Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-05-2010, 20:28   #1
viniom
ford::beginner

Imię: marcin
Model: focus kombi ghia
Silnik: 1.8 tdci duratorq 115km
Rocznik: 2006
Domyślnie po wymianie 2masy jeszcze gorsze stuki

witam ponownie,wczoraj wymieniłem 2masę(cały komplet) i mam jeszcze gorsze stuki jak przed wymianą,są też dosyć silne wibracje na całym samochodzie,(podniosłem maskę-silnik ma duże wibracje,przed wymianą nie miał),podczas jazdy nic się nie dzieje,ale jak tylko dam na luz to zaczynają się stuki i wibracje które nie maleją nawet przy wciśniętym pedale sprzęgła,przy zapalaniu i gaszeniu silnika słychać wyraźne,mocne stuki,wszystko się dzieje jak foka stoi,ręce mi opadły.....,zapłaciłem w cholerę szmalu,mechanicy to robili z 6 godzin,najpierw mówili że się sprzęgło musi ułożyć,silnik też bo był wyciągnięty itp.,ale po tym jak opowiedziałem o objawach,powiedzieli że coś nie jest tak,przyjadą do mnie w sobotę zobaczyć o co chodzi.Mam więc zapytania do szanownych kolegów-co mogło pójść nie tak?
źle wyważenie 2masy,a może to efekt jakiejś niedokręconej śruby(w co osobiście nie wierzę)?
sam nie wiem....,proszę o sugestie
pozdrawiam,viniom

viniom jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2010, 08:31   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: po wymianie 2masy jeszcze gorsze stuki

Czy przy otwartej masce stuki przypadkiem nie dochodzą od strony paska klinowego (przy nadkolu koła?)
Masz dwa koła dwumasowe: zamachowe i pasowe bo koło pasowe wału jest także kołem dwumasowym. Dwa pierścienie - wewnętrzny i zewnętrzny połączone są warstwą zwulkanizowanej gumy. Jeżeli guma się rozwarstwi koło pasowe zaczyna grzechotać i stukać, z początku na wolnych obrotach, potem pojawiają się wibracje... Od początkowych lekkich objawów do całkowitej awarii można przejechać kilka tys km...
Koło pasowe sprawdza się łatwo, podważając np dużym śrubokrętem zewnętrzny pierścień od ścianki silnika. Jeżeli łatwo się poddaje i odsuwa - koło do wymiany.
W Polsce koło pasowe to ok 600 zł, wymiana to 20 minut- pół godziny (przynajmniej tak jest w Transicie).

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-05-2010 o 08:59
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2010, 17:03   #3
viniom

witam Kolegę Wojtekjanus serdecznie,stuki słychać bardziej w środku auta niż na zewnątrz,paradoks?? odgłos jest przy starcie i wyłączaniu silnika dosyć głośny i na zewnątrz i wewnątrz foki(to takie w miarę głośne klak,klak,klak ok 4 razy jakby coś traciło obroty i o coś zahaczało),natomiast jeśli na włączonym silniku i biegu jałowym docisnę bez sprzęgła dźwignię zmiany biegów i przytrzymam to objawy nikną(nie ma wibracji i stuków,no i wibracje silnika się uspokajają[nie są takie jakie powinien mieć diesel,silnik drży bardzo mocno]),ale jeśli to zrobię bez ręcznego to foka zaczyna się lekko toczyć,stuki dochodzą raczej z pod silnika,jakoś tak głębiej...,podniosłem maskę i w okolicy paska, dla mnie,laika jest tak jak było przed wymianą 2masy,normalnie.opisałem najlepiej jak umiałem,no i co myślisz o tym? pozdrawiam i dziękuję,viniom
p.s. moim faworytem jest coś w skrzyni albo w okolicach,ale to tylko odczucie niefachowca,pzdr

Ostatnio edytowane przez viniom ; 21-05-2010 o 17:11
Stary 21-05-2010, 19:51   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Jeżeli napierasz na dźwignię zmiany biegów, a sprzęgło jest nie wciśnięte, to synchronizator próbując włączyć bieg leciutko przekazuje moment i samochód zaczyna się toczyć... Ale nie rób takich eksperymentów, można uszkodzić skrzynię.
Jeżeli koło pasowe jest ok, to możliwe, że uszkodzoną masz którąś z poduszek zespołu napędowego, najprawdopodobniej pod skrzynią. To może powodować wibracje i stuki. Albo nie dokręcili poduszki, albo uszkodzili przy demontażu skrzyni.
Sama skrzynia jest - z tego co piszesz - sprawna.
Stary 22-05-2010, 03:36   #5
viniom

bardzo Ci dziękuję za odpowiedź,trochę się przestałem martwić.mam dziś wizytę "gwarancyjną" mechaników,zobaczymy.....,pozdro
viniom
Stary 22-05-2010, 12:43   #6
viniom

no i byli... jakieś dwie godziny grzebali,i jak ręką odjął... wszystko wróciło do normy,w/g nich to było za mało oleju w skrzyni, taką ekspertyzę dostałem,chłopaki nie wyglądali na cwaniaków więc chyba im wierzę,ale co tak naprawdę było nie tak,nie mam pojęcia,silnik chodzi równo,nic nie telepie i nie haczy,dziękuję wojtekjanus za pomoc,pozdro wielkie
Stary 22-05-2010, 14:08   #7
GrzegorzD
ford::professional

Model: C-Max
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2005

heh... po prostu poprawili to co spieprzyli. mało oleju w skrzyni nie daje takiego efektu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
GrzegorzD jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2010, 08:01   #8
viniom

też tak myślę,ale co było to nie wiem,obstawiam na poduszki ale to tylko samochód gdzie wszystko może się zdarzyć.....,pozdrawiam serdecznie
Odpowiedz

Zasady postowania