Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 05-09-2013, 12:04   #1
dzordzu
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus Mk2 Kombi
Silnik: 1.6L Zetec-S PFI VCT (115PS)
Rocznik: 2006
Domyślnie Metaliczne stukanie z przodu powyżej 70km/h

Witam wszystkich serdecznie!

To mój pierwszy post tak więc proszę o wyrozumiałość gdybym pisał niejasno Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przeszukałem forum i nie znalazłem tematu z takim samym problemem więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Mianowicie jak w tytule - powyżej prędkości 70km/h (z punktu widzenia siedząc za kierownicą) z lewej strony z okolicy maski (raczej u góry niż gdzieś w okolicach zawieszenia) wydobywa się metaliczne stukanie jakby jakaś blaszka stukała albo coś typu metalowa linka uderzała o blachę. Obroty raczej nie mają tu nic do rzeczy, mówię o spokojnej jeździe na 5 biegu przy prędkości 70-80km/h i więcej. Przy prędkościach rzędy 120km/h i więcej nie słychać bo jest już dość głośno i podejrzewał że dźwięk jest zagłuszony pracą silnika i pędem samochodu. Poniżej 60km/h problem w ogóle się nie pojawia. Dodam że nie ma to nic wspólnego z jazdą po nierównościach, na gładkiej drodze stuka tak samo. Auto kupiłem od wujka który był pierwszym właścicielem Focusa i problem ten występował właściwie od pierwszych miesięcy autka. Zgłaszał to do Forda, stwierdzili że faktycznie stuka, ale nic nie potrafili z tym zrobić bo nic nie znaleźli. Jakiś mechanik fordowski w międzyczasie również próbował temat rozgryźć, niestety również bezskutecznie, więc poprzedni właściciel olał temat. Pomyślałem że spróbuję tutaj - może ktoś z Was w swojej foce miał taką przypadłość? Z góry dzięki za wszelkie pomysły, pozdrawiam!

dzordzu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2013, 12:09   #2
Grinch
ford::advanced

Model: Focus MK2 / FOCUS MK4 Titanium
Silnik: 1.6 100KM Pb95 / EcoBoost 1.0 125KM
Rocznik: 2005 / 2019
Domyślnie Odp: Metaliczne stukanie z przodu powyżej 70km/h

Może śmiesznie to zabrzmi ale nic ci tam po maską luźnego nie lata? Może przy 70km/h jest tak duży pęd powietrza, że jakiś kiepsko zamocowany element osprzętu silnika wpada w wibracje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-09-2013, 10:25   #3
dzordzu
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Ford Focus Mk2 Kombi
Silnik: 1.6L Zetec-S PFI VCT (115PS)
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Metaliczne stukanie z przodu powyżej 70km/h

Wcale nie śmiesznie - sam też o tym pomyślałem w pierwszym momencie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale podpytywałem i poprzedni właściciel tak poddał taką sugestię "fachowcom" pod rozwagę, ale nie doszukali się niestety niczego takiego. ja fachowcem nie jestem, ale na moje to też niczego takiego nie widzę co mogło by ewentualnie postukiwać o jakikolwiek metalowy element karoserii... Być może to jakieś zjawisko paranormalne występujące tylko w moim wyjątkowym egzemplarzu, bo nie znalazłem nigdzie kogoś z podobnym problemem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzordzu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania