![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sławek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
|
Witam . Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak naciągnąć linkę ręcznego w Mondeo mk4 ? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Od spodu zdejmij osłonę termiczną.Pod nią jest regulacja. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Imię: Artur
Model: było Mondeo mk4, jest Fiesta mk7, EDGE
Silnik: 1.25 , 2.0
Rocznik: 2014, 2019
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-03-2016
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
|
Witam, od jakiegoś czasu walczę w swoim Mondeo z hamulcem ręcznym. Na początku zepsuł się totalnie i bez oporu mogłem go sobie zaciągnąć do samej góry, a samochód jechał dalej.
Diagnoza - zacisk zaciśnięty, mechanik go rozruszał i po odbiorze działał jak złoto. Po 2 tygodniach miałem małą przygodę z niedziałającym hamulcem i wyciekającym płynem. No to z powrotem do mechanika(tym razem innego), okazało się, że z prawego tylnego zacisku wyciekał płyn, więc został wymieniony na inny. Od tego czasu (3tygodnie) hamulec działał cały czas sprawnie, choć stoponiowo coraz gorzej. Przedwczoraj i wczoraj zaczął działać coraz gorzej. Na lekkim wzniesieniu(powiedzmy, że takim jakie mają na prawku) muszę zaciągać go do połowy, żeby auto nie zjechało. Co może tutaj nie grać? Czy to może skutkować kolejnym wyciekającym zaciskiem, tym razem z lewej strony? Czy może wystarczy regulacja? Psujący się ręczny, to przypadłość Mondeo czy tylko ja mam takiego pecha? Bo poza tym ręcznym auto spisuje się świetnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ps. Byłem przed chwilą na wymianie opon i podczas wymiany zauważyłem, że lewy tylna tarcza jest goraca, a nawet bardzo, ta po prawej, ktora byla wymieniona jest srednio-ciepla, a dwie z przodu cieple, ale nie gorace. Jak powinno byc prawidlowo? Ostatnio edytowane przez Kuba94 ; 06-04-2017 o 17:23 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-11-2016
Silnik: 2.0Pb + LPG
|
Ostatnio robiłem tylny lewy zacisk, też ręczny miał problem z łapaniem. Z tym, że u mnie pomogło dokładne oczyszczenie oraz wymiana gumek prowadnic i ręcznego.
Niestety wygląda na to, że taki urok tego autka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Edit: gumki z zestawu jak na zdjęciu. Ostatnio edytowane przez noicd ; 06-04-2017 o 19:11 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
|
a u mnie inna przypadłość była - czyli ręczny nie odbijał też z lewej strony , również pomogło na razie - czyli komplet naprawczy do mk4 do ręcznego
chyba jednak nie na darmo produkują taki zestaw naprawczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. coś na rzeczy musi być Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Zarejestrowany: 26-03-2016
Silnik: 2.0 TDCi 140KM
|
Haha, dzięki panowie za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie muszę się zaopatrzyć w dwa takie zestawy i od razu wezmę się za oba zaciski. Jestem to w stanie sam zrobić po zdjęciu koła? Zostaje kwestia gotującej się lewej tylnej tarczy, bo to raczej też nie jest normalne. Dodam tylko, że podczas jazdy niejednokrotnie auto z tyłu piszczy i teraz mam pewność, że to właśnie coś z lewym zaciskiem/tarczą/klockiem jest nie tak. Pytanie tylko co? Podczas hamowania dźwięk ustępuje. Parę dni temu wybrałem się na dłuższą trasę i po przejechaniu 500KM zjeżdżając z autostrady do miasta tył piszczał niemiłosiernie. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-11-2016
Silnik: 2.0Pb + LPG
|
Tak, zdejmujesz koło, odczepiasz linkę ręcznego, odkręcasz 4 śruby, przewód hamulcowy i masz zacisk. Tylko taka mała rada, przed odłączeniem przewodu hamulcowego psiknij wd na odpowietrznik, poczekaj i sprawdź czy możesz go odkręcić.
Mogły ci się przedziurawić gumki prowadnic, wtedy syf który się dostaje do środka utrudnia pracę zacisku. Opcją jest również podwinięcie gumki tłoczka, bądź sam tłoczek może się nadawać do wymiany. Póki nie zaglądniesz to nie będziesz wiedział co dokładnie nawaliło. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bogdan
Model: GALAXY GHIA
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2006
|
Często przyczyną są zapieczone, zardzewiałe linki hamulca ręcznego. Po zdjęciu koła łatwo stwierdzić czy trzyma zacisk, czy linka.
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FCP member
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo MK5, Kuga MK1
Silnik: 2,0 EcoBlue 150 KM , 2.0 TDCI 136 KM
Rocznik: 2020, 2008
|
Cytat:
sumując temat = po zrobieniu gruntownym zacisków problemy powinny zniknąć , czego Ci życzę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|