![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Mirek
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 ecoboost 182
Rocznik: 2011
|
Witam
Oddałem auto na wymianę rozrządu. Mechanik pozakładali wszystkie potrzebne blokady, wymienił co trzeba, poskładał i pojawia się błąd P0339 : nieprawidłowy sygnał z czujnika obrotów wału korbowego A - usterka sporadyczna. 3 razy rozbierał rozrząd by być na 100% pewny poprawnego montażu. Błąd pozostaje, wyskakuje check engine i auto słabnie jakby miało 80koni. Jakieś pomysły ? Moglo się przestawić koło pasowe z którego czujnik czyta impulsy ? Jak znaleźć właściwe ustawienie koła ? Było blokowane specjalnym uchwytem z zestawu a i tak prawdopodobnie coś poszło nie tak.. a może to padł czujnik, lub koło samo z siebie się jakoś rozregulowało?Uprzedzam pytania - żaden magnes nie był używany przy wymianie rozrządu, więc wykluczam rozmagnesowanie koła pasowego.. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-12-2012
Model: Focus
Silnik: 1.6 EB
|
Moze uszkodzone są fazatory? Też miałem problem po wymianie rozrządu. Po 3 miesiącach go odpalili.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Możesz rozwinąć o co chodzi z fazatorami ?? I dlaczego przed wymianą wszystko chodziło idealnie ?? Nagle się coś uszkodziło ?? Mechanik jutro podmienia czujnik obrotów wału i samo koło pasowe też bo jest z paskiem magnetycznym i moze się jakims cudem rozmagnesowało...
Bump: Jeszcze pytanie... Jeśli w zestawie blokad rozrządu nie było tego płaskownika do blokowania wałków , to wystarczyło zablokowac tylko wariatory ?? Czy pomimo tego walki i tak mogły się przejechać ?? Czy wariatory są na sztywno na walkach, czy mają jakąś tolerancję ruchu ?? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Serio po nikt nie może pomóc ??
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: tomek
Model: Fusion 2016 2.0 Ecoboost
Silnik: 2.0
Rocznik: 2016
|
Cześć.
Miałem ten sam dylemat po wymianie rozrządu, wymieniłem wszystkie czujniki i ciągle ten sam efekt, ciężko zapalał brak mocy i błędy czujników. Okazało się że nie miałem jednej blokady do ustawienia koła pasowego na wale korbowym. Poza tym trzeba podczas dokręcania koła pasowego na wale nie dopuścić do przekręcenia się nawet o 1mm koła względem wału korbowego. Ja dorobiłem specjalny klucz do przytrzymania koła podczas przykręcania. Dołączyłem przykładowe zdjęcie blokad. Przy dorabianym kluczu długość dźwigni ok 1,5m. Ostatnio edytowane przez yakubek998 ; 08-08-2018 o 06:22 Powód: dołączyłem zdjęcia |
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Jak zatem trafiłeś z ta idealna pozycja jak ustawione ma być koło względem wału korbowego?? Skoro nie miałeś tej malutkiej blokady łapiącej koło pasowe z tyłu ?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Bez tej blaszki do ustawienia koła też nie mogłem ustawić. Dokupilem do kompletu tą blaszkę (blokadę do koła pasowego) i wtedy poszło od ręki. Oczywiście przy ustawianiu wszystkie blokady założone i przy dokrecaniu śruby kluczem dynamometrycznym kolega blokował też koło tym dorabianym kluczem. Bez tego klucza koło potrafi się obrócić na wale, a wtedy trzeba na nowo ustawiać. Ford jest bardzo czuły na takie niedokładnośc.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Pytanie. Czy ta płaska blokada taka linijka która się blokuje wałki rozrządu, jest niezbędna ?? Czy wystarcza tylko blokada wariatorów?? Bo w zestawie mojego mechanika jest tylko blokada wariatorów , śruba wkręcana w blok i blokada koła pasowego. Brak płaskownika
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Trzeba zablokować wariatory i wałki. Oczywiście wał korbowy i koło pasowe.
Jak masz pytania to zadzwoń 508 383 203 Ostatnio edytowane przez yakubek998 ; 08-08-2018 o 19:53 Powód: Telefon |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam, czy do demontażu pokrywy wałków rozrządu niezbędne jest usunięcie wtryskiwaczy ? Czy da się wykręcić obudowę wraz z wtryskami ??
Bump: Witam, czy do demontażu pokrywy wałków rozrządu niezbędne jest usunięcie wtryskiwaczy ? Czy da się wykręcić obudowę wraz z wtryskami ?? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|