoby rozejrzeć się za Mondeo po lifcie, po 2003 r. Trochę rzeczy w nim poprawiono, zastosowano też skrzynię biegów "6", a nie "5" jak w tych starszych rocznikach.
kopson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2018, 17:46   #4
Wojtek_

Dzięki za uwagi ale są raczej ogólne i nie dotyczą tych konkretnych samochodów, które podałem.

Ile w takim mondeo żyje sprzęgło i dwumasa?
Korozja zakładam dół drzwi i progi -, pewnie większą w komisowym bo nie jeździ.

Ta mityczna skrzynia 6 coś daje poza niższym spalaniem?
Widziałem testy na jakimś szwedzkim portalu i 6 biegowa wersja była wolniejsza i 0-100 i 0-200, a mi akurat bardziej zależy na osiągach niż spalaniu.

Nie mam czasu żeby podjechać do 3 sztuk dlatego szukam pomocy którego sprawdzac
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2018, 18:29   #5
Juzek
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009

ST220 na pewno jest tańsze w utrzymaniu niż rozklekotane TDCI :-)

Jeśli w silniku nic nie stuka/puka a właściciel zmieniał olej regularnie to nie ma prawa nic się stać.

Każde katalizatory ceramiczne nie wytrzymują dużo na gazie. Wymiana na przykolektorowe metalizowane o zwiększonej przepustowości to koszt cca 500 PLN. Gdzie jest trzeci katalizator nie wiem :-) może niech kolega wskaże na jakimś zdjęciu. A jak nie wskaże to niech nie pisze bzdur.

Skrzynia 5 jest OK, nawet na trasy. Nie musi być szóstka by kierowca był szczęśliwy.

Rdza... rdzejewieja doły drzwi. I to też nie jest droga impreza, bo wymiana na zdrowe poliftowe w kolorze to koszt cca 400 PLN.

Sprzęgło wymieniałem po 280 tys km, choć nie było jeszcze zużyte. Dwumasa też nowa wleciała z powodów profilaktycznych.

Chętnie bym pomógł koledze w poszukiwaniach, ale nic w moich rejonach ciekawego nie ma.

Nastukane na szklanym ekranie
Stary 26-11-2018, 18:31   #6
Juzek

Ten pierwszy stał bardzo długo na sprzedaż. Jak sprzedawałem swojego w 2015 to już wisiał na otomoto z o wiele większą ceną.

Ten drugi wygląda nawet spoko, choć zdjęcia niewiele pokazują.

Ostatnio edytowane przez Juzek ; 26-11-2018 o 18:34
Juzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-11-2018, 18:59   #7
kopson

W starym aucie nie da się precyzyjnie stwierdzić, jak długo może wytrzymać sprzęgło lub dwumasa. Może wytrzymać rok lub dwa, a może paść niebawem. Wiele zależy od przebiegu, stylu jazdy itd (np. czy ktoś "upalał" auto). Jeżeli nie zależy ci na spalaniu tylko na osiągach, to po co szukać auta z LPG? Fordowskie silniki nigdy za bardzo nie lubiły LPG. Sprint do 100 i 200, jak sam piszesz, też będzie gorszy na gazie niż na benzynie.
Z tych 3 ofert to dla mnie najbardziej wiarygodne jest to czarne kombi.
Może w tym artykule znajdziesz trochę przydatnych informacji.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez kopson ; 26-11-2018 o 20:09
Stary 26-11-2018, 20:13   #8
Juzek

Kolejne herezje przepisane od fahofcuf z auto świata :-)

Silnik ST220 miał genezę u Jaguara i Mazdy... te marki też nie lubią LPG?

Jak chcesz polatać to przełączasz na Pb.... w czym problem?

Stary 26-11-2018, 22:42   #9
kopson

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolejne herezje przepisane od fahofcuf z auto świata :-)

Jak chcesz polatać to przełączasz na Pb.... w czym problem?

Nic nie przepisywałem, wskazałem tylko (a to różnica) na ten artykuł jako pomocny.
Czy w swoim aucie też masz LPG? Jeśli ktoś kupuje samochód z LPG to nie po to, żeby jeździć na benzynie.
A może kupiłbyś któreś z aut podanych w tych ogłoszeniach przez kolegę @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , skoro nie ma dla ciebie problemu z korozją, sprzęgłem, dwumasą katalizatorami itp? Ale co tam, przecież to nie Ty kupujesz, więc nie Twoje koszty potem będą ...
Opinia, że "Ten drugi wygląda nawet spoko" to żadna opinia. Podobnie jak to: " Jeśli w silniku nic nie stuka/puka a właściciel zmieniał olej regularnie to nie ma prawa nic się stać". W starym aucie z przebiegiem rzędu 300 tys.km nie ma prawa nic się stać??? Naprawdę tak sądzisz? Takie i podobne dyrdymały w co drugim ogłoszeniu można przeczytać, że auto nie wymaga wkładu finansowego. Chyba tylko naiwni w to wierzą.
Ja kolegi @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] nie zniechęcam do zakupu takiego auta. I tak zrobi, co zechce. Radzę mu natomiast ostrożność, bo taki budżet jaki ma, to trochę mało, żeby kupić dobry egzemplarz Mondka w tej wersji.
Najlepszy komentarz napisał powyżej kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 26-11-2018, 23:14   #10
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Cytat:
Napisał Juzek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gdzie jest trzeci katalizator nie wiem :-) może niech kolega wskaże na jakimś zdjęciu. A jak nie wskaże to niech nie pisze bzdur.
Są 3 przeciez?. 2 prekaty przy kolektorach, i jeden na wspólnym odcinku już? przynajmniej moje v6 tak miało.
Cytat:
Skrzynia 5 jest OK, nawet na trasy. Nie musi być szóstka by kierowca był szczęśliwy.
Nie, ale z 6 jest fajniej i ciszej. i z 1 litr mniej w trasie.
Cytat:
ST220 na pewno jest tańsze w utrzymaniu niż rozklekotane TDCI :-)
to na pewno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i mniejsze prawdopodobieństwo że nie dojedzie do celu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Osobiście tez uważam że budżet słaby, ale nie wykluczajacy, natomiast trzeba duzo ostrożności przy zakupie i jechać z kimś kto zna sie na tych st220 a nie z byle kim, bo można wtopić.
A po zdjęciach niestety nie umiem oceniać
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania