![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Patryk
Model: Focus mk2 cc
Silnik: 1.6
Rocznik: 2009
|
Witam, szukam odpowiedzi czy ta głowica będzie pasować do mojego silnika?
https://sprzedajemy.pl/glowica-ford-1-6-16v-4m5g6090xa-4m5g6090xb-focus-mk1-mk2-brzostek-2-6bea9f-nr60714380 Na pokrywie zaworów u mnie jest taki kod: 7M5G 6007 XA Może opisze jeszcze szerzej mój problem. Auto gaśnie przy hamowaniu, jakby nie utrzymuje tych obrotów. Motor nie ma kompresji. Jest dużo mniej mocy od jakiś 500km. Słychać stukanie z silnika, ale co dziwne tylko na niskich obrotach (jak wcisnę sprzęgło to stukanie znika) Próby olejowej jeszce nie robiłem (będzie zrobiona przy ściągniętej głowicy) luzów zaworowych tez nie zmierzyłem, bo nawet nie mam gdzie 🙁 Mechanik mówi ze jest za mała kompresja żaby regulacja zaworów cokolwiek pomogła ) auto jeździ na gazie i ostatnia kontrola zaworów była prawdopodobnie jakieś 4 lata temu. Pewnie przez moje zaniedbanie i niewiedze gniazda sie juz powypalały. W niepewności trzymają mnie jeszcze te dźwięki z silnika, jakby wlasnie dzwonienie zaworów (dlaczego przestają dzwonić jak wcisnę sprzęgło?) a może to jednak skrzynia, albo sprzęgło dzwoni? Już sam nic nie wiem 🙁 Warto przy okazji ściągniętej głowicy wymienić od razu pierścienie, czy zostawić jak będą szczelne? Dodam tylko ze wszystko zaczęło się psuć po tym jak wymieniłem olej |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Jak stukania nie słychać po wciśnięciu sprzęgła, to problem nie będzie w silniku. Zanim kupisz głowicę, zmierz te luzy. Jak zawór nie będzie się domykać to przecież kompresja też spadnie. Najpierw by się przydało zdiagnozować, a nie od razu głowicę kupować. Następna sprawa- nie lepiej wyremontować co masz?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nic nie wiesz, w dupie jesteś a za głowicą patrzysz
jedź gdzieś, gdzie za 500 postawią ci diagnozę od a do z no chyba, że za pińcet masz głowicę |
|
|
|
|
|
#4 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Żeby cokolwiek z tym zrobić trzeba prawdopodobnie ściągnąć tą głowice, prawda? Na głowice jest gwarancja, więc zawsze będę mógł ja odesłać jeżeli problem nie leży w niej, lub po prostu nie spasuje. Silnik nie bierze oleju. Co to jeszcze może być, jesli nie zawory? |
||
|
|
|
|
|
#5 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
a nie łaska zdjąć dekiel i poprostu zmierzyć ? jak nie ma luzu to wtedy masz już pewność że zawory są podparte
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Mam jeszcze jedno pytanie, troche nie na temat. Co odpowiada w tym silniku za obroty na biegu jałowym? Nie ma tutaj silniczka krokowego?
Ostatnio edytowane przez patryk62 ; 07-05-2022 o 14:36 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|