![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-01-2010
Model: Focus I
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003
|
Samochód ma przejechane 105K. Od jakiegoś czasu pojawiły się w nim wibracje odczuwane przede wszystkim na wszystkich pedałach. Ale moje subiektywne odczucie jest takie, że lekko drga też cała kabina. Byłem dzisiaj w ASO i stwierdzono po 10 min, że do wymiany jest koło dwumasowe+sprzegło i szacunkowy koszt to ok 6000 zł. Co prawda, serwis trochę się dziwił, że auto gaśnie bez "charakterystycznego" dla dwumasy dżwięku ale tak czy inaczej podtrzymano koniecznośc natychmiastowej wymiany ww.elementów.
Mam pytanie, czy Waszym zdaniem to na 100% dwumasa czy też coś jeszcze może warto sprawdzić zanim wyda się tyle pieniędzy. Oczywiście, dwumasę i tak bym zakładał w innym miejscu, ale tak czy siak to wydatek pewnie ponad 2000 zł. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-02-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2001
|
Mi się wydaje że to nie dwumasa. Draganie jest tylko na pedale sprzęgła a poza tym samochód co jaki czas chodzi jak traktor więc jeśli nie masz takich objawów to sobie daruj. a co do kosztów to jeśli wymieniasz samą dwumase to jest koszt ok. 1000 zl plus ok. 300 zl za robocizne .
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-01-2010
Model: Focus I
Silnik: 1.8 TDCI 100 KM
Rocznik: 2003
|
Wiele razu sugerowano mi, że jak wymieniać dwumasę, to zawsze jako komplet ze sprzęgłem. Stąd taka cena.
ASO nawet nie chciało nic innego sprawdzać. Dla nich sprawa była ewidentna - chcieli wymieniać dwumasę i już. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-02-2008
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2001
|
Ja też wymieniłem dwumase ale sprzęgła nie wymieniałem bo mechanik uznał że jest jeszcze dobre więc nie było sensu. Zrobiłem już 40000 km i ze sprzęgłem się nic nie dzieje.
|
|
|
|