Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-09-2020, 22:25   #1
domwar
ford::amateur

Imię: Dominik
Model: Mondeo MK4 Powershift
Silnik: 2.0TDCI 163KM
Rocznik: 2013
Domyślnie obudowa czujników na przedniej szybie + GPS

Witajcie,
Padła mi najprawdopodobniej antena GPS.
W moim egzemplarzu podobno jest ona w obudowie przy lusterku wewnętrznym na przedniej szybie (foto poniżej)
Oglądałem to z każdej strony i pojęcia nie mam jak to zdemontować w taki sposób żebym nie musiał kupować drugiej obudowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ratujcie,poproszę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

IMG_20200903_175635.jpg

Ostatnio edytowane przez domwar ; 03-09-2020 o 22:36
domwar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-09-2020, 22:44   #2
Tomi1000
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: R400/Mondeo Mk4/Mk5 Vignale
Silnik: 1.4-103PS/2.0EB-203PS/Hybrid-ECO
Rocznik: 1998/2011/2020
Domyślnie Odp: obudowa czujników na przedniej szybie + GPS

A jaki masz samochód bo z profilu wynika że fiestę więc zły dział.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzę jednak że pyt dotyczy Mk4.
Musisz zdemontować plastik z 4 otworami za lusterkiem.
Tak wygląda zdemontowana antena - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez Tomi1000 ; 03-09-2020 o 22:58
Tomi1000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2020, 08:12   #3
domwar

Jak w temacie - chodzi o Mondeo MK4 :-)
Przepraszam, info w profilu już poprawioneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzięki za odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Domyślam się, że muszę zdjąć plastik,zaślepkę z otworami. Próbowałem to delikatnie podważyć śrubokrętem cy innym narzędziem ale nie za bardzo chce puścić. Biję się, że coś połamię. Wiesz może w którym miejscu szukać tam zaczepów , zatrzasków itp?
Stary 04-09-2020, 11:19   #4
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Nic sie nie martw,jak połamiesz to mam taka osłonę na sprzedaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak na poważnie zobacz jak sa umieszczone zaczepy,np tu (drugie zdjęcie):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-09-2020, 14:32   #5
domwar

Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nic sie nie martw,jak połamiesz to mam taka osłonę na sprzedaż Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak na poważnie zobacz jak sa umieszczone zaczepy,np tu (drugie zdjęcie):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Dzięki za pomoc. Na 100% bym to połamał. Byłem przekonany, że środkowy element (ten z kratką) nie jest zintegrowany z resztą.
Wygląda na to, że w pierwszej kolejności trzeba zdemontować prawą stronę.
Zobaczymy, w razie czego wiem gdzie zamówić nową Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-09-2020, 21:27   #6
domwar

Udało się bezboleśnie rozebrać i poskładać obudowę.
Znalazłem antenę, wypiąłem, wyczyściłem styk wpiąłem ponownie i... doopa, bez zmian. Jak widział 1-2 satelity to nic się nie zmieniło.

Teraz kolejne pytanie: jak sprawdzić czy antena jest trafiona czy kabel? Średnio mi się uśmiecha wydać pieniądz na nową antenę GPS kiedy może się okazać, że to jednak kabel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przy okazji, zaszło ciekawe zjawisko. Jak tylko zdemontowałem plastikową obudowę, nie dotykając żadnych kostek i kabli, po chwili na Conversie pojawił się komunikat "Nie rozpoznano kluczyka". Trochę się zestresowałem ale jak tylko założyłem obudowę komunikat zniknął i auto odpala i pracuje normalnie. Czy jest mi to ktoś w stanie wyjaśnić?
Stary 04-09-2020, 21:30   #7
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał domwar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak sprawdzić czy antena jest trafiona czy kabel?
Najprościej podpiąć w to miejsce inna antenę nie koniecznie oryginalną.
Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2020, 10:09   #8
mondeo70235
ford::professional

Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016

kup sobie na allegro antene GPS na magnes z koncówka fakra kosztuje około 20 -30 zł podpinasz pod radio antene przy prawym słupku pod tapicerke dachu i wszystko śmiga tanio szybko bezproblemowo tak miałem w MK4 bo koszt orginału to kosmos
BYŁO- SCORPIO MK1 2,9 PB - CZARNE /MONDEO MK1 2,0+LPG - SREBRNE /FOCUS MK1 1,8 PB+LPG - BORDOWY /MONDEO MK3 2,0 TDCI - CZARNY / MONDEO MK4 2,2 TDCI TITANIUM S - SZARY /JEST MONDEO MK4 TITANIUM S - BIAŁY / JEST MONDEO MK5........ - CZARNY
mondeo70235 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2020, 17:12   #9
domwar

Cytat:
Napisał mondeo70235 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kup sobie na allegro antene GPS na magnes z koncówka fakra kosztuje około 20 -30 zł podpinasz pod radio antene przy prawym słupku pod tapicerke dachu i wszystko śmiga tanio szybko bezproblemowo tak miałem w MK4 bo koszt orginału to kosmos
to fakt, oryginał jakieś 350zł w górę,
już zamawiam antenę i wyjmaki do radia. Robota w kilku miejscach tak ładnie opisana, że chyba nie będzie problemu z ogarnięciem tego samemu któregoś wieczoru.
Stary 11-09-2020, 20:26   #10
domwar

No i po sprawie
Za radą Kolegów szanownych, nie ruszałem już oryginalnej anteny tylko wstawiłem zamiennik z A za 30zł na magnesie.
Przypięty został do prawego słupka zgodnie z radami w innych postach.
Udało się wszystko ładnie rozebrać (dekoracje konsoli centralnej, radio, schowek, prawy-przedni słupek) i wszystko bezboleśnie i bezstratnie poskładać.
No z tym demontażem słupka było trochę mocowania i rwania ale koniec-końców poskładane jak oryginał bez ofiar w ludziach i sprzęcie ;-).
Przy wysokiej zabudowie dookoła GPS na dzień dobry pokazał już 5-7 satelitów, a na otwartej przestrzeni w porywach i 12.

Koszt razem z 4 "wyjmakami" do radia i przesyłką 40zł + godzinka własnej, jakże pouczającej roboty. W stosunku do anteny oryginalnej zaoszczędzone jakieś 300zł

Dziękuję Wam wszystkim za rady i porady. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez domwar ; 12-09-2020 o 14:01
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania