![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
Cześć,
Zamierzam dołożyć ogrzewanie postojowe webasto. Pytałem już w ASO i powiedziano mi, że "się nie da" zaktualizować oprogramowania samochodu, żeby sterować takim dorobionym webasto na tej samej zasadzie jak fabrycznie założonym (patrz instrukcja do C-Maxa - dodatkowe opcje w komputerze auta). Przeszukałem forum i odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem. I tu zwracam się do Szanownych Kolegów. Czy ASO ma rację i rzeczywiście "się nie da"? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Jeśli dołożysz oryginalne ogrzewanie postojowe używkę z FF2/C-maxa to bez problemu.
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
|
A jakie komponenty należałoby zakupić, żeby było "bez problemu"? Jakieś wiązki, moduły itp.? C-Max 2009, 1.6 100KM, benzyna.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
|
Cytat:
Tu jest ładny komplet do benzyny, ale niestety do FF3/nowego C-maxa: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Widać co znaczy komplet... Jest tylko jeden problem - w katalogu występują wersje "do silników benzynowych" oraz "programowalna do silników benzynowych", więc aby trafić włąściwą wersję trzeba dobrze "celować"...
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-03-2012
Model: C-max
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Wiesz może, czy będzie pasowało od kugi? takie jak to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FCP member
|
Pasować będzie, tylko to z Kugi ma part number ten bez określenia "programowalne"... Ponadto brak mu odprowadzania spalin (rury i tłumika).
|
|
|
|
#7 | |
|
FCP member
![]() Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
|
Cytat:
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 16-03-2012
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2006
|
Cytat:
Wczoraj zamontowałem sobie "farelkę", co prawda to nie to samo, ale przynajmniej roboty było mniej. A ciepełko będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 01-04-2011
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005
|
Witam,
tak przy okazji, ja mam nagrzewnicę w dieslu. Marzy mi się dołożenie PTC. W etis napisano że samochody z "Webasto" nie mają nagrzewnicy. Albo nagrzewnica albo webasto. Tedi.. jak myślisz da się te dwie rzeczy pogodzić? A może ostatecznie. Dezaktywować piecyk i aktywować PTC? C-MAX 2.0 2005. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FCP member
|
A z jakiego powodu nie pasuje Ci to webasto (a dokładniej eberspacher)?
Przy "regularnym trybie życia" - jak wyruszamy codziennie np. o 7:30 w drogę można go sobie zaprogramować na 7:00 i mieć cieplutko już na wejściu do samochodu... Co do możliwoci instalacji: PTC na pewno da się fizycznie założyć do samochodu z dogrzewaczem postojowym. Kwestią jest czy aktualny panel klimatyzacji ma opcję sterowania PTC (patrz wątek o dokładaniu PTC). Poza tym konfiguracja dogrzewacza w zegarach faktycznie pozwala skonfigurować (włączyć) albo PTC albo FFH (webasto). Podobnie w GEM aktywuje się PTC co prawdopodobnie dezaktywuje FFH (ale to trzeba sprawdzić empirycznie). Myślę, że dołożenie PTC (przy ewentualnej wymianie panelu klimatyzacji) oraz posiadanie ELMa z ELMconfigiem dało by samochód w pełni komfortowy - jak trzeba, to można aktywować FFH a jak nie to można aktywować PTC....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|