![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-11-2008
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2015
|
Sporo tego jest na forum o kopceniu w przypadku tddi, ale w sumie już nie wiem gdzie szukać przyczyny kopcenia.
Moje auto to focus 99r 75KM tddi. Strasznie kopci, jak się zrobi przygazówkę na postoju to zostaje czarna plama na asfalcie. Podczas jazdy cały czas leci dymek, a podczas przyspieszania robi się czarno za autem. Byłem już w różnych warsztatach, diagnozowali pod różnym kontem, ale nic nie wymyślili. Mianowicie sprawdzali pod kompem 0 błędów, szukali nieszczelności na linii turbo-IC, wtryski sprawdzone wszystkie w bdb stanie (to mnie najbardziej zdziwiło bo auto ma ponad 230000km przebiegu, a wtryski w bdb stanie) turbo dmucha z książkową wartością, auto odpala nawet w największe mrozy bez problemu, moc ma. Paliwo lane tylko BP ultimate (na niemieckiej ropie kopcił jeszcze mocniej niż na polskiej), wszelkie filtry powymieniane, EGR zaślepiony 2mm blaszką miedzianą. Co może jeszcze być przyczyną tego kopcenia ? W warsztacie rozkładają ręce, albo słychać teksty typu: ten typ tak ma. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Sprawdź przepływomierz i czujnik temperatury sprężonego powietrza (w IC),
|
|
|
#3 |
|
|
O tym czujniku temp. sprężonego powietrza to gorzej. Zapewne to jakiś termistor i mógłbym go sprawdzić sam tylko jakie wartości powinien on mieć ?
Czujnik temperatury powietrza za filtrem był wymieniony na nowy niedawno Ostatnio edytowane przez truszczu ; 16-10-2009 o 20:05 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Po podpięciu do kompa (wystarczy KTS - nie musisz do fabrycznego WDS) widać wartości temperatury. Prawidłowe są wyższe od otoczenia.
Na początek sprawdź czy nie wypadła wtyczka z czujnika. Znajdziesz go w okolicy wylotu IC. W szukajce powinna być nawet fotka, ale nie ma innego czujnika przy IC.
|
|
|
#5 |
|
|
Czujnik czyściłem kiedyś przy okazji czyszczenia IC, a zwykłym miernikiem (ohmy) zmierzyć da go radę ? Mam interfejs ELM 327, ale podobno nie będzie on współpracował z focusem a jechać gdzieś i podłączać pod kompa i płacić to jakoś nie tak ;/
Ostatnio edytowane przez truszczu ; 16-10-2009 o 20:35 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 11-08-2009
Model: focus 03 & megane 98
Silnik: 1,8 TDDi & 1,6e
Rocznik: 2003
|
tak sobie mysle i mysle jak mialem VW to mi kopcil dosc mocno sprawdzilem wszytko bylo OK i jeden z mechanikow polecil mi srodek zeby lac raz na jakis czas do baku powodowal on przeczyusczenie wszytkich przewodow wtryskiwaczy z tego calego syfu fakt ze po pewnym czasie kopcenie ustalo moze poprostu sęk twki w prostocie pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Dzisiaj spróbowałem zalać v-pover diesel i zobaczę czy będzie różnica jakaś, ona podobno ma jakieś tam dodatki.
I spróbuję wymienić czujnik sprężonego powietrza. A jak nie będę musiał może spróbować kupić jakiś środek do czyszczenia układu paliwowego, bo już innych pomysłów nie mam. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Dla osób zainteresowanych tematem po wymianie czujnika temperatury sprężonego powietrza i zalaniu shell v-pover diesel auto jakby przestało kopcić. Co prawda ciężko dostrzec to w aktualnych warunkach pogodowych z wydechu leci trochę białego dymu, ale nie ma już potężnego bąka przy ruszaniu ze świateł Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-10-2009
Model: ford focus
Silnik: tddi 1.8
Rocznik: 2000
|
czy ktoś może pomóc mój focus kopci na czarno i momentami traci moc
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::professional
![]() Imię: Grzegorz
Model: Focus RS
Silnik: 2.3EB
Rocznik: 2017
|
Proponuje podjechać gdzieś i zdiagnozować auto...albo jakas nieszczelność sie zrobiła albo wtryski/pompa do sprawdzenia - radze sie śpieszyć bo jak wtrysk za mocno będzie lał to czeka cię wymiana korbowodów;-) właśnie takie mondeo do rzycia przywara mój kolegaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.może trochę Cie postraszyłem - ale sa awarie które trzeba natychmiast likwidować a nie z nimi jeździć
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|