![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MK 3.5 ST
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
Cześć. Czy ktoś wie może jaki jest PID dla CHT w Ford Focus 3 ST po FL, 2.0 EcoBoost? Dowiedziałem się, że jest to PID z mode 22, czyli oficjalnie nigdzie nieudokumentowany. Sprawdziłem już 0x1310 i 0x1624 ale to niestety nie to. Wiem, że taki czujnik jest dostępny, bo jest np. w bazie aplikacji Car Scanner, a ja chciałbym pobierać wartość CHT bezpośrednio przez ELM327.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
PIDa nie znam, ale skoro umiesz w development, to zbuduj sniffer na arduino z jedną szyną CAN-BUS, wepnij w obd rozdzielacz na dwie wtyczki, w jedną wepnij sniffer (który po prostu czyta cały ruch na szynie HS-CAN), a następnie Car-Scannerem zacznij odczytywać wartość CHT - sniffer pokaże Ci ramki wchodzące do PCM i z niego wychodzące.
P.S. Car Scanner NA PEWNO korzysta z ramek diagnostycznych z zakresu 0x700 - 0X7FF
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bartek
Model: Focus MK 3.5 ST
Silnik: 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2016
|
Dałeś mi do myślenia na temat tego sniffera, ale zrobiłem trochę inaczej. Zamiast nasłuchiwać ruch na samej szynie, zapisałem sobie logi całego ruchu Bluetooth na telefonie, więc po połączeniu przez Car Scannera z ELM327 korzystając z Bluetooth LE, mam w logach cały ruch i wysyłane przez aplikację komendy do ELM. Dzięki temu mogłem sobie zdobyć PID interesujących mnie wartości. Może komuś się to przyda. Dzięki za podpowiedź.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|