Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-12-2009, 21:43   #1
dindie

Domyślnie układ kierowiczy Focus

Witam

Proszę o pomoc w weryfikacji usterki. Posiadam od 3 miesięcy Forda focusa 1,8 TDDi z roku 2001. Dziś wsiadłem do auta, zapaliłem i zacząłem ruszać do tyłu i nagle jakby uderzenie ( jak wybuch ??). Zatrzymałem się i ponownie ruszyłem, ale stwierdziłem, że jak kierownicą kręcę to jakby coś strzelało (tak metalicznie), przeskakiwało. Efekt jest taki, że gdy jadę normalnie kręcąc lekko jest ok, ale gdy kręcę kołami raz w lewo, raz w prawo do końca to coś przeskakuje. Sprawdzałem z kolega i gdy przekręcam kierownice to na lewej sprężynie w momencie przeskoku jest drganie jej. Kierownica lekko chodzi, więc myślę że wspomaganie raczej ok. Proszę o pomoc w ustalenie przyczyny usterki oraz w możliwym koszcie naprawy.

z góry dzięki

Dindie

Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2009, 22:16   #2
ber
ford::average

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1,4 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: układ kierowiczy Focus

Nie jest to usterka układu kierowniczego a przegubów napędowych , własnie tym się to objawia trzaskami przy większym skręcie .
ber jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2009, 22:39   #3
dindie

Unhappy Odp: układ kierowiczy Focus

Dzięki za informację. Ok 2 miesiące temu miałem wymieniane łożysko w kole w serwisie i mechanik naprawiał mi przegub (stwierdził uszkodzenie gwintu i wymienił te nakrętki na nim). Chyba będę się musiał do niego udać. Dziwi mnie tylko, że dzień wcześniej normalnie jeździłem i było ok, a nastopnego dnia tylko ruszyłem i ten jakby wybuch.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-12-2009, 11:08   #4
dindie

Dzięki ber za odpowiedź, ale chciałbym uzupełnić, że te trzaski podczas przeskoku nie są w momencie gdy skręcę do końca kierownicą tylko podczas obrotu kierownicą (ok 4-5 razy podczas pełnego skrętu od lewa do prawa lub na odwrót). Czy to wiec będą te przeguby ?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2009, 17:39   #5
dindie

tzn tak czy nie ?? czy może jest to np uszkodzona sprężyna zawieszenia lub jakieś łożysko nad nim ??
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania