Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-05-2010, 09:40   #1
erykb
ford::amateur

Model: mondeo3 ghia hatchback
Silnik: 2,0 automat
Rocznik: XI 2003
Domyślnie spalanie 18-19l/100km

Witam.Mam silnik 2,0 benzyna w automacie.Dotychczas spalanie było 9-12l/100 .Zaświeciła się kontrolka silnika.Wzrosło spalanie.Pojechałem na przegląd okresowy miałem złe spaliny.Zalecono mi wymianę katalizatora.wymieniłem na nowy.Spalanie się nie zmieniło ,kontrolka nie zgasła.Pojechałem na komputer powiedziano mi żebym wyminił dwie sondy.Wymieniłem na nowe.Kontrolka silnika mi nie zgasła(ale po wymianie nie byłem u mechanika).Na komputerze auta pokazuje spalanie od 18-22l/100km .(wcześniej wyzerowałem licznik i zrobiło się 99,9)Zimny silnik obroty 1000 jak się nagrzeje spada na 900 i się utrzymuje .Nie ma żadnych wachań,nie gaśnie,nie ma problemu z odpaleniem.Mam wrażenie jakby słabiej się zbierał.Lubię ten samochód a nie mam już siły.Mieszkam za granicą i przeszedłem już 2 mechanikówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Nie chce do nich wracać.pozdrawiam i proszę o pomoc.dziękuję

erykb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2010, 11:24   #2
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: spalanie 18-19l/100km

na Twoim miejscu zatankowałbym go do pełna i po zrobieniu 100km ponownie zatankował do pełna i sprawdziłbym w ten sposób czy po prostu komputer nie zwariował,a filtry wymieniałeś?
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2010, 11:26   #3
erykb

Model: mondeo3 ghia hatchback
Silnik: 2,0 automat
Rocznik: XI 2003

wymieniłem tylko filtr powietrza
erykb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-05-2010, 12:33   #4
leszcz
FCP member

Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020

Cytat:
Napisał erykb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.Mam silnik 2,0 benzyna w automacie.Dotychczas spalanie było 9-12l/100 .Zaświeciła się kontrolka silnika.Wzrosło spalanie.Pojechałem na przegląd okresowy miałem złe spaliny.Zalecono mi wymianę katalizatora.wymieniłem na nowy.Spalanie się nie zmieniło ,kontrolka nie zgasła.Pojechałem na komputer powiedziano mi żebym wyminił dwie sondy.Wymieniłem na nowe.Kontrolka silnika mi nie zgasła(ale po wymianie nie byłem u mechanika).Na komputerze auta pokazuje spalanie od 18-22l/100km .(wcześniej wyzerowałem licznik i zrobiło się 99,9)Zimny silnik obroty 1000 jak się nagrzeje spada na 900 i się utrzymuje .Nie ma żadnych wachań,nie gaśnie,nie ma problemu z odpaleniem.Mam wrażenie jakby słabiej się zbierał.Lubię ten samochód a nie mam już siły.Mieszkam za granicą i przeszedłem już 2 mechanikówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..Nie chce do nich wracać.pozdrawiam i proszę o pomoc.dziękuję
Musisz wykasowac błąd usterki ( zółty check engine ) skoro nie zgało a w zasadzie nie mogło .
A katalizator wątpie ze było to to naciagneli Cie na koszta gnojki.
Stary 23-05-2010, 18:06   #5
noprok

Model: Ford Mondeo 18/16v
Silnik: 18/16v
Rocznik: 2002

Witam ja miałem podobne problemy tylko w 1,8 ale wyczyściłem zawór ERG no i teraz mam spokój .Powodzenia
noprok jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania