Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2013, 11:33   #1
buk07
ford::advanced

Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
Domyślnie Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputerem auta?

Cześć,
Zamierzam dołożyć ogrzewanie postojowe webasto. Pytałem już w ASO i powiedziano mi, że "się nie da" zaktualizować oprogramowania samochodu, żeby sterować takim dorobionym webasto na tej samej zasadzie jak fabrycznie założonym (patrz instrukcja do C-Maxa - dodatkowe opcje w komputerze auta).
Przeszukałem forum i odpowiedzi na moje pytanie nie znalazłem.
I tu zwracam się do Szanownych Kolegów. Czy ASO ma rację i rzeczywiście "się nie da"?

buk07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2013, 12:44   #2
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
Domyślnie Odp: Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputerem auta?

Jeśli dołożysz oryginalne ogrzewanie postojowe używkę z FF2/C-maxa to bez problemu.
Stary 29-08-2013, 13:27   #3
buk07
ford::advanced

Imię: Michał
Model: S-Max Trend
Silnik: 1.6 EcoBoost
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputerem auta?

A jakie komponenty należałoby zakupić, żeby było "bez problemu"? Jakieś wiązki, moduły itp.? C-Max 2009, 1.6 100KM, benzyna.
buk07 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2013, 20:37   #4
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał buk07 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jakie komponenty należałoby zakupić, żeby było "bez problemu"? Jakieś wiązki, moduły itp.? C-Max 2009, 1.6 100KM, benzyna.
Komplet to komplet - "piecyk" z modułem sterowania + rurki (w tym wydech spalin). Wiązka jest jedna 6-pinowa, więc najlepiej wziąc od razu z wtyczką po stronie wiązki samochodu - będzie łatwiej dorobić.

Tu jest ładny komplet do benzyny, ale niestety do FF3/nowego C-maxa: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Widać co znaczy komplet...

Jest tylko jeden problem - w katalogu występują wersje "do silników benzynowych" oraz "programowalna do silników benzynowych", więc aby trafić włąściwą wersję trzeba dobrze "celować"...
Stary 29-08-2013, 23:34   #5
Greg-c-max
ford::average

Model: C-max
Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: Odp: Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputerem auta?

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komplet to komplet - "piecyk" z modułem sterowania + rurki (w tym wydech spalin). Wiązka jest jedna 6-pinowa, więc najlepiej wziąc od razu z wtyczką po stronie wiązki samochodu - będzie łatwiej dorobić.

Tu jest ładny komplet do benzyny, ale niestety do FF3/nowego C-maxa: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Widać co znaczy komplet...

Jest tylko jeden problem - w katalogu występują wersje "do silników benzynowych" oraz "programowalna do silników benzynowych", więc aby trafić włąściwą wersję trzeba dobrze "celować"...
W którym miejscu w c-maxsie jest zamontowane fabryczne webasto? Ja też bym chętnie sobie zamontował, ale jak patrzę pod maskę, to nie bardzo widzę miejsce.
Wiesz może, czy będzie pasowało od kugi? takie jak to:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Greg-c-max jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2013, 00:11   #6
tedi_k
FCP member

Pasować będzie, tylko to z Kugi ma part number ten bez określenia "programowalne"... Ponadto brak mu odprowadzania spalin (rury i tłumika).
Stary 04-09-2013, 14:15   #7
mayak
FCP member

Imię: Marcin
Model: Smax / Fusion Energy
Silnik: 2.0ecoblue / plug-in hybrid
Rocznik: 2019 / 2017
Domyślnie Odp: Re: Odp: Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputerem a

Cytat:
Napisał Greg-c-max Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W którym miejscu w c-maxsie jest zamontowane fabryczne webasto? Ja też bym chętnie sobie zamontował, ale jak patrzę pod maskę, to nie bardzo widzę miejsce.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - popatrz na ten wątek
////// ZMIANA MOCY 1.6tdci 95->115 # 2.0 tdci 140->163 # 1.5/1.6eb 150->182 # Transit 2.2 tdci # diagnostyka # TEMPOMAT # Immobilizer/kluczyki # konfiguracja # spolszczenia # wszystkie modele Europa-USA ////// MAYYAK@GMAIL.COM
mayak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2013, 01:10   #8
Greg-c-max
ford::average

Silnik: 2.0tdci
Rocznik: 2006
Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Dorobione ogrzewanie postojowe webasto - jak zintegrować z komputer

Cytat:
Napisał mayak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - popatrz na ten wątek
Dzięki za linka, już mi się odechciało dokładać webasto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj zamontowałem sobie "farelkę", co prawda to nie to samo, ale przynajmniej roboty było mniej. A ciepełko będzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Greg-c-max jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-09-2013, 23:03   #9
grzegorzes
ford::beginner

Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Witam,
tak przy okazji, ja mam nagrzewnicę w dieslu. Marzy mi się dołożenie PTC. W etis napisano że samochody z "Webasto" nie mają nagrzewnicy. Albo nagrzewnica albo webasto. Tedi.. jak myślisz da się te dwie rzeczy pogodzić? A może ostatecznie. Dezaktywować piecyk i aktywować PTC? C-MAX 2.0 2005.
grzegorzes jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2013, 00:05   #10
tedi_k
FCP member

A z jakiego powodu nie pasuje Ci to webasto (a dokładniej eberspacher)?
Przy "regularnym trybie życia" - jak wyruszamy codziennie np. o 7:30 w drogę można go sobie zaprogramować na 7:00 i mieć cieplutko już na wejściu do samochodu...

Co do możliwoci instalacji: PTC na pewno da się fizycznie założyć do samochodu z dogrzewaczem postojowym. Kwestią jest czy aktualny panel klimatyzacji ma opcję sterowania PTC (patrz wątek o dokładaniu PTC). Poza tym konfiguracja dogrzewacza w zegarach faktycznie pozwala skonfigurować (włączyć) albo PTC albo FFH (webasto). Podobnie w GEM aktywuje się PTC co prawdopodobnie dezaktywuje FFH (ale to trzeba sprawdzić empirycznie).

Myślę, że dołożenie PTC (przy ewentualnej wymianie panelu klimatyzacji) oraz posiadanie ELMa z ELMconfigiem dało by samochód w pełni komfortowy - jak trzeba, to można aktywować FFH a jak nie to można aktywować PTC....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania