![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: FORD FOCUS
Silnik: 2.0L Duratorq CR TC (140PS) - DW10C
Rocznik: 2012
|
Panowie pomocy!
Od kilku dni narzekałem na dziwny metaliczny dźwięk, cięgna gruszki przy turbinie. Przy puszczaniu pedału gazu był metaliczny dźwięk. Widać było spory luz na cięgnie od gruszki, ale auto jeździło normalnie, przyspieszało, dynamika była. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - taki był luz 2 dni temu. Teraz to cięgno nawet nie drgnie Dzisiaj jadę i jakoś dziwnie mi brakowało mocy przy wyższych prędkościach i zazwyczaj przy wyższych biegach, mam tutaj na myśli od 3 biegu w górę. Ale mysle sobie jadę dalej, może mi się wydaje. Ale tak słucham pracy silnika i słyszę, że ten metaliczny dźwięk, który dochodził z cięgna gruszki przy turbinie, która była luźna nagle ten dźwięk ustał. Patrzę w okolicę gruszki, a jak był luz na cięgnie, tak teraz cięgno stoi demba. Nie rusza się kompletnie nic. Próbowałem je jakoś rozruszać, psikać WD-40 bez skutku. Odpiąłem gumowy przewód od gruszki i zasysa powietrze normalnie. Od pompy też zasysa. Od elektrozaworu też zasysa prawidłowo od jednego, od drukiego nie puszcza. Od tego zaworku zwrotnego w pompie ( ten mały czarny dzyndzel ) również w jedną stronę puszcza w drugą blokuje, czyli oznaki prawidłowego działania. Czy macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić? Czy turbina kaput? Wczoraj mi wyskoczył błąd P0299 związany z niskim doładowaniem i komunikat "Awaria silnika natychmiastowy serwis" Proszę o pomoc czy zapiekło się cięgno? Cała turbina do wymiany? Co myślicie? Ostatnio edytowane przez SRS ; 18-10-2025 o 21:56 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: FORD FOCUS
Silnik: 2.0L Duratorq CR TC (140PS) - DW10C
Rocznik: 2012
|
Wziąłem się sam za wyciągnięcie turbo. Takie wypalenie na mocowaniu cięgna wastgate. To właśnie to powodowało j mnie dziwne metaliczne dźwięki, szczególnie nasilające się po puszczaniu pedału gazu. Wastgate zapiekły się, stanął w miejscu ani drgnąć. Od regeneracji poszła turbosprężarka.
Rozmnożyć, rozłożyłem. Pytanie czy sememu uda się złożyć �� |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|