Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-12-2009, 01:07   #1
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015
Domyślnie Odszkodowanie AC za Foczkę :/

Witam wszystkich.

Post powstał w wyniku kilku PW względem tego tematu (sprzedaż Foczki):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Samo zdarzenie i wszelkie opisy/działania jakie zostały podjęte są szczegółowo opisane na forum Focus Klub Polska:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

W skrócie opiszę sytuację:

****iarze rozwalili mi Fokę, walnęli ją z boku i wymigali się od odpowiedzialności, ja zostałem uznany za winnego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. brak świadków a auta po zderzeniu ustawiły się tak, że nie miałem jak udowodnić, że lecieli złym pasem. Przez jakiś czas miałem nadzieję, że monitoring coś wykaże, ale okazało się, że kamera była w momencie zdarzenia w inną stronę skierowanaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Przyznałem się do winy (od razu na miejscu zdarzenia), miałem AC a auto potrzebuję więc zależy mi na szybkim zakończeniu sprawy.

Po wycenie wyszła szkoda całkowita i teraz zaczynają się krzaczki...

TU - Ford Allianz, na e-maile nie odpowiada (jak na razie), a telefonicznie nie mają uprawnień, żeby podawać szczegóły.

Dostałem papiery tylko z wyceny przedwypadkowej, zadzwoniłem do TU - mieli dosłać resztę (wycenę powypadkową Foczki, wysokość wypłaty odszkodowania) - nie zdążyli...

Kasę z AC dostałem na konto chociaż nie widziałem dokumentów wyceny powypadkowej, aukcję wystawiłem wg sumy wyceny przedwypadkowej (wartość auta - wypłatę z AC = "kup teraz"), spróbuję wykorzystać tą aukcję do podważenia wyceny powypadkowej auta, bo wiem, że nikt nie kupi za ta kasę auta chociaż TU uważa, że tyle jest warta Foka po wypadkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W poniedziałek mam dostać wszystkie dokumenty jeszcze raz i jestem ciekaw czy TU nie zmieni teraz przedwypadkowej wartości autaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jest jeszcze sprawa uszkodzenia auta, koszty naprawy samej blacharki przekroczyły 70% wartości auta więc w mechanikę nawet się nie zagłębiano, a całą siłę uderzenia przyjęło tylne koło więc zapewne zawieszenie/półosie/podłużnice Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. coś z tego też jest do wymiany/zrobienia co powoduje utratę wartości auta, chociaż nie zostało wymienione w wycenie kosztów naprawyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Za wszelkie sugestie i porady serdecznie dziękuję.

P.S.1 Sorki za przydługi temat, ale może już nie będę miał dziwnych PW

P.S.2 Czy jest sens się odwoływać czy raczej już nic nie wywalczęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S.3 Czy TU ma obowiązek odkupić Fokę ode mnie po cenie, na którą wycenili auto po wypadkuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S.4 Foczka przedwypadkiem wyceniona na 18100, z AC 7000 czyli pozostałość warta 11100Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez M.A.G. ; 26-12-2009 o 22:24
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2009, 15:40   #2
kozik77
ford::advanced

Model: focus kombi
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Odszkodowanie AC za Foczkę :/

kolego, bez urazy ... ale coś tu jest nie halooo...
albo ty coś kręcisz , albo ciebie kręcą... no bo jakim cudem szkoda całkowita przy wartości szkody 38 % w stosunku do wartości pojazdu???
żadna ubezpieczalnia nie ma takiego progu!!!
kozik77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2009, 15:48   #3
kozik77
ford::advanced

Model: focus kombi
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2001

moja rada... albo płacą ci całość 18100 i zabierają auto albo jedziesz do ASO robisz wycenę naprawy i masz wózek jak nowy... ja tak zrobiłem z moim Mondeo MKIII, zaproponowali mi 4500 za naprawę, zaznaczam że auto było igła , z książka, choć już niemłode, żadnych napraw blacharskich, i zrobiłem sobie wycenę w ASO 16400 wyszło, poszedłem do szzefa oddziału TU i mówię, " albo wypłacacie mi 10000, albo jutro autko ląduje w ASO i kasuje was 16400..." mądry pan popatrzył w wycenę, zafrasował się i poprosił abym napisał odwołanie ..., napisałem... po tygodniu , bo tyle mają na odpowiedź na pisma, dostałem fona , żeby się pofatygować i podpisać ugodę w której proponują mi 9500..., pojechałem i podpisałem... koniec sprawy
kozik77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2009, 22:59   #4
M.A.G.
FCP member

kozik77, kolego - wiem, że tu coś nie tak jest, ale najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie mam dokumentów z wyceną powypadkową auta jeszcze więc nie mam formalnie do czego się odwoływaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Koszty naprawy w ASO wyceniono na ponad 15k (samej blacharki, więc w mechanikę się nie zagłębiano, bo już całkowita wyszła).

Jutro mam mieć wszystkie papiery, wtedy zobaczę jak to wygląda (podobno TU mogą powtórzyć wycenę auta i za 2 razem zaniżają/zmieniają wartość przedwypadkową).

Teraz czekam na resztę dokumentów i zobaczę co dalej - dam znać co wyszło - pozdrawiam.
Stary 28-12-2009, 00:51   #5
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

Witaj,
Na razie póki nie masz wszystkiego na papierze, to nie ma co sie pienić. Dostaniesz na piśmie co wymyślili, będziemy cos myśleć.
Na poczatek, pytanie jakie miałeś AC (wartość, udział własny ETC)
Dalej, czy mówiłeś jak chcesz zakończyć sprawę (czy naprawa bezgotówkowa, czy gotówka)
Następnie, wycena tej naprawy wydaje mi sie wysoka (15kzł) za wysoka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kwota TU ok 7000 juz lepsza, za całą naprawę, ale to dalej jak kolega wyżej napisał nie wchodzi w szkodę całkowita.
Teraz pytanie czy chcesz to auto naprawiać, czy sprzedać i wziąć kasę z AC, bo to 2 rożne drogi.

A na koniec, to niestety Ty byłes winien kolizji, nawet jak tamci zmienili pas ruchu.
Stary 28-12-2009, 11:23   #6
M.A.G.
FCP member

Witam.

Suma ubezpieczenia AC 19,6k bez udziału szkody własnej.

Naprawa nie wchodzi w grę - szkoda całkowita, kasa z AC na konto + auto dla mnie.

Wyliczenia kosztów naprawy mam na papierze - 15k (bez wglądu w mechanikę) i wyliczenie wartości przedwypadkowej na 18k. Dzwoniłem do TU w zeszłym tygodniu - powiedzieli, że wyślą mi wszystkie papiery jeszcze raz - wciąż czekam a w środę minie tydzień jak mam już kasę od TU na koncieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Auto chcę sprzedać bo mam zamiar kupić większe - GalaxyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Widzę 2 sposoby rozwoju tej sprawy:

1 - piszę odwołanie i walczę o wyższe odszkodowanie

2 - proponuję TU odkupienie auta po cenie powypadkowej wg ich wyliczeń

Co do winy to owszem, teraz już nic nie zmienię, zdarzenie wyglądało następująco:

"Skręcałem w lewo z oddzielnego pasa, z naprzeciwka gość skręcał w prawo. Z tamtego kierunku 2 pasy, jeden do skrętu w lewo, drugi do jazdy prosto i do skrętu w prawo. Gość co skręcał zatrzymał się na chwilę, widzę, że pas obok niego czysty więc wjechałem na krzyżówkę, gość też ruszył a z za niego wyskoczył na 2 pas samochód z jakimiś "dzieciuchami" i yebneli mnie w bok aż mnie obróciło o ponad 90 stopni.

Z tyłu żona i dziecko, jak ich zobaczyłem to gaz na maxa i tyle szczęścia, że trafili w końcówkę drzwi a cały impet poszedł na tylne koło. Popatrzyłem do tyłu, rodzinka przerażona, ale cała, wyłączyłem zapłon, do rodzinki skoczyłem zobaczyć - wszystko w porządku, żona lekko obolała bo ją pas szarpnął, dziecko po 2 stronie było na szczęście więc tylko przestraszone i ryczy."

