Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-11-2020, 08:10   #1
wlkp
ford::average

Imię: maniek
Model: MONDEO MK5 TITANIUM
Silnik: 2,0
Rocznik: 2016 / SYNC 3
Domyślnie po odpaleniu nie działa żaden czujnik parkowania ani przód ani boczne

No i dopadł mnie pierwszy problem z awarią po zakupie .Mondeo kombi MK5 Titanium 2016 r /Sync3 .Dziś wcześnie rano wchodzę do auta odpalam a tu na ( wyświetlacz-convers ) przywitanie wyskakuje info o problemie z parktronikiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .Auto stało 4 dni ,i jak ostatnio byłem w mieście,potem wprowadziłem do garażu wszystko działało ,a dziś po kilku dniach niestety zaraz po odpaleniu nie działa żaden ani przód ani boczne ( tył nie sprawdzałem ) ,kamera cofania normalnie się załącza . Na Sync 3 na wyświetlaczu wyskoczył obrazek auta zdaje się z czerwonym wykrzyknikiem na środku o problemie z parktronikiem ,przycisk przy gałce od biegów jest podświetlony na off ( przyciskanie nic nie daje ) ,cały czas off ? Ma ktoś pomysł co tak od razu mogło się stać i w czym może być problem ? A jakby się zepsuł jeden czujnik lub coś nie łączy to cały system parkowania przestaje działać ?

Ostatnio edytowane przez wlkp ; 05-11-2020 o 15:00
wlkp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-11-2020, 14:23   #2
wlkp

Domyślnie Odp: po odpaleniu nie działa żaden czujnik parkowania ani przód ani boczne

Czy naprawdę nikt w MK5 nie miał takiego przypadku żeby podpowiedział co i jak ?
Dodam że nie czekając pobrałem dziś Forscana i podłączyłem kompa do auta .
Wyskoczył taki błąd :
kod: B1B44 - prawy tylny zewnętrzny czujnik
Dodatkowe symptomy usterki :
-obwód zwarty do masy lub otwarty

Skasowanie nic nie dało ,wyskoczył ponownie .

Teraz pytanie ,to jest padnięty czujnik czy problem z przewodami ,np.zwarcie ?
Czy idzie się tam dostać bez zdejmowania tylnego zderzaka ?
Ma ktoś namiar na taki czujnik i jaki jest numer tego czujnika żeby ewentualnie wiedzieć czego szukać . Mondeo MK5 2016 r kombi 2.0.
Nie wierzę że nikt tego nie przerabiał ,proszę o podzielenie się informacją .Na prawdę nie wiem poco jest to forum ,nikt się nie chce podzielić wiedzą .

Ostatnio edytowane przez wlkp ; 07-11-2020 o 07:42
Stary 06-11-2020, 17:56   #3
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: po odpaleniu nie działa żaden czujnik parkowania ani przód ani boczne

Cytat:
Napisał wlkp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na prawdę nie wiem poco jest to forum ,nikt się nie chce podzielić wiedzą ,a tylko komercja za kasę kwitnie .
ja bym podmienił czujnik i wtedy się dowiesz .

A ta reszta to bez sensu napisana . Pewnie nikt nie przerabiał tego bo bo odpisał .

Bump:
Cytat:
Napisał wlkp Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Skasowanie nic nie dało ,wyskoczył ponownie .
no to .... podmiana czujnika lub sprawdzenie wiązki
Stary 07-11-2020, 07:50   #4
wlkp

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja bym podmienił czujnik i wtedy się dowiesz .

A ta reszta to bez sensu napisana . Pewnie nikt nie przerabiał tego bo bo odpisał .

Bump:

no to .... podmiana czujnika lub sprawdzenie wiązki
No sorry ,może mnie trochę poniosło ale jestem tu od niedawna sporo przeczytałem i widzę co się dzieje ,a to nie jest tylko moje odczucie . Gdyby jeden drugiemu pomagał życie by było całkiem inne ,a tu albo głupie docinki ,albo nikt nie chce podpowiedzieć . A znając życie kiedyś rola się odmieni i ktoś inny będzie szukał pomocy .
Dobra nie o tym chciałem ,teraz istotna sprawa jakie to są czujniki a dokładnie numery części bo nie mogę dojść do ładu ,przód chyba są inne tył inne .Może wiesz ,lub ktoś z forum jaki to ma być ( numer oryginalnej części ). Pisałem ze sprzedawcą z Allegro to jeden pisze że pasują na przód i tył ,inny że są różne i być mądry .Dla mnie są bardzo podobne ale ..

Czy trzeba z tyłu odkręcić zderzak aby się dostać do czujnika /kabli ?

Pół dnia wczoraj szukałem i zdaje się że te będą na tył ( nowa Kuga i Mondeo mk5 chyba te same mają ) -numer części F1CT-15K859-BA ,
Ford indeks: 1899718 . Niech ktoś mnie poprawi jak jestem w błędzie . A te ktoś się orientuje - EM2T-15C868-AAW

I jeszcze jedno skrajny przód to są takie same jak tylne ?

Ostatnio edytowane przez wlkp ; 07-11-2020 o 09:53
Stary 07-11-2020, 11:31   #5
leszcz
FCP member

Cytat:
a tu albo głupie docinki ,albo nikt nie chce podpowiedzieć .
nie mam tego odczucia od dawna już

a o części zapytaj Pana @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to najlepszy fachowiec w te klocki z moich skromnych obserwacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 07-11-2020, 12:13   #6
wlkp

Cytat:
Napisał leszcz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nie mam tego odczucia od dawna już

a o części zapytaj Pana @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to najlepszy fachowiec w te klocki z moich skromnych obserwacji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No właśnie widzę ,już pisałem do Niego na PW.
Stary 07-11-2020, 12:20   #7
leszcz
FCP member

Cytat:
już pisałem
a tak szczerze to w gorącej wodzie jesteś kąpany jakby auto było unieruchomione na amen . Ja rozumem chcesz mieć szybko naprawione auto . Myślę także ,że przez taki post pewnymi insynuacjami ludzie za bardzo nie chcą również odpowiadać i wydaje mi się także ,że to po części jest zasługa czytania różnych rzeczy na FB gdzie bez końca wielu obraża i wyśmiewa innych itd .
Stary 07-11-2020, 15:54   #8
wlkp

Cytat:
a tak szczerze to w gorącej wodzie jesteś kąpany jakby auto było unieruchomione na amen . Ja rozumem chcesz mieć szybko naprawione auto . Myślę także ,że przez taki post pewnymi insynuacjami ludzie za bardzo nie chcą również odpowiadać i wydaje mi się także ,że to po części jest zasługa czytania różnych rzeczy na FB gdzie bez końca wielu obraża i wyśmiewa innych itd .
No ale czy to zle że auto chce mieć sprawne .Powiem Ci że tak duże auto bez działających czujników parkowania to nie jest przyjemność ,tym bardziej jak żona im jedzie ,albo parkowanie w garażu gdzie na długość jest po 15-20 cm luzu z przodu i z tyłu .Nie wspominając o tym że co chwilę wyświetla się awaria na conversie lub Sync3 .
Nie należę do tych co mogą pół roku mieć "chek" zapalony na desce i im to nie przeszkadza ,u mnie auto jest na bieżąco naprawiane i ma być w pełni sprawne ,taki już jestem .
Stary 07-11-2020, 16:20   #9
leszcz
FCP member

Cytat:
No ale czy to zle że auto chce mieć sprawne .
Nie no owszem . Chodziło mi o to w jaki sposób zacząłeś pisać co mogło (pewno było powodem) braku odpowiedzi ....
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania