![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-08-2021
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2013
|
Jak w tytule, 2.0 tdi, 140km
Przy niższych temperaturach auto wcale nie kręci i jest do dosyć losowe bo po nie odpaleniu i po odczekaniu kilkunastu minut już zakręci, z tym problemem, że silnik chodzi bardzo nierówno i jeśli nie doda się przez kilkadziesiąt sekund gazu to zgaśnie. Najczęściej jednak nie da się go uruchomić. Jedynym wyjątkiem są dni w których nagrzeje go słońce- jest szansa, że zakręci. Nie zdarza się to tylko i wyłącznie zimą ale też np jesienią kiedy noce są już trochę chłodniejsze. Trwa to to od kilku lat, a dwie ostatnie zimy problem odpalania zniknął natomiast za każdym razem trzeba było go po uruchomieniu przygazować. Akumulator wymieniony kilka dni temu na nowy, rozrusznik był sprawdzany i regenerowany 3 lata temu. Mechanicy rozkładają ręce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2008
|
Może to co było w moim, nieszczelność układu paliwowego. U mnie np. w zimie odpalał, ale zaraz gasł i już nie wstawał lub czasami po dłuższej trasie nie chciał odpalić nawet jak był już rozgrzany. Łapał powietrze po zgaszeniu silnika. Miałem gruszkę odpowietrzania więc jakoś go odpalałem, musiałem trzymać obroty, żeby nie zgasł. Po usunięciu nieszczelności jest ok. Odpala od strzała, nic nie trzeba gazować, a gruszka usunięta i nie jest już potrzebna.
Ostatnio edytowane przez wojciech.k ; 18-01-2026 o 19:35 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|