![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 23-06-2008
|
Witam wszytskich użytkowników c-max'a. Prosze o podanie waszych sposobów na Eco-Driving. Będzie to bardzo pomocne dla wszytskich, którzy płacą i płaczą na stacjach benzynowych. Sam mam c-maxa z 2004 r., przebieg 101 tyś., silnik 2.0 tdci i szczerze mówiąc ciężko jest mi zejść ze spalaniem poniżej 8 litrów. Jeżdże głównie po mieście, ok. 25 km dziennie, korzystam raczej z klimy i staram się unikać przyśpieszeń, gwałtownych hamowań, nie rozwijać większej prędkości niż 120 km, zmieniać biegi przy uzyskaniu max. momentu obrotwego silnika tj. przy 2000 obr. Jakie są wasze sposoby na Eko jazde? Z góry dzięki za wasze rady. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Jacek
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2010
|
hamowanie silnikiem przy dojeżdżaniu do świateł, przewidywanie sytuacji na drodze czyli jak widzisz z daleka że się blokuje to nie przyspieszać, tylko noga z gazu i starać się dotoczyć. ja staram się tak jeździć i pali mi około 9 litrów gazu.
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-02-2008
Model: C-Max
Silnik: 1.8 16V (CSDA, CSDB)
Rocznik: 2004
|
100% sie zgadzam najważniejsze to jak najwiecej hamowań silnikiem.
wtedy spalanie jest 0 lub b. bliskie zeru. poza tym ja przed każdym zjazdem na drodze delikatnie przyspieszam a na zjezdzie jade bez gazu. przed podjazdem także przyspieszam b. delikatnie aby podjazd zacząć pokonywac z większa prędkością niz optymalna wtedy spada ona do optymalnej w czasie podjazdu. staraj sie jak najrzadziej gasić silnika zauważyłem że przy każdym zapalaniu idzie sporo paliwa. ja mam 1.8 benz w jeżdzie mieszanej miasto trasa pali mi 7.5-8 l/100 pozdro
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|