![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam,
ostatnio przytrafił mi się taki problem, że mechanik zasugerował mi wymianę śruby na półosi. wymiana była wskazana, gdyż śruba na pozostałych półosiach wyglądają inaczej niż ta jedna, co wzbudziło podejrzenie, że nie jest samokontrująca i że nie ma zadnego zabezpieczenia. Byłem już w ASO i kupiłem nową śrubę, de facto identyczną jak ta "do wymiany". tutaj własnie powstaje moje pytanie, gdyż szukajka mi niestety nie pomogła, jakie macie śruby na półośkach? ja mam 3 jakby składające się z kilku warstw z wygiętą blaszką na końcu, oraz ta jedna "do wymiany" - śruba z przymocowaną podkładką i nacięciami na górnej części, w całości wykonana z 2 kawałków. ASO powiedziało mi, że to jedyne śruby które mają, także powstaje kolejna wątpliwość - jak je odpowiednio dokręcić. Odpowiedni moment, to jasne, ale czy później trzeba je jakoś zaciśkać w celu zabezpieczenia?? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. Pzdr |
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: KRIS
Model: MONDEO MK5 ST LINE
Silnik: 2,0 TDCI 218KM 476NM
Rocznik: 2016
|
Kolego ta śruba to orginał jest ona złożona z paru cienkich nakrętek zabezpieczonych razem,tą śrube dokręć kluczem z przedłużeniem,nietrzeba żadnego zabezpieczenia niema szans by się odkręciła to patent forda
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2005
Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Mi profesjonalisci z ASO dali srube jak na obrazku:
http://yfrog.com/2mp5280477j i stąd właśnie moje pytanie, czy taka śruba nadaje się na półoś. Tłumaczyli mi, że te trzy wystające kawałki spełniają rolę samokontry w śrubie. Ma ktoś takie śruby u siebie?? |
|
|
|
#5 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 21-10-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI TITANIUM Panther Black Metalic
Rocznik: 2008
|
Masz auto z 2005 i wobec tego dostales poprawna nakretke polosi(nr finis 4659413).
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Ryszard
Model: Mondeo
Silnik: 1,8 PB+LPG
Rocznik: 2002
|
Mam nietypową nakrętkę piasty z przodu z lewym gwintem po lewej stronie. I nie daje rady zakupić takiej nakrętki, wszystkie wymiary ma takie same jak z prawej a gwint ma lewoskrętny. Obdzwoniłem sklepy, szukałem w sieci i lipa a przegubu dla nakrętki nie będę wymieniał.
Jakby ktoś miał namiary od czego by pasowała gdzie kupić proszę o wiadomość. Wstyd się przyznać ale po zeszlifowaniu trochę czopa przegubu, nakręciłem nakrętkę z prawym gwintem i o dziwo pasuje. Tak więc z obu stron są takie same nakrętki. Ostatnio edytowane przez zielon ; 19-11-2020 o 17:05 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|