![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-12-2010
Model: Mk1
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 2000
|
Witam mógłby mi ktoś powiedzieć jak wymienić szybę w tylnych drzwiach z podnośnikiem na korbkę? Nie wiem jak tą szybę zdjąć z podnośnika. W 1 miejscu trzyma ją plastikowa obiemka. Nigdzie nie widzę żadnych śrub itp.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Hyundai i30 N Line focus mk3 fl, Astra F, 126p
Silnik: 1,5 TGDI, 1,5 TDCI , 1.4 Pb, prawie 0,7 :)
Rocznik: 2022 2015 1995
|
Musisz odkręcić śrubę w karetce prowadzącej szybę. Podnieś szybę do góry i powoli opuszczaj. W pewnym momencie powinna Ci się pokazać w jednym z otworów w drzwiach. Żeby ją wyjąć pewnie trzeba będzie tez uszczelki zdemontować.
Tu masz poglądowo gdzie szukać karetki i śruby [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-12-2010
Model: Mk1
Silnik: 1,6 16V
|
Żadnej śruby tam nie widać. Tylko w 1 otworze widać mocowanie linki. Jej nie trzeba zwalić?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Nie ma tam żadnej śrubki. Na pierwszym zdjęciu dokładnie widać co mocuje szybę. W szybie jest otwór. Przez ten otwór i plastik przetknięta jest tulejka zablokowana w środku kołkiem. Przez ten otwór trzeba najpierw wypchnąć kołek i potem wyjąc tulejkę. Tylko najlepiej czymś sobie przyblokować to wszystko od strony drzwi bo kołek dość ciasno siedzi i jak będziesz go wypychał to połamiesz te prowadnice które trzymają ten biały plastik na szynie.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Focus mk1
Silnik: 1.8 Pb
|
Cześć, przychodzę do was z zapytaniem jak to zrobić. Ford focus Sedan mk1 GHIA citrus gold. W skutek mojej winy szyba tylna po stronie pasażera rozbiła się w drobny mak. Zaczęło się od tego że zwlekałem z naprawą podnośnika szyby elektrycznej bo jak podejrzewałem coś pękło i linka się posiepała więc zamykałem szybę rękami i podklejałem taśmą by się trzymała aż powoli traciła na przyczepności to ją wtykałem nieco pod uszczelkę aż w końcu szyba pod wpływem naprężenia pękła. Kupiłem nową na szrocie jak i nowy podnośnik (ta szyna, regulator jak kto woli) i myślałem że szybę włożę na metodę "po ukosie" aż wejdzie. Okazało się że to działa w przypadku przedniej szyby bo jest dłuższa i da się to zrobić bez uszkodzenia. Wyszukałem że nie obejdzie się bez zdejmowania uszczelek i tak też zrobiłem bo okazało się że nie są przyklejone silikonem. Uszczelkę jak i wnęki drzwi oczyściłem już z pozostałości po szybie ale nie wiem jak ją wsadzić a mianowicie: bez uszczelek da się ją wsadzić na metodą po ukosie ale pytanie moje jest czy gdy ją włożę, włożę w "małą prowadniczkę" która jest za uszczelką i zabezpieczając dół drzwi np. folią etc i wtedy gdy ona będzie tam luźno to wetknę z powrotem uszczelkę na miejsce ? czy lepiej to zrobić z założonym podnośnikiem ? bo patrząc po drugiej stronie to ciężko będzie założyć uszczelkę bo szyba nie chowa się "100 %" jak na przodzie.
Wiem, dużo czytania. ale nie wiem jaką strategię obrać Ostatnio edytowane przez LukNFT ; 27-07-2022 o 00:53 |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tutaj powinna być taka prowdniczka wyglądająca jak uszczelka. Wykręcana na dwa torxy. Bez tego nie da się bezkolizyjnie włożyć szyby Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez LukNFT ; 29-07-2022 o 20:25 |
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|