Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2016, 14:02   #1
Thomsit
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Ford Mondeo Sport Estate
Silnik: 2,0 TDCI 141KM 353Nm
Rocznik: 10/2008
Exclamation Jakie prawidlowe wartosci doladowania w Forscanie

witam,

przeszukalem cale forum ale nieznalazlem poprawnych wartosci doladowania turbosprezarki, jakie chociazby sprawdze w forscanies w mondeo mk 4 tdci 2,0 143km.

czy ktorys z szanownych kolegow zechcialby sie podzielic taka informacja jesli posiada? bede bardzo wdzieczny.

pozdrawiam Wszystkich.

Ostatnio edytowane przez Thomsit ; 12-12-2016 o 14:57
Thomsit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2016, 14:25   #2
djremo
ford::advanced

Imię: Robert
Model: S-Max MK2 Titanium
Silnik: 2.0 TDCI 180HP
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Jakie prawidlowe wartosci doladowania w Forscanie Ford mondeo mk 4 2,0 tdci 143K

między 1,4 a 1,6
djremo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2016, 14:33   #3
Thomsit

Domyślnie Odp: Jakie prawidlowe wartosci doladowania w Forscanie

Cytat:
Napisał djremo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
między 1,4 a 1,6
dzieki Ci za odp. sprawdzalem ostatnio z kolega podczas jazdy i cisnie utrzymuje mi sie na poziomie 1,3 na pelnym obciazeniu. brakuje mi mocy i niemam juz pomyslu czego sie czepic.zmienna geometria slicznie pracuje egr wyczyszczony i pracuje poprawnie zero bledow zero dymu.nie znalazlem nieszczelnosci w dolocie ani na wydechu.niemam juz pomyslu co to czy to turbawka pasuje powoli albo gdzies na wydechu . ale cisnienie mi dochidzi do maks 1,3

jakas podpowiedz jeszcze moze?

Ostatnio edytowane przez Thomsit ; 12-12-2016 o 14:57
Stary 12-12-2016, 14:38   #4
djremo

Domyślnie Odp: Jakie prawidlowe wartosci doladowania w Forscanie Ford mondeo mk 4 2,0 tdci 143K

Tu nie pomogę bo u Ciebie faktycznie mało . U mnie ciśnienie około 1,57 u szwagra 1,52. Dolna granica 1,4 to już dość słabawo więc 1,3 to cos faktycznie się dzieje

Wytaptalkowane z Eldżi Gie Cztery
Stary 12-12-2016, 14:41   #5
Thomsit

Cytat:
Napisał djremo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tu nie pomogę bo u Ciebie faktycznie mało . U mnie ciśnienie około 1,57 u szwagra 1,52. Dolna granica 1,4 to już dość słabawo więc 1,3 to cos faktycznie się dzieje

widze ze masz mondka z tego roku co moj powiedzmy na chipsie.ile ma przebiegu Twoj jesli moge spytac i przyjakim mial chipsa.ja mam to w planach ale dopoki nie bedzie turbo po regeneracji dwumasa i sprzegla nowego to ani mysle.chciakem zapytac czy zaobserwowales mniejsze moze spalanie?

Ostatnio edytowane przez Thomsit ; 12-12-2016 o 14:58
Stary 12-12-2016, 15:57   #6
djremo

Cytat:
Napisał Thomsit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
widze ze masz mondka z tego roku co moj powiedzmy na chipsie.ile ma przebiegu Twoj jesli moge spytac i przyjakim mial chipsa.ja mam to w planach ale dopoki nie bedzie turbo po regeneracji dwumasa i sprzegla nowego to ani mysle.chciakem zapytac czy zaobserwowales mniejsze moze spalanie?
Chip i dpf zrobiony przy 210k teraz zrobione 250. Narazie bez problemów. Dwumas oryginalny

Stary 12-12-2016, 17:36   #7
Nikoś01
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Mondeo MKIV
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
Rocznik: 2008

Widzę, że dotknął Cię ten sam problem co mnie i w tym samym czasie. Wczoraj założyłem temat ale Ty masz zdecydowanie więcej odpowiedzi :-) U mnie także jest doładowanie na poziomie 1.33 bara. Sprawdzałem bo wydaje mi się, że czasami auto słabiej "ciągnie". Dzisiaj załatwiając różne sprawy, cały dzień przejeździłem na ELM327 BT i apką na telefonie. Ciśnienie było jak zawsze, czyli wciśnięcie gazu na max - ciśnienie szło do ponad 1,40 i spadało do wspomnianego 1,33 tak jakby coś nim regulowało właśnie na tą wartość.
Djremo u Ciebie jest 1,57 ale po chip-ie czy było tak przed? Nie znam się na tym ale wnioskuję, że skoro podnosimy moc to dajemy trochę więcej paliwa, a co za tym idzie potrzeba żeby turbina trochę mocniej dmuchała?
Dodam jeszcze, że podczas całodniowego sprawdzania, ciśnienie doładowania było takie same, niezależnie czy czy wydawało mi się, że auto jedzie lepiej czy gorzej.

Ostatnio edytowane przez Nikoś01 ; 12-12-2016 o 17:39
Nikoś01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2016, 17:48   #8
djremo

Cytat:
Napisał Nikoś01 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzę, że dotknął Cię ten sam problem co mnie i w tym samym czasie. Wczoraj założyłem temat ale Ty masz zdecydowanie więcej odpowiedzi :-) U mnie także jest doładowanie na poziomie 1.33 bara. Sprawdzałem bo wydaje mi się, że czasami auto słabiej "ciągnie". Dzisiaj załatwiając różne sprawy, cały dzień przejeździłem na ELM327 BT i apką na telefonie. Ciśnienie było jak zawsze, czyli wciśnięcie gazu na max - ciśnienie szło do ponad 1,40 i spadało do wspomnianego 1,33 tak jakby coś nim regulowało właśnie na tą wartość.
Djremo u Ciebie jest 1,57 ale po chip-ie czy było tak przed? Nie znam się na tym ale wnioskuję, że skoro podnosimy moc to dajemy trochę więcej paliwa, a co za tym idzie potrzeba żeby turbina trochę mocniej dmuchała?
Dodam jeszcze, że podczas całodniowego sprawdzania, ciśnienie doładowania było takie same, niezależnie czy czy wydawało mi się, że auto jedzie lepiej czy gorzej.
Ile było przed nie wiem. Szwagr nie ma chipa i ma 1,52

Stary 12-12-2016, 17:51   #9
Nikoś01
ford::beginner

Imię: Adam
Model: Mondeo MKIV
Rocznik: 2008

Dzięki za odpowiedź.
Nikoś01 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2016, 17:57   #10
Kuba94

Model: Mondeo MK4
Rocznik: 2007

Podłącze się do tematu. Jak w ogóle sprawdzić to u siebie, bo szukałem jakiegoś poradnika i nic nie mogę znaleźć. Mam podłączyć autko do forscana i przejechać się 10-15i potem odczytać wartości? Tylko jakie to dokładnie wartości.

Pytam, ponieważ nie do końca jestem przekonany czy moje mondeo dobrze przyśpiesza. Jestem po wymianie EGRu i jest ogromna różnica w przyśpieszeniu i kulturze jazdy, ale mam wrażenie, że to jednak jeszcze nie to.
Kuba94 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania