![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-03-2008
Model: Mondziak 4
Silnik: 2.0 po mapce 185km 420nm
Rocznik: 2008
|
Witam
Jak w temacie, pierwszy upalny dzień w mk4. Klima automatyczna na Auto i na Low. Klima się odpaliła i chwile chodziła jak talala, 15 sek i wali ciepłem z dworu, po 15 sek słyszę że znów się załącza o chłodzi i tak w kółko. Ostatnio ją dobijałem i działała. Jakieś pomysły?? Gdzieś wyczytałem, że tak ma być ale nie chce mi się w to wierzyć.
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Sprężarka klimy pracuje w trybie cyklicznym. Włącza się, jak ciśnienie czynnika w układzie spadnie poniżej wartości X i wyłącza jak wzrośnie powyżej wartości Y. Nie znaczy to jednak, że jak jest wyłączona, to klima ma wiać ciepłym powietrzem. Coś nie teges z układem, ciśnieniem w układzie klimy, bądź czujnikami ciśnienia. Podjedź do dobrego punktu od klim i niech zdiagnozują problem.
|
|
|
#3 | |
|
|
Cytat:
jak klima chodzi na max ciśnienie wzrasta powyżej 3000 kPa (tj jest więcej niż 30 bar :O) wtedy klima się wyłącza i jak spadnie do około 2000 to załącza się z powrotem. Jak chodzi na 16 stopni to 2500-2900 i jest ok - nie wyłącza się Jak natomiast klima jest wyłączona to jest 1300 kPa (13 bar????)i wywala zbyt niskie ciśnienie klimatyzacji. Ostatnio nabijałem klimę bo słabo chłodziła ale chyba się nie wyłączała, może ktoś podać jakie ma wartości przy wyłączonej klimie na forscanie i włączonej na max??? Będę wdzięczny
Nie każda morda pasuje do Forda! Ostatnio edytowane przez monTTana ; 04-05-2016 o 18:09 |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
A zwróciłeś uwagę czy jeżeli odpalisz samochód i włączysz klimę to od razu wieje zimnym ( znaczy za kilka sek ) , czy musisz np przygazować 20-30 sek aby poszło zimne?
Swojego czasu miałem tak , że na niskich obrotach wiało ciepłe , zimne poszło dopiero jak przytrzymałem na gazie lub jechałem na wyższych obrotach. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
I znów gdzieś wyczytałem, że powinno być między 500-700kPa a ja mam od 1200 do 3200.
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Witam, trochę już nieświeży ten kotlet ale odgrzejęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. mianowicie klima hulała dobrze przez lato, mam wrażenie, że dopiero gdy dałem do serwisu końcem sierpnia w celu uzupełnienia zaczęła świrować. Zauważyłem to dopiero po kilku dniach podczas dłuższej trasy w upalne dni, z kratek przez ok. 10 sek. leciało zimne powietrze a pół min może dłużej cieplejsze i tak w kółko, działo się to zarówno na autostradzie jak i w mieście/korku. Teraz przy temp. zew. rzędu 10 C i ustawieniu na Low dzieje się podobnie. Po odpaleniu auta na zimnym silniku sprężarka działa parę min. ciągle, potem zaczyna pracować jak na filmiku w linku. Dodam, że wentylator od początku kręci na wyższych obrotach ale tylko z załączoną klimatyzacją.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Zanim udam się do serwisu powiedzcie o czym mogą świadczyć te objawy? Za dużo nabitego czynnika, usterka czujnika, zawalona chłodnica? A może problem z tą słynną podkładką jak w MKIIIGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 12-07-2009
Model: Focus MK4
Silnik: 1.5 EcoBubble
Rocznik: 2019
|
Wg mnie to normalna praca jak jest na dworze chłodniej, to po co ma chodzić cały czas?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
W chłodne dni i w gorące też sprężarka pracuje cyklicznie tylko chodzi o to, że pomimo takiej pracy powinno dmuchać cały czas zimnym a tu chwilę dmuchało zimnym, chwilę ciepłym i w aucie duchota nawet przy ustawieniu na Low przy 25-28 C na zewnątrz. Wcześniej miałem ustawione 21 i upał nie upał ładnie schładzało i trzymało temperaturę. Objawy te pokazały się dopiero po serwisie. Czy możliwe jest, że podczas całego tego zabiegu serwisowego mogli zrobić coś nie tak?
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Na podłączonej stacji do napełniania można zaobserwować jak zmieniają się ciśnienia w układzie podczas takiej cyklicznej pracy. To powinno dużo wyjaśnić
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|