![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 14-06-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002
|
Witam.
Modeo mk3, 2002r, 2.0 TDCi, 130KM, przebieg 168 tyś. Witam zauważyłem że od pewnego czasu gdy odpalam auto z rana rozrusznik kręci normalnie auto odpala i słyszę jakby mimo tego że auto odpaliło rozrusznik kręcił się dalej, ale po 4 sek się zatrzymuje... Ruszam, na miasto trochę w trasę wiadomo zatrzymuje się więc gaszę, zapalam auto i po którymś zapaleniu auta, rozrusznik zatrzymuje się prawidłowo... Zauważyłem że zdarza się to najczęściej gdy jest mokro na dworze lub bardzo wilgotno... Kiedyś nie było z tym problemu, problem zaczął się powtarzać jak nawiedziła mnie potężna ulewa, od tamtego czasu mam problemy... |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
wypadało by go wyjąć i przejrzeć. być może bendix się przycina
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Zacznij od sprawdzenia, czy po cofnięciu kluczyka z pozycji rozrusznik znika napięcie sterujące rozrusznikiem, jeżeli znika, to pozostaje wyjąć rozrusznik i przeglądnąć go.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 23-08-2008
Model: Mondeo MKII kombi
Silnik: 1,8 16V + Junkers
Rocznik: 1997
|
Problem moze te być ze sterowaniem czyli stacyjka kluczyka. W momecie cofniecia kluczyka rozrusznik przestaje dostawać prąd, za powrot do pozycji wejsciowej odpowiada sprężyna. Jak kreci dalej to stawiam na stacyjke....
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007
|
u mnie tak było,automat do wymiany był.
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: [MK3] Mondeo ST TDCi Kombi
Silnik: 2.0 TDCi -> 2.2 TDCi
Rocznik: V/2003->III/2007
|
Opiszę może swój przypadek, miałem tak dwukrotnie. Dwa razy czyściłem i po jakimś czasie spowrotem. Po pierwszym czyszczeniu już wiedziałem co jest nie tak, ale chciałem jeszcze jakiś czas pojeździć. Powodem było sypiące się sprzęgło. Wszystkie pyły ze sprzęgła sypały się do rozrusznika i bendix się zacinał. Po wymianie sprzęgła i dwumasy od 1,5 roku spokój.
|
|
|
|