![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-07-2022
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2003
|
Witam
Od pewnego czasu ma mały problem z Map sensorem - Forscan pokazuje błąd P0105. Może ktoś miał podobnie i zna rozwiązanie. Pacjent to Mondeo MK3 2.0 TDCI, 2004r. 115 KM. (brak przepływki) Po podpięciu forscana wartość pokazywana na MAP sensorze to 127 kPa i coś około 1,27 V. Na biegu jałowym podczas zwiększania obrotów wartości te się nie zmieniają. Padła decyzja o wymianie sensora, ze znajomym mechanikiem mieliśmy 2 zamienniki, jeden Delphi, a drugiego nie pamiętam. Oba czujniki od momentu podpięcia wiązki (również przed zamontowaniem) pokazywały 250 kPa i coś w okolicach 4,8/4,9 V. Zwiększanie obrotów jak i rownież dłuższa chwila pracy na jałowym biegu (zakładaliśmy, że potrzebuje jakiejś adaptacji) nie przyniosły zmian wartości na czujniku. Co dziwne zamienniki od momentu podpięcia wiązki (bez znaczenia czy były wpięte czy nie) stały w miejscu z tymi wartościami 250kPa i 4,8V (co oczywiście poskutkowało DTC), natomiast ten który był, po podpięciu wiązki pokazał 136 kPa (nie wpięty) i ta wartość malała. Po zamontowaniu wartość dalej spadała, aż doszła do wartości 126 kPa i stanęła - oczywiscie nie reaguje na gaz na jałowym. Zaczęliśmy podejrzewać EGR, forscan i narzędzie diagnostyczne mechanika pokazywało na nim pracę (zmianę w mm i %), no ale komputer komputerem, a rzeczywistość mogła okazać się inna. Po demontażu i wyczyszczeniu EGRa (za piękny nie był, ale tragedii też nie było) sprawdziliśmy organoleptycznie czy trzyma ciśnienie i czy się otwiera - wszystko ok. Po zamontowaniu forscan pokazuje ruch na nim - więc tutaj jest ok. Natomiast czyszczenie EGRa w żaden sposób nie wpłyneło na poprawę pracy MAP sensora. Już w sumie nie mam pomysłu - pozostaje szklana kula, choć zastanawia mnie dlaczego nowe zamienniki pokazywały taka wysoką wartoś która cały czas stała. Wdzięczny byłbym za jakąkolwiek wskazówkę, która pomogłaby mi w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: KRZYSZTOF
Model: TRANSIT 350L
Silnik: 2,0 TDDI 100KM FWD
Rocznik: 2005
|
Czesc,
do sprawdzenia wiązka /wtyczka 4 pin od MAP sensora. Ja mam TDDI , ale w TDCI czujnik MAP jest w tym samym miejscu- najniższe położenie, kolo IC.. Miałem problem z mocą, okazało się , że zgniły przewody dochodzace do kostki. Trzeba zrobić pająka- pominąć kostkę, i zobaczyć, co pokazuje. Hej! NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Ostatnio edytowane przez SRS ; 30-10-2025 o 17:35 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|