Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-07-2018, 23:28   #1
kerad281
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Kontrolka ładowania akumulatora 1.8TDDi

Dzień dobry wszystkim.

Jestem szczęśliwym posiadaczem Forda mk1 1.8TDDi od 4 lat. Od zakupu od poprzedniego właściciela dbam o auto ale ostatnio przytrafiła mi się usterka z którą walczę już jakiś czas i szukam rad/podpowiedzi co jeszcze mogę sprawdzić/jak to zrobić, co przegapiłem.

Mam też nadzieję, że ten wpis osobie z podobnym problemem pomoże.

Około miesiąca temu podczas odpalania auta zaświeciła mi się kontrolka z akumulatorem.
Mówie, o poważna sprawa, wyłączyłem silnik po chwili odpaliłem ponownie i kontrolka zgasła. Odczrkałem chwile i pojechałem.

Wróciłem do domu i o tym zapomniałem, ale wieczorem odpalam auto a ona się świeci. Wyłaczam, włączam zgasła.
Z racji że byłem w domu to podłączyłem miernik. Jest ładowanie, ale dziwnie wysokie 14.8-14.9 i skakało gdy nic nie było włączone.
Doczytałem na forum że tak często wygląda usterka regulatora.
Ponieważ nadchodził termin wymiany oleju i filtrów ustaliłem termin z mechanikiem. Przy okazji wymieniłem też pasek wieloklinowy, bo tego co był od zakupu nie wymieniałem i słychać bylo delikatne piszczenie.

Teraz co się okazało.
Uszkodzony był faktycznie regulator, a alternator kręcił się z oporem. Poszedł na warsztat i okazało się, że była w nim pęknięta (nieznacznie ale jednak) obudowa co powodowało tarcie. Przy okazji wymieniono szczotki i lożyska.

Ciekawostka jeśli chodzi o paski wieloklinowe. Doczytałem, że do tego modelu trudno dobrać zamiennik bo różnia sie nieznacznie rozmiarami, a ich długośc zależy od wyposażenia auta. Moje ma klimatyzacje i podgrzewaną przednią szybe(wiem że posiadanie klimy ma znaczenie ale nie wiem nic o podgrzewanej szybie przedniej ale dodałem ten punkt informacyjnie) i potrzebowało jakiegoś tam typu i dopiero po numerze na pasku jaki był zamontowany, udało się kupić odpowiedni oryginalny pasek(piszczenie ustało).

Odbieram auto w pełni szczęśliwy.
Kontrolka nie świeci.
Sprawdzamy z mechanikiem. Ładowanie 14.4V stabilne.
Przy włączonym nawiewie i ogrzewaniu szyby 13.6V mówię genialnie.

Zrobiłem 50 km i cisza. Zajechałem kolejne 80 do domu rodzinnego wyłączam auto. Po godzinie miałem jechać po zakupy odpalam i
Kontrolka od akumulatora ponownie świeci.
Co ciekawe i inne niż poprzednie zaświecenie tej kontrolki, tym razem po uruchomieniu silnika zegary i licznik kilometrów jakby na chwilę straciły zasilanie, a następnie je odzyskały i gdy kontrolki zgasły, ta od akumulatora pozostała zaświecona.

Podnoszę maske podłączam miernik 14.4V czyli ładuje.
Wyłączam. Podłączam pod akumulator 12.2V.

Poszperałem po forum i znalazłem informacje o trybie serwisowym i listach kodów błędów dtc.
Idę do auta wchodzę w tryb serwisowy i widzę 9318 zbyt niskie napięcie akumulatora (poniżej 10v)?!?!
Sprawdzam raz jeszcze 12.2v
Dodam że akumulator wymieniłem w ubiegłym roku w październiku.
Dodam też, że sprawdzałem miernikiem dobrej firmy bo takowy posiadam, gdyż jest mi potrzebny do pracy.

W chwili obecnej zrobiłem nieco w stresie około 100km tym autem i kontrolka mi się nie zaświeciła ale na nadchodzący weekend rezerwuje czas na grzebanie w aucie(kod 9318 nadal jest). Jeśli to nic nie da auto będzie szło do mechanika.

Tak czy inaczej z zaplanowanych prac mam:

Sprawdzenie czy coś nie pobiera prądu na postoju (podobno częsty przypadek) co powoduje rozładowanie akumulatora i zaświecanie kontrolki przy uruchamianiu,

Wyczyszczenie punktów masowych (też częsty przypadek)

Sprawdzenie napięcia na samym alternatorze.
Czy ktoś ma jeszcze jakieś rady co mogę sprawdzić, na co zwrócić uwagę ?

Po pracach w sobotę opiszę co udało mi się ustalić.
Ps sprawdziłem lampki w schowku i bagaju. Obie gasną po zamknięciu.

kerad281 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2018, 00:22   #2
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Kontrolka ładowania akumulatora 1.8TDDi

Po pierwsze to mimo wszystko sprawdź stan techniczny akumulatora, to że ma rok o niczym nie świadczy. Kolejna sprawa to kontrola wtyczki 3 pin idącej do PCM - jeśli coś jest z tą wtyczką bądź wiązką nie halo to są potem klocki... Poza samym regulatorem, łożyskami i szczotkami, alternator ma tez mostek prostowniczy, jemu też bym się przyjrzał. Dobrze byłoby też wyposażyć się w jakiś tani miernik napięcia wsadzany w gniazdo zapalniczki - zobaczysz dzięki temu co się dzieje z napięciem w momencie zapalenia kontrolki. Co do pasków wielorowkowych - nie ma tutaj aż takiej filozofii bo są generalnie dwa rodzaje przewidziane przez Forda - jeden bez klimy (1079383) a drugi z klimą (1133960) , oba typu 6PK. W sprzedaży są też nieco krótsze niby tez do focusa tddi ale prędzej one wykończą łożyska rolek przez większy naciąg.
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2018, 15:29   #3
kerad281
ford::amateur

Imię: Dariusz
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8TDDI
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Kontrolka ładowania akumulatora 1.8TDDi

Spoiler: usterka usunięta.

Opis dla wnikliwych:
Tak jak pisałem w sobotę sprawdziłem tyle ile mi się udało. Auto na postoju pobierało znikomą wartość prądu (co składało się zapewne na jakieś działające "w tle" pierdoły)
Sprawdziłem bezpieczniki czy są całe i były. Sprawdziłem za radą powyżej wtyczkę do PCM-u wyczyściłem ale tutaj wszystko było ok.
Tam gdzie się dobrałem miernikiem sprawdzałem opory i wychodziło, że wszystkie przewody są ok ale błąd nada występował a kontrolka czasami się zapalała.
Punkty masowe także sprawdzone ale tutaj wszystko było ok.

Auto koniec końców zostało oddane (we wtorek) do mechanika.
Ten jak usłyszał opis pierwsze co zrobił to wyjął regulator z alternatora i wstawił inny tym razem produkcji Magneti Marelli. Wiecie co się stało ?
Błąd 9318 (zbyt niskie napięcie akumulatora (poniżej 10V)) zniknął i teraz lista kodów błędów jest pusta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zrobiłem od tego czasu około 150 km i jak na razie kontrolka się nie zaświeciła.

Tak więc powodem moich ostatnich frustracji na to auto był regulator napięcia.

Mam nadzieję, że ktoś z podobnymi objawami dzięki temu wpisowi szybko znajdzie rozwiązanie swojego problemu
kerad281 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania