![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: kuga
Silnik: 2,0 cdti
Rocznik: 2012
|
Witam forumowiczów mam problem w moją kugą, konkretnie z turbo. Podczas przyspieszania autko jest żywe i nie ma z nim problemów natomiast przy jeździe ze stałą prędkością z obrotami silnika powyżej 2000 po około 30 sekundach wyskakuje błąd p0299 czyli MAPSENSOR. Sprawdziłem już wszystkie elementy, które mogą mieć nieszczelność i wszystko jest ok. Dodatkowo podczas przyspieszania gdy chcę zmienić bieg to jest taki dziwny świst coś jakby zawór upustowy. Jedna rzecz mnie zaciekawiła za turbiną na części tłoczącej znajduje się taka dziwna metalowa rurka długości ok 15 cm pomiędzy dwoma wężami gumowymi nie wiem co to jest. Czy ktoś może mi pomóc bo tym autem powoli nie da się już jeździć. Z góry dziękuję za pomoc.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2010
|
Witam. Posiadam Forda Kugę 2.5 T. Samochód jest po chipie na 240KM.
Po podłączeniu pod kompa wyświetla mi błąd P0299 Turbosprężarka Podciśnienia. Dodam, że auto zachowuje się normalnie, ma moc. Przyśpieszenie wzorowe. Ford ma założoną instalację LPG. Wszystko było robione w GZW Zbrosławice. Co może być przyczyną tego błędu? Podkreślam auto jeździ prawidłowo. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Imię: marek
Model: RENAUL THALIA
Silnik: 1500
Rocznik: 2002
|
Wykasuj błąd pojezdzij i dopiero sprawdz czy powraca.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Grzegorz
Silnik: 2.5T
|
Błąd cały czas powraca. Jak jadę delikatnie to błędu nie ma ale jak dam w palnik to błąd się pojawia.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Rad
Model: Kuga
Silnik: 2,0
Rocznik: 2011
|
Podczas jazdy przy prędkości około 140 km/h (czasami 135 km/h, a czasem 150 km/h) wyświetla się w mojej Kudze( rok.2011 , 2.0 TDCI, 140KM) komunikat Awaria Silnika. Oczywiście wpada w tryb awaryjny i traci moc. Po zgaszeniu i ponownym odpaleniu silnika błąd znika.
EGR przejrzany i wyczyszczony, przewody i kable przejrzane, regeneracja turbiny zrobiona, DPF ok, wymieniony CZUJNIK ZAWÓR N75 TURBINY Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A problem dalej się pojawia. Po podpięciu do kompa wyskakuje błąd P0299(w linku opisany błąd) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Co dalej robić? Gdzie szukać rozwiązania, pomocy? Ostatnio edytowane przez radmur ; 22-12-2019 o 08:31 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Imię: eugeniusz
Model: ford Kuga
Silnik: 2.0 TDCI WDc11
|
a ten czujnik cisnienia - przy zborniczku płynu hamulcowego sprawdzileś ?
Jak naprawiłes to daj informację |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Rad
Silnik: 2,0
|
Ostatnio znowu się za to zabrałem i problem został rozwiązany.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wymieniłem Vacum pompe i wszystko gra i jeździ. Koszt używanej vacu pompy 49 zł. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Paweł
Silnik: 2,0 TDCi
|
Błąd P0299 – pojawia się przy dużej prędkości (ok. 140km/h) czyli w warunkach autostradowych najczęściej przy lekkim podjeździe. Błąd generuje komunikat „USTERKA SILNIKA”, moc nieznacznie spada. Po zatrzymaniu i wyłączeniu silnika komunikat znika, silnik zachowuje się normalnie.
Dodam, że wcześniej mój zaufany mechanik (solidny i doświadczony) dokonał: • Wymiany zaworu do sterowania podciśnieniem, • Wymiany czujnika ciśnienia doładowania, • Sprawdził wszystkie przewody w układzie turbo. Niestety błąd wciąż się pojawiał. Zdecydowaliśmy się zatem na regeneracji turbiny. Jak się okazało regeneracja turbiny również nie załatwiła sprawy – wczoraj w warunkach autostradowych błąd P0299 pojawił się po raz kolejny. Mechanik nieśmiało rozkłada ręce a ja jestem już kompletnie siwy. Co radzicie Drodzy Forumowicze? Ford Kuga, 2.0 TDCi, rok produkcji 2010, przebieg ok. 200tyś. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Paweł
Silnik: 2,0 TDCi
|
Dziękuję za odp. Tak, ślęczałem nad forum dość długo choć akurat tych dwóch przypadków nie trafiłem. Prawdę mówiąc im więcej czytam tym chyba mniej wiem a jeszcze mniej rozumiem. Pytanie czy ktoś może polecić solidnego mechanika turbo w Krakowie czy w małopolskim, który mógłby pomóc. Na forum widziałem kilka postów z prośbą o namiar ale raczej bez konkretnych rekomendacji.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|