![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Rafal
Model: Transit
Silnik: 2.5TD
Rocznik: 1998
|
Dzień dobry,
Sprawdziłem błędy w transicie 1998r. Oprócz ABSu (oba przednie czujniki brak sygnału) mam tylko błąd czujnika temperatury oleju P1184. Jest tam taki? Ciśnienia znalazłem ale temperatury nie widzę, co ciekawe da się taki kupić ;-) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
W naszym dziale są tzw. "przyklejone" na stałe wątki, w tym wątek dotyczący EPIC-a. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tam podałem link do serwisowej instrukcji EPICa - co prawda dla samochodu LDV, ale on miał silnik Transita i identyczny układ (mechaniczny i elektryczny). [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] W instrukcji przeczytasz, że do EPIC-a dedykowane są specjalne testery (Laser2000 i inne), w zasadzie nikt, poza stacjami Forda ich nie ma i nie miał, i stąd opinia o EPIC-u jako o niezrozumiałym i nienaprawialnym systemie. Testery tzw. "ogólnowojskowe", czyli stosowane w większości warsztatów czytają błędy EPIC-a zupełnie od czapy - nigdy nie można być pewnym odczytu. W twoim przypadku błąd o kodzie 1184 to błąd czujnika pedału gazu w pozycji maks. wciśniętej ("kick-down"). Samochód nie ma czujnika temperatury oleju. Zajrzyj na stronę 19 instrukcji. Warto ją sobie ściągnąć i starannie przetłumaczyć te fragmenty, które akurat są istotne.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 03-11-2022 o 17:18 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź, rozumiem że tylko kody Epica są dziwne? ABS/Skrzynia etc powinny byc poprawnie opisane? Jeżeli tylko opis w EPICu jest niepoprawny to nie jest duży problem zawsze kod można porównać z manualem, który podlinkowałeś.
Ostatnio edytowane przez Doomek ; 04-11-2022 o 08:11 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
EPIC to jest taki trochę dziwoląg, inne systemy zdominowały motoryzację...
|
|
|
|
#5 |
|
|
Ale chyba nie jest taki zły... Jak się trochę poczyta, pozna jak to działa to powinno dać się go ogarnąć. Widziałem że są zestawy do zmiany na pompę Bosch ale szkoda mocy, chociaż jak patrzyłem na możliwość podniesienia to polecali dłubać pompę Boscha bo na EPICu dużo się nie ugra. Podobno między 100 a 115 km jest trochę zmian,.to nie tylko mapa wtrysku i doładowania.
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Nie bardzo wiem, co ugrać można na Boschu, większość dłubiących w Boschu na tym silniku mówi, że Bosch VE ma za małą wydajność wtrysku, aby osiągnąć moce rzędu 100-115KM. Żaden z tych chwalących się osiągami nie pokazał wiarygodnego dowodu - czyli wykresu z hamowni. Najsłabszym elementem układu Lucas EPIC (który użytkownikom sprawia najwięcej kłopotów), to zawór start-stop w pompie wtryskowej. Stosunkowo szybko się wypracowuje, bo ten zawór nie pracuje w dwóch pozycjach otwarty-zamknięty, ale jest sterowany sygnałem PWM, czyli cały czas wibruje, regulując ciśnienie wewnętrzne pompy wtryskowej. Na tworniku zaworu jest metalowa gumka i ona ulega zniszczeniu. Problem się powiększa, bo kawałki gumy z twornika wędrują do wnętrza pompy i potrafią zatkać kalibrowane zwężki nastawników pompy ( w tej pompie paliwo jest także medium hydraulicznym dla nastawników) - i robi się zupełny kociokwik, bo błędy nastawników całkowicie wprowadzają w błąd serwisującego. W dodatku tworniki są różne, o różnej masie, przeznaczone do różnych wersji a nie ma dostępnej pełnej informacji co do czego. No i tak to... Na zdjęciach niżej pokazana przeróbka Transita 2,5D z pompą Boscha na turbo (na brytyjskim forum, ponad dziesięć lat temu, user z Turcji, turbina z Volvo typ t5r, intercooler Cosworth), ale spytany o to, jaką moc osiąga tak zrobiony silnik - też nie odpowiedział... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-11-2022 o 10:08 |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzięki za wyczerpująca wypowiedź, chwilowo mam trochę czasu na wyczyszczenie kolektora dolotowego, sprawdzenie turbo - zauważyłem że gruszka się nie rusza. Uszczelniłem pompę i oddalem do sprawdzenia, podobno nastawnik kąta wtrysku jest do wymiany. Zamówiłem diagnoskop Sykes pickavant z modułem do Forda - samochody do 2010r powinien pomóc w ewentualnej diagnostyce. Chciałem też ustawić zawory ale bez pompy nie przestawie wałka... Pompę mają oddać za tydzień więc trochę czasu mam na powyższe prace.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
W dobrych warsztatach mają specjalny przyrząd z pompką i manometrem do sprawdzenia działania gruchy zaworu. Aby ręką ruszyć sztangę zaworu którą porusza grucha, to trzeba mocno się przyłożyć - to jest siła kilku kG.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 09-11-2022 o 19:01 |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
Dzięki za podpowiedź, mam pompkę próżniową do odpowietrzania hamulców ale pewnie będzie za słaba. W takzym razie dobrze wiedzieć że to nie powinno chodzić "lekko"
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Zawór upustowy spalin Wastegate działa całkowicie samoczynnie, bez udziału PCM, po prostu grucha jest połączona króciutkim wężykiem z turbosprężarką tuż za sprężarką.
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|