Goście nie mieli prawa jechać tamtym pasem, powinni się zatrzymać i poczekać aż auto przed nimi wykona manewr skrętu a w tym czasie spokojnie bym opuścił skrzyżowanie.

Zresztą teraz już mi obojętne czy jestem winny czy nie - najważniejsze, że nikomu nic się nie stało.
Stary 28-12-2009, 12:19   #7
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

M.A.G. Nie dzwoń wysyłaj faksy i zbieraj potwierdzenia o dostarczeniu faxu. Lub w piśmie wysyłanym faksem zapisuj w stylu: dnia tego i tego o godz tej i tej telefonowałem do Państwa pod nr taki i sraki, zostałem zlany tłumaczeniem, że telefonicznie to wy mi możecie życzyć powodzenia, itd... Standardowy raport z urządzenia faksującego, czyli wydruk z numerami telefonów, datą i godziną, czasem transmisji, liczbą stron oraz najważniejszym: TRANSMISSION OK. Czasem nawet jest miniatura pierwszej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Po co Ci to? Gdy się będziesz odwoływał masz dowody, że to oni Cię olewają, a nie Ty ich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-12-2009, 20:50   #8
M.A.G.
FCP member

Witam.

Sprawa się ruszyła, po napisaniu e-mail'a (w którym przypomniałem, że od 2 tygodni nie dostałem kompletu dokumentów i zapowiedziałem, że jeżeli dalej będą mnie olewać to sprawa rozbije się o sąd) do centrali TU i filii która prowadziła sprawę w ciągu ok 20 minut dostałem e-maila z kompletem dokumentów i zadzwonili do mnie z pytaniem czy ta groźba jest dalej aktualna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Z dokumentów wynika, że wszystkie wyliczenia przeprowadzone w ASO są zredukowane o 50% (urealniony koszt naprawy) i z niego faktycznie wychodzi 7k odszkodowania.

Wycenę mam podaną w 3 wariantach:

1Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda urealnionego kosztu naprawy - gdzie wartości są najkorzystniejsze dla TU

2Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda zredukowanego kosztu naprawy - wynika z niej, że koszt naprawy/odszkodowania wyniesie 10k a wartość powypadkowa Foki wynosi blisko 8k (ten wariant już mógłbym zaakceptować)

3Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. metoda stopnia uszkodzenia - która zakłada zbycie auta powypadkowego i w tym wariancie Foka jest warta niecałe 7k a wartość naprawy/odszkodowania ponad 11k

Ale - jeżeli TU zaakceptowało szkodę całkowitą przy wyliczeniach z ASO to czemu ustalili wartość pojazdu w stanie uszkodzonym metodą urealnionego kosztu naprawyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiadomo, że dla mnie najkorzystniejszy jest wariant 3, chcę pozbyć się "wraku" + kasa z odszkodowania + mała pożyczka i kupić następne auto.

Będę się odwoływać i prosić o uzasadnienie wyliczenia po kosztach naprawy, jeżeli zaakceptowali szkodę całkowitą a poza tym chcę sprzedać "wrak" a nie go naprawiaćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jeżeli ktoś może mi coś doradzić to byłbym bardzo wdzięczny - dziękuję.

P.S. zastanawiam się nad zaangażowaniem w sprawę Rzecznika Ubezpieczonych lub Radcę Prawnego.
Stary 30-12-2009, 22:47   #9
M.A.G.
FCP member

HejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Już po sprawie... dzięki pismu stworzonemu przez moją żonę, która nawtykała do niego paragrafów i artykułów z różnych ustaw, dzisiaj otrzymaliśmy odpowiedź i to bardzo korzystną...

TU znalazło kupca na auto i na podstawie umowy kupna/sprzedaży dopłacają nam różnicę wartości auta... czyli otrzymamy 100% wartości autaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

P.S. nie sądziłem, że tak szybko da się to załatwićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania