![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 125KM
Rocznik: 2008
|
Podczas jazdy autostradą, nagle silnik stracił moc i zaczął pracować nierówno, tak na 3 cylindry, tak dokuczliwie, że dałem sobie spokój z dalszą jazdą
Silnik 1.8 Duratec 125 KM. Wczesniej zdarzało się poszarpywanie i nierówna praca silnika, ale nie aż taka na 3 cylindry. Podejrzewam jedną z cewek. Stało sie to wczoraj w nocy na A4, w odleglości 50 km od domu. Auto zostawione jest na stacji benzynowej. Na szybko zamówiłem komplet świec Boscha i cewek Magnetii Marelli. Po pracy podjadę tam i wymienię. Ale czy taka diagnoza jest trafna? Focus, dopiero tydzień w moich rękach, więc nie poznałem go jeszcze. Ostatnio edytowane przez FFpiotto ; 21-02-2022 o 11:04 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
|
Może być mnóstwo powodów, poziom płynów sprawdziłeś?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 125KM
|
Olej w silniku był wymieniany 2 dni wcześniej.
Płyn chłodniczy OK. Nie dymi się z wydechu Aktualizacja: Wymienione wszystkie świece i cewki i dalej pracuje na 3 cylindry. Kolejna aktualizacja: Zalewa jedną świecę. Auto przetransportowane lawetą do warsztatu. Wstępna diagnoza: 1. Brak kompresji na 2 cylindrze. Podobno zawór/zawory wypalone? 2. Na pozostałych nierówna kompresja. 3. Cylindry zaolejone, że kamerką nic nie widać w środku. Ostatnio edytowane przez FFpiotto ; 22-02-2022 o 18:15 Powód: nowe okoliczności |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|