![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: artur
Model: mk4
Silnik: 2000
Rocznik: 2008
|
Mam pytanie czy ktoś wie jaka powinna być minimalna grubość tarcz z przodu i tyłu.Mam przejechane od nowości prawie 98tyś(po 50tyś wym.klocki przód+tył).Przegląd tech.przeszedłem bez problemu,a bedąc na przeglądzie rocznym w Fordzie powiedziano mi że tarcze kwalifikują sie do wymiany.Moim zdaniem auto hamuje ok.Czekam na informacje za co z góry dzięki.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Daniel
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 Ti-VCT 120KM
Rocznik: 2010
|
Z przodo min. to 22mm a z tyłu nie wiem niedawno zmieniałem koła i przy piaście na terczach fordowskich był wymiar min. myślę że jak zdejmiesz koła to sprawdzisz u siebie.
A co do tego że auto chamuje a radzą wymienić tarcze to mają rację ponieważ wymiar min. to granica bezpieczeństwa dla tarcz jeżeli będziesz ich dalej używał to najpierw na ich powieżchni pojawią się pęknięcia a w skrajnych przypadkach dojść może do pęknięcia tarczy podczas hamowania - resztę scenarjusza niech dopisze ci wyobrażnia!!! Wymieniłem już kilka kompletów tarcz w SPRINTERKU i wszystkie zachowywały się podobnie - drobne pęknięcia i na złom!
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 22-11-2006
Model: MK3
Silnik: 2,0TDCi
Rocznik: 2004
|
Dla tylnych min 10,2mm (dla przednich jak wyżej).
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 09-06-2007
|
a dla tylnych wentylowanych